Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Ljus pasteller får sovrummet att kännas luftigare. Och en randig fondtapet på tvären ger intryck av ett större rum.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Speglar skapar djup och rymd.
Foto: James Woodson

11 trick som får ditt sovrum att se större ut

Har du ett litet och trångt sovrum?

Det är både svårmöblerat och bökigt.

Här är 11 tips som ger dig större sovrum!

1. Ljusa upp

Även om du gillar färger och mönster av olika slag, tänk genast bort det om sovrummet är litet. Här ska du i stället gå för ljusa och krämiga pasteller (om du inte vill ha helt vitt) för att få det att kännas luftigare. Tänk inte bara väggar utan även möbler, gardiner och sängkläder. Lura ögat helt enkelt, vitt och ljust förstorar!

 

LÄS OCKSÅ: Få inspiration till ett vackrare sovrum – experternas bästa tips

 

2. Fondvägg

Vill du ändå ha färg eller mönster, pröva då med en fondvägg, det sätter karaktär på rummet, men behåll de andra väggarna enfärgat ljusa. Annars kommer det att skapa en klaustrofobisk känsla. En fondvägg kan skapa djup i rummet, och bästa placeringen för att rummet ska se rymligare ut är bakom sängen. Väljer du en randig tapet, sätt den på tvären i stället för längden, det ger intryck av ett större och bredare rum.

 

LÄS OCKSÅ: 7 bra tips när du väljer tapet

 

3. Flerfunktionella möbler

Möbler kan i dag ha flera användningsområden, något vi kommit att bli bekanta med i många compact living-reportage. Till exempel kan en byrå för kläder vid fotänden av sängen även fungera som tv-gömma. Montera tv:n på insidan av ”locket” som du fixat så att du kan öppna. När du inte tittar på tv fäller du enkelt ned locket och det fungerar som ett bord igen.

4. Kreativ med hyllor

Lösa vägghyllor är inte lika skrymmande som stående bokhyllor, och de ger fler möjligheter till flexibilitet, speciellt i trånga utrymmen. Har du till exempel en hörna med ett element, sätt hyllor ovanpå och runtomkring. Det är också snyggt att sätta hyllor runt dörrar och fönster. Böcker skapar trivsel.

5. Mysfaktor

Har du ett litet sovrum är det viktigt att allt där inne får dig att känna dig glad och bekväm. Pryd sängen med fina kuddar, klä sänggaveln med ett vackert tyg, eller köp en ny. Är ditt rum så litet att en sänggavel inte får plats, måla en illusion på väggen. Ha gärna en mysig, mjuk matta på golvet. Foton skapar också skön trivselkänsla.

 

LÄS OCKSÅ: Bädda sängen som på hotell – 5 mysiga tips

6. Speglar

Skapa djup och rymd med hjälp av speglar i olika format och med olika ramar.

7. Placering av säng

Om du har ett rum med snedtak, ställ sängen under snedtaket för att frigöra rymd. I alla rum; ställ sängen rakt ut från väggen mycket luftigare än att ha den längs en vägg.

8. Gardiner

Häng gardinerna så högt upp mot taket du kan för att få större rymd. Eller så tar du bort gardinerna helt och hållet!

9. Belysning

Ljussättningen har jättestor betydelse i ett mindre rum. Har du olika ljuskällor med softare ljus kan du skapa en illusion av att konturerna suddas ut och därmed en större känsla.

 

LÄS OCKSÅ: Lampor – tänk på det här när du möblerar

 

10. Symmetri

Genom att inreda så symmetriskt som möjligt skapar du ett mindre rörigt intryck och ger en känsla av mer plats.

11. Förvaring

Dold förvaring under sängen är mycket praktiskt och ger ett ”rent” helhetsintryck. Skippa garderoberna helt om sovrummet är litet! Har du mycket hyllor och krokar eller bara vill skapa en variant på ”garderob” (som inte syns) kan du ha det längs en vägg och sedan sätta upp ett ljust skynke på skena framför.

 

Källa: Housebeautiful.com, Skönahem.com

 

LÄS OCKSÅ: Skapa en skön höststil med harmoniska skymningsfärger