1 AV 4
Städexperter och forskare tycker att vi ska bli mer slarviga med att bädda sängen. Då kan man slippa både dammkvalster och allergier.
Foto: Clourbox
2 AV 4
I stället för att bädda ska du dra upp täcket så mycket du kan när du kliver upp, allt så att sängen exponeras för både luft och ljus.
Foto: Bombaert Patrick
3 AV 4
Kvalster är så små att man inte kan se dem med blotta ögat, men de finns överallt, och cirka 1,5 miljoner befinner sig i din säng när du sover.
Foto: Shutterstock
4 AV 4
”Du får aldrig bort kvalstren helt, men du kan minska antalet radikalt”, säger städexperten Marie-Louise Danielsson Tham.
Foto: Richard Ström /Expressen

Därför ska du sluta bädda sängen

Städexperter och forskare tycker att vi ska bli mer slarviga.

Då kan man slippa både dammkvalster och allergier.

Med andra ord, sluta bädda sängen på morgnarna!

Vi har alla fått höra att man alltid ska börja dagen med att bädda sin egen säng. Det hjälper dig att ”kicka i gång” dagen på ett bra sätt, något som till och med forskning har visat. Men så finns det en annan grupp forskare som inte håller med. Anledningen heter dammkvalster.

 

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar till att du ska bädda sängen på morgonen

 

Kvalster finns i sängen

Kvalster är så små att man inte kan se dem med blotta ögat, men de finns överallt, och cirka 1,5 miljoner befinner sig i din säng när du sover! När vi sedan kliver upp lämnar vi kvar gamla hudceller i den varma och fuktiga sängen, kalas för alla kvalster att festa loss på. Avföringen de lämnar efter sig kan dessutom orsaka allergiska reaktioner och besvär som astma.

Dra i stället upp täcket så mycket du kan när du kliver upp, allt så att sängen exponeras för både luft och ljus. Professor Stephen Pretlove, från Kingston University, säger till BBC News, att låter du sängen vara obäddad försvinner fukten från lakan och madrass, vilket gör att kvalstren torkar ut och dör. Kan du också hänga ut täcke och kuddar är det ännu bättre. Eller öppna fönster och vädra! Sedan kan du bädda sängen när du kommer hem från jobb och skola. Bara för känslans skull, att det blir trevligare att lägga sig, och ifall man får besök så klart.

 

LÄS OCKSÅ: Bädda sängen som på hotell – 5 mysiga tips

Kvalster gillar fukt och värme

Även Sveriges egen städexpert Marie-Louise Danielsson Tham håller med. Hon bäddar också sin egen säng först efter arbetsdagens slut.

– Kvalster gillar fukt, och du svettas ju när du sover. Det är alltid lite fukt kvar i lakanen, säger hon till Sveriges radio. De gillar också värme mellan 20 och 25 grader och producerar ungefär tjugo bajspaket per dag. Det är proteinerna, äggviteämnena, i bajset som kan ge upphov till allergier hos känsliga personer.

Byt lakan och dammsug madrassen

Om man är känslig vaknar man på morgonen med rinnande näsa, kliande ögon och kan se rödögd ut. I värsta fall kan man även få problem med övre luftrören. Rådet är att man ska byta lakan minst varannan vecka, och samtidigt dammsuga madrassen, tvätta själva täcket och kuddarna då och då, och ta bort eventuella mattor i sovrummet.

– Du får aldrig bort kvalstren helt, men du kan minska antalet radikalt, säger Marie-Louise.

 

Källa: Housebeautiful.com, Sverigesradio.se, The New Zealand Herald.

 

LÄS OCKSÅ: 5 tvättmissar du gör med dina sängkläder