1 AV 2
Både säng och madrass har stor påverkan på hur vi sover. Här hjälper vi dig att välja ny säng.
Foto: ANDERS LARSSON
2 AV 2
Kontinentalsäng har blivit mer och mer populärt. Det här är en kontinentalsäng med rörlig mittsektion.

Köpa säng – 8 tips när du ska välja ny säng och madrass

Madrassen och sängen har väldigt stor inverkan på hur vi sover.

Men köpa säng kan vara knepigt, och det gäller att inte ha bråttom.

Här är 8 saker att tänka på innan köpet – samt en stor sängguide.

Katarina Forsberg

Rätt säng är A och O för att få en god natts sömn. Annars orkar man inte med vardagen och kan till och med bli sjuk. Men vad man behöver för säng för att sova gott är högst individuellt. Men det som gäller för alla är att aldrig kompromissa kring valet av produkter, eftersom det har stor inverkan på din nattsömn. Det är viktigt att du känner efter ordentligt om sängen ger det stöd du behöver. En grundregel är också att madrassen bör vara minst tio centimeter längre än vad du är, och helst så bred som möjligt. Men vikigast är så klart att den är skön – tänk på att vi sover i genomsnitt 26 år av våra liv!

Här får du våra bästa tips inför sängköpet, samt en guide med 19 olika sängar!

LÄS OCKSÅ: Sömnproblem? 7 saker du absolut inte ska ha i sovrummet 

Foto: Fotolia

1. Tips om du delar säng

Om madrassen är för både dig och din partner bör ni prova ut den båda två. Är ni olika långa och väger olika mycket bör ni ha två olika madrasser. Kanske vill ni också ha olika hårdhet/mjukhet och material i bäddmadrassen. Har du ryggproblem bör du ta upp det med din kiropraktor eller personalen på plats för att få guidning. Är det en proffsig butik är de duktiga på ergonomi. Ikeas personal bland annat är utbildade och certifierade i sovergonomi av Svenska naprapatförbundet.

2. Sovställning – sova på sida, rygg eller mage

Sover du på sida, rygg eller mage? Din sovställning spelar nämligen stor roll för valet av säng. Sover man mycket på sidan så behöver man en säng där axel och höft kan sjunka ner, för att ryggraden ska vila så rakt som möjligt. Sover man oftast på rygg är det viktigt att sängen ger dig bra stöd i svanken. Att sova på mage är inget som rekommenderas då det är svårt för kroppen att ligga helt avslappnad då. Kan man inte ändra på det så får man leta efter en säng som ger bra stöd under höften samt en kudde som samverkar bra med sängen.

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priserna just nu på sängar – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

3. Viktigt att provligga sängar

Att hitta rätt säng är jätteviktigt. den ska rätt stöd och avlastning. Ta därför av dig ytterkläderna och skorna och ta god tid på dig. Lägg dig i samma ställning som du skulle göra om du var hemma. Ta hjälp av kunnig personal. Var inte stressad, anteckna, gå hem, fundera, och kom tillbaka ytterligare en anan dag och provligg igen. En säng ska man ha i många år och det kostar dessutom en del så viktigt att det blir rätt. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du aldrig sova under samma täcke som din partner 

Lägg dig på rygg 

Madrasser ska följa ryggens kurva. Känn efter så att du får stöd för ländryggen. Om det blir ett hålrum under ryggen är madrassen för fast.

Lägg dig på sidan

Midjan ska stödjas så att ryggraden blir vågrät. Känn efter så att skuldra och höft sjunker ner ordentligt i madrassen.

Vänd dig om

Om du inte kan vända dig lätt betyder det att madrassen är för mjuk.

LÄS OCKSÅ: Så sover du bättre om natten – 9 smarta tips

4. Allergisk? Viktigt för val av madrass

Om du är allergisk bör du väga in det i valet av både madrass, kudde och täcke. En skummadrass kan vara det bästa alternativet tillsammans med en kudde i syntetmaterial i stället för dun. Prata med personalen och kolla upp noga. Många allergisajter på nätet tipsar om de bästa allergimadrasserna, kuddarna och täckena.

5. Fukt i sängen

Under natten svettas vi, alla gör det – även om man inte tror det – mer eller mindre. För att undvika att madrasserna blir fuktiga är en tvättbar bäddmadrass en bra lösning. Fråga personalen hur du ska tvätta kudden och täcket på bästa sätt för att de ska hålla längre. Det finns numera även madrasser och sängkläder som gör att man svettas mindre och suger upp fukt bättre än andra. Till exempel så är latex ett material som andas bra.

LÄS OCKSÅ: 5 växter till sovrummet som ger bättre sömn 

Foto: Fotolia

6. Barn i sängen

Om du har barn som sover mycket i din/er säng är det en bra idé att välja en extra bred madrass så att alla får plats. Du kommer förmodligen ångra dig om du köper en som passar bara dig och din partner och ni sedan får trängas med barnen om nätterna.

7. Glöm inte kudden

Kudden är lätt att glömma bort men den är jätteviktig för att nacken ska kunna befinna sig i samma position som resten av ryggen. Naturligtvis ska en kudde vara skön, men precis som med madrassen är det viktigt att prata med någon expert om man ska h en mjuk eller hård kudde, eller kanske en tempur-kudde, samt prova den ihop med madrassen.  

8. Vilken sängtyp passar dig?

Vad är ramsäng?

Ramsängen är lägre och nättare men går att få i olika storlekar. Den har oftast bara en botten och så en bäddmadrass som går att variera i höjd och mjukhet. Sängen passar den som vill ha en stabil säng med god sovkomfort, och till ett bra pris. Den kan stå direkt på golvet med ben eller placeras i en sängram.

Vad är ställbar säng?

Den ställbara sängen ger bättre komfort och går att anpassa till kroppen på ett annat sätt. Sängen kan höjas och sänkas i såväl huvudända som fotända, allt efter behov och önskemål. Spenderar man mycket tid i sängen är denna att rekommendera. Likaså om man snarkar då det kan dämpas av att man höjer upp huvudändan under natten.

Vad är kontinentalsäng?

Kontinentalsängen har flera bottnar och ger därmed extra bra följsamhet, samt ingen skarv i mitten på dubbelsängen. Då den är djupare än andra sängar minskar den trycket på kroppen och skapar en skön känsla. Många tycker också att den är snyggare än andra sängar.  

Så ofta bör du byta madrass

Sängar håller olika bra och länge. Men kroppen förändras och räknar man med att man lägger på sig lite kilon så bör man i alla fall byta efter 15 år, även om sängen är oförändrad.

Vad gäller bäddmadrass rekommenderas att man byter den var femte år ungefär, både av komfort och hygieniska skäl. Kuddar bör du byta vartannat år, men det hänger också också på material och användning. Satsa på kvalitet som håller längre.

LÄS OCKSÅ: Jättesängen där hela familjen får plats har kommit till Sverige 

 

Stor guide! Här är 19 sköna sängar

 

Inled det nya året med härlig sömn i ett ombonat sovrum. En perfekt säng kan göra underverk och är en riktigt bra investering. Här är 19 sängar i olika prisklasser samt massor av tips och idéer för ett vilsamt och vackert sovrum.

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priserna just nu på sängar – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

1. Hesseng – Ikea

En fast kontinentalsäng, Hesseng, med en gavel i grått med klädda knappar, Tromsdalen. Naturmaterial i både bäddmadrass och säng. Sängen är 160 x 200 centimeter, benen heter Brattvåg, totalpris 18 895 kronor, Ikea. 

2. Flair lux – Mio

Foto: ANDERS LARSSON

Grå dubbelsäng, Flair lux, fast säng med 5 zoner av pocketresår, 160 centimeter, 33 295 kronor inklusive ben. Matchande gavel, Emmy i grå lack med pärlrand, 1 995 kronor, Mio. 

3. Dunvik – Ikea

Kontinentalsäng Dunvik, med inkapslade pocketresårer och inbyggd huvudgavel. Latex och ull i bäddmadrassen avlastar, Hövåg och Tudal, 160 x 200 centimeter. 8190 kronor, Ikea. Ben ingår. 

4. Hemnes – Ikea

Fyll den färdiga och tåliga sängstommen Hemnes i trä från hållbara skogsbruk, 160 x 200 centimeter, med passande madrass, 2 295 kronor, Ikea. 

5. Beitstad – Ikea

Sängen Beitstad med huvudgavel och madrassen Skaun och Tromsdalen. Naturmaterial ger skön komfort, sängen är 160 x 200 centimeter, 14 668 kronor, Ikea. Ben ingår ej. 

6. Roma – Mio

Kontinentalsängen Roma flera zoner av pocketresårer för avlastning på rätt ställen. Med enkelmadrass, 90 x 200 centimeter, och gavel, 9490 kronor, Mio. Ben ingår ej. 

7. Ekens

Foto: OLOF ABRAHAMSSON / JÖNSSONBILDER

Kontinentalsäng med dubbla resårsystem, 180 x 200 centimeter, 26 825 kronor, gavel med vingar, 8 995 kronor, Ekens. Ben ingår ej. 

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priserna just nu på sängar från Ekens – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

8. Ekens

Foto: OLOF ABRAHAMSSON / JÖNSSONBILDER

Svensktillverkad säng med avlastande stoppningsmaterial,  90 x 200 centimeter, 8 995 kronor, bäddmadrass och ben tillkommer. Matchande gavel, 5 595 kronor, Ekens. Ben ingår ej. 

9. Phoenix – Viking beds

Foto: Petter Karlberg

Den ställbara sängen Phoenix finns i flera färger, och är speciellt utformad för individuell tryckavlastning. 90 centimeter säng inklusive madrass supersoft, 41 990 kronor, Viking beds. Har belysning.

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priserna just nu på sängar från Viking Beds – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

10. Hilding

Foto: ANDERS NORRSELL / JÖNSSON BILDER AB

Original ramsäng med hålad och ventilerad stoppning, går att få med olika bäddmadrasser, 90 x 200 centimeter, 6 190 kronor, gavel, 180 centimeter, 2 990 kronor, Hilding. Ben ingår ej. 

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priserna just nu på sängar från Hilding – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

11. Sirius – Viking beds

Foto: DUO FOTOGRAFI

En lyxig version av kontinentalsängen Sirius, med två lager pocketresår och fem avlastande zoner, 180 x 200 centimeter, 28 270 kronor, Viking beds. Gavel och ben ingår ej. 

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priserna just nu på sängar från Viking Beds – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

12. Birka – Viking beds

Foto: DUO FOTOGRAFI

Birka ramsäng finns i fyra olika grader, och med olika typer av bäddmadrasser, 90 x 200 centimeter, och ben, 15 530 kronor. Ramen Elle, 180 centimeter, 6 990 kronor, Viking beds. Ben ingår ej. 

13. Carpe diem

Exklusiv kontinentalsäng med rörlig mittsektion och avancerat fjädersystem, finns med olika tyger, 180 x 200 centimeter, 98 590 kronor, Carpe diem. Sänggavel och ben ingår ej. 

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priserna just nu på sängar från Carpe Diem – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

14. Zupport plus – Dux

Ramsäng med bäddmadrass Zupport plus, ram av massivt trä och stålspiraler, 180 x 200 centimeter, 37 380 kronor. Quadro gavel, 180 centimeter, finns med olika klädsel, från 13 410 kronor, Dux. Ben ingår ej. 

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priserna just nu på sängar från Dux – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

15. Curem

Foto: OLOF ABRAHAMSSON / JÖNSSONBILDER

Kontinentalsäng med tryckavlastning i den undre delen, 180 x 200 centimeter, 27 810 kronor, gavel Lines, 180 centimeter, 5090 kronor, Curem. Ben ingår ej.

16. Hästens

Handgjord kontinentalsäng av tagel och ull, 180 x 200 centimeter, 97 000 kronor, Hästens. Ben ingår ej. 

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priserna just nu på sängar från Hästens – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

17. Supreme legend – Jensen

Kontinentalsängen Supreme legend med pocketfjädrar och inbyggt stöd för korsryggen, 180 centimeter. Med gavel och bäddmadrass, 64 980 kronor, Jensen. Ben ingår ej. 

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priserna just nu på sängar från Jensen – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

18. Malö – Carpe diem

Malö ramsäng med högre fjädersystem, finns i olika färger, 180 x 200 centimeter, 52 490 kronor, Ängö sänggavel, 180 centimeter, 8 590 kronor, Carpe diem. Ben ingår ej. 

JÄMFÖR PRISER: Hitta billigaste priserna just nu på sängar från Carpe Diem – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

19. Saltö – Carpe diem

Lyxig ställbar Saltö säng med avlastande fjädersystem, trådlös kontroll och led-belysning, 180 x 200 centimeter, 83 080 kronor, Carpe diem. Ben ingår i priset.