Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Utbudet av sänggavlar har fullkomligt exploderat. Vad väljer du? Kanske en i sammet för en lyxig känsla? Eller varför inte en gavel i rotting eller trä som ger ett varmare intryck.
Utbudet av sänggavlar har fullkomligt exploderat. Vad väljer du? Kanske en i sammet för en lyxig känsla? Eller varför inte en gavel i rotting eller trä som ger ett varmare intryck.
Utbudet av sänggavlar har fullkomligt exploderat. Vad väljer du? Kanske en i sammet för en lyxig känsla? Eller varför inte en gavel i rotting eller trä som ger ett varmare intryck.
Utbudet av sänggavlar har fullkomligt exploderat. Vad väljer du? Kanske en i sammet för en lyxig känsla? Eller varför inte en gavel i rotting eller trä som ger ett varmare intryck. Foto: Martin Cederblad

Inredarens tips! Hitta rätt sänggavel till ditt sovrum

Låt sängen bli mer än bara en plats att sova på. 

Med en snygg gavel blir sängen en möbel som får ta plats – och beroende på vilken typ av sänggavel du väljer kan du förändra stilen i ditt sovrum. 

En sänggavel i sammet ger ett lyxigt intryck. Välj en i trä eller rotting om du vill förstärka det mysiga och ombonade. 

Här är sakerna du ska tänka på innan du väljer gavel till ditt sovrum. 

Sänggavel eller inte

Vi är många som valt bort sänggavel och kört en mer avskalad stil i sovrummet de senaste åren. Men nu är det dags att tänka om. 

– Du kan förändra hela sovrummet med en sänggavel. Rotting och trä ger exempelvis en varmare känsla. Vill du ha det mer fancy kan du satsa på sammet, säger Sköna Hems inredare Karolina Karlsson. 

– Med en gavel blir sängen en riktig möbel som får ta plats i stället för att man bara har en resårmadrass på ben. 

Sänggavel i sammet ger en lyxig känsla

Grönt är skönt. Låt sängen bli en möbel som tar plats med en sänggavel som sticker ut. Foto: Martin Cederblad
Fin retro. Huvudgavel Fanny i rotting och trä med ett mjukt bågformat mönster. Gaveln ställs på golvet och lutas mot väggen. Pris: ca 1 999 kronor, Ellos.

Nya trender – trä och järn

Dagens sänggavlar är oftast väldigt enkla att placera – och det där med att fästa den i väggen är ingen match. Du skjuter helt sonika bara in den bakom sängen och behöver inte ens skruva fast den i väggen. 

Länge var de mjuka sänggavlarna det mest trendiga men nu har marknaden fullkomligt exploderat och du kan hitta sänggavlar i alla möjliga material. Metall, rotting, sammet, linne och trä – nu finns det en sänggavel för varje smak. 

– Jag tror att mer klassiska sänggavlar i trä kommer tillbaka nu, lite mer Carl Malmsten-stuk, säger inredaren Karolina Karlsson. 

Hon tror även på renässans för sänggavlar i metall, att känslan av gamla tiders järnsängar kommer att trenda på nytt. 

LÄS MER: Inred med lampor – så skapar du snygg och mysig belysning 

Sänggavel Heaven från Ellos med ram av massiv furu och plywood. Fyllning av polyesterskum. Sänggaveln levereras oklädd, kombinera med överdrag Heaven, i bomull med linnekänsla, som säljs separat.
Fristående. Handgjorda sänggaveln Orrviken med betsad träram och flätad rotting. Gaveln behöver ingen montering utan ställs mellan säng och vägg. Upphängningshål finns på baksidan för extra säkerhet. Cirkapris 4699, Jotex.
Vem har sagt att en gavel måste stå centrerat bakom sängen? Här ramar gaveln in både säng och nattduksbord. Foto: JONAS LUNDBERG

Sänggaveln sätter stilen för hela sovrummet

En annan fördel med sänggavel är de i många fall är enkla att förnya – bra ur hållbarhetssynpunkt alltså. 

– Du kan lätt ändra din inredning om du har en sänggavel. Har man en rak gavel kan man sy ett överdrag, det är jätteenkelt. Det finns också många märken som har nya överdrag som du kan köpa, säger Karolina Karlsson. 

LÄS MER: Inredningstrender 2020: Här är 5 stora trender att ha koll på 

DIY – så enkelt gör du en egen sänggavel 

Den som inte vill eller kan lägga ett antal tusenlappar på en ny sänggavel kan med enkla medel göra en egen. 

– Sänggavel är en sån grej som de flesta klarar av att göra själva, även om de inte är särskilt hantverkskunniga eller pyssliga annars. Allt man behöver är en spånskiva, vadd och ett favorittyg. Vill du inte sy ett överdrag häftar du bara fast det på baksidan i stället, säger Karolina Karlsson. 

Det är bara fantasin som sätter gränser. Att göra en egen sänggavel behöver inte alls vara svårt. Här har ett gammalt fönster förvandlats till gavel och ger en rustik och ombonad känsla. Foto: Andrew G Hobbs
Här är en annan hemgjord gavel. Eftersom det inte behövs så mycket tyg kan man lyxa till det och köpa ett riktigt fint tyg. Med möbelspikar ökar lyxkänslan ytterligare. Foto: KARIN JOHANSSON

Vilken sänggavel passar i ditt sovrum?

Har du svårt att bestämma vilken sänggavel som passar ditt sovrum? Det enda som egentligen begränsar dig är sovrummets storlek. 

– Kör på det du gillar men acceptera rummet storlek, säger Karolina Karlsson. För stora möbler gör att det lilla rummet känns ännu mindre. 

Tänk över placeringen av din säng en extra gång och testa gärna olika placeringar innan du bestämmer dig. 

Stoppad sänggavel Princess med mjukt svängd form i 1930-talsstil. Stomme av gummiträ och klädsel av sammet. Sänggaveln står på golvet och fästs i väggen. Pris: Cirka 3 299 kronor, Ellos.
Stoppad sänggaveln Luna i mjukt sammetstyg med dekorativ sydd kant. Gaveln kan stå på golvet lutad mot väggen eller fästas i sängen. Finns i flera bredder. Pris: ca 7400 kronor, Millenotti.se.

LÄS MER: 5 krukväxter som får dig att sova bättre 

LÄS MER: 10 vanliga missar du gör när du inreder