Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Inredning>Sovrum

Publicerad 24 okt 2016 07:00

Så många delar du säng med varje natt

Tror du att du är ensam i sängen när du sover?

Tror du att du är ensam i sängen när du sover?

1/3

Foto: Rui Goncalves Dos Santos/iStock

Fel, vi delar den med miljoner kvlaster - varje natt.

Fel, vi delar den med miljoner kvlaster - varje natt.

2/3

Foto: iStock

<span>Marie-Louise Danielsson-Tham är expert på hygien och kunnig på området mikrober. Hon förklarar att bakterier som lever på kuddarnas örngott vanligtvis är harmlösa.</span><span>”Det är ju våra egna hudbakterier som kommit från hårbotten, ansiktet, öronen, munnen och näsan.”</span>

Marie-Louise Danielsson-Tham är expert på hygien och kunnig på området mikrober. Hon förklarar att bakterier som lever på kuddarnas örngott vanligtvis är harmlösa.”Det är ju våra egna hudbakterier som kommit från hårbotten, ansiktet, öronen, munnen och näsan.”

3/3

Foto: Richard Ström /Expressen / Richard Strà m /Expressen

Du kanske brukar sova ensam? Men i själva verket är miljoner bakterier och andra mikrober med dig på kudden. De flesta ofarliga och ibland även livsnödvändiga. Men vinterkräksjukevirus kan leva upp till åtta dygn och smitta andra.

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor och känd från TV 4 programmet "Rent hus", är expert på hygien och kunnig på området mikrober. Hon förklarar att bakterier som lever på kuddarnas örngott vanligtvis är harmlösa.
– Det är ju våra egna hudbakterier som kommit från hårbotten, ansiktet, öronen, munnen och näsan. Det är oftast de kroppsdelarna vi har på kudden. Och eftersom det är våra egna hudbakterier är de oftast ofarliga.

LÄS MER: Så ofta borde du egentligen tvätta lakan och handdukar

100 biljoner bakterier på kroppen

Huden är kroppen största organ, nästan två kvadratmeter stor och med en vikt på fyra kilo. Bara på händerna finns kring 14 miljarder bakterieceller, och de är delvis olika på vänster och höger hand. Enligt vissa bedömare består människans kropp till bara tio procent av våra egna celler, resten – 90 procent – är mikrober, och den stora majoriteten just bakterier. Uppskattningsvis kring 100 biljoner, 100 000 000 000 000, huserar i en människas tarmar.

Marie-Louise Danielsson-Tham

Foto: Richard Ström

Alla dessa biljoner mikrober utgör sammanlagt 2-3 procent av en människas vikt.
– Så jag brukar bara dra av det när jag kliver upp på vågen, säger mikrobiologen Susan Perkins till tidningen New York Post.
De som hamnar på kudden när vi lägger oss är däremot inte särskilt långlivade utan dör ganska snabbt.
– De förökar sig oftast heller inte eftersom det är torrt på kudden och finns inte så mycket näring. Men sedan fylls de på när vi lägger huvudet på kudden igen, berättar Marie-Louise Danielsson-Tham.

LÄS MER: Så får du bättre sexliv – med hjälp av städning

Nyckeln till god hälsa

New York Post berättar hur forskare lyriskt beskriver mikroberna som nyckeln till en god hälsa för människor.
– Några bakterier är faktiskt bra för dig och utgör första försvarslinjen mot farliga bakterier, berättar Susan Perkins.

Foto: iStock

Så länge överlever vinterkräksjukevirus

Den som sover tillsammans med någon annan människa behöver därför inte vara särskilt orolig över att en tio sekunder lång kyss betyder att kring 50 miljoner mikrober överförs. Men de farliga varianterna stavas oftast virus, och Marie-Louise Danielsson-Tham berättar att vinterkräksjukeviruset kan överleva upp till åtta dygn utanför kroppen.
– Man har sett att barn som kräkts i sängen kan smitta nästa människa som använder kudden. Det räcker med tio viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Och även förkylningar skulle kunna spridas via örngott och kuddar.

LÄS MER: Städexperten: Därför borde du alltid tvätta i 90 grader

LÄS MER: Så snuskiga är dina ”rena” trosor

 

Av TT