Vanliga missarna du gör när du handlar på Ikea
Är du grymt bra på att pricka in samma shoppingtid som alla andra på Ikea?
Då finns knep för att slippa trängseln och komma snabbare till kassan.
Här är 5 missar många gör som kostar tid och pengar – och sätt att undvika dem.
1. Du köper allt på Ikea
Bläddrar du i inredningstidningar, pratar med byggarbetare eller följer instagram-profiler som fokuserar på design vet du att Ikea-delar kan användas som pusselbitar. Eftersom de inte säljs i ett – behöver du inte köpa hela kittet! Du kan sätta på en marmorskiva på ett Ikea-skåp, välja andra luckor till en klassisk Ikea-stomme, sätta din egen prägel på möbler så dina vänner inte känner igen dem i möbeljättens kataloger.
LÄS MER: Så snyggt kan du pimpa dina gamla Ikea-möbler
2. Du missar ”fynd-rummet”
Vid utgången kan du ibland göra riktiga kap i ”gott och blandat”-delen. Där samlas allt ifrån möbler som använts i reklamkampanjer till returnerade lampor och utgående lyktor. Allt till extrapriser.
Passa på i början av veckan då personalen hunnit fylla på med grejer som returnerats under helgen då även är större konkurrens om fynden.
3. Du handlar på fel dag
Vill du shoppa dina grejer i lugn och ro, utan trängsel, är helger och kvällar sämsta tiden. Är det bara då du kan är början av veckan generellt lugnast. På helgerna är det förmiddagen som gäller om du vill undvika värsta rusningen.
På veckodagar när många jobbar är den ultimata tiden. Har du möjlighet att välja dag så försök pricka in en tid i början av veckan, på förmiddagen.
Löningshelger brukar också vara populärare än helgen före då många shoppingsugna inte har lika fet plånbok.
LÄS MER: Det här är årets bästa dag att besöka Gekås
4. Du är inte medlem
Är du inte Ikea-medlem går du miste om en hel del extrapriser i varuhuset och restaurangen. Det kostar ingenting att bli medlem och varje gång du handlar går 25 öre till Rädda Barnen.
Om du ska sälja möbler du köpt i affären kan du dessutom annonsera gratis på Blocket.
Svär du över att du glömt ditt medlemskort hemma? Lugn, det gör inget – numera behövs inget fysiskt kort!
5. Du tänker ”oj vad billigt!” – lite för många gånger
Ja, en tallrik kostar kanske 29 kronor, det är inte mycket. Och ett paket med 100 servetter får du för 19 kronor. Och titta, det där gosedjuret måste ju lilla systerdottern få! Och maten – billig! Värmeljusen – billiga! Sen står du i kassan och ska betala och inser att det här besöket inte alls blev så billigt.
Är Ikea som en godisbutik för dig gäller det att hålla fingrarna, och kanske ännu viktigare ögonen, i styr för att inte fylla påsen (eller vagnen) allt för mycket. Skriv en lista på grejer du vill ha och försök hålla dig till den. Ta genvägarna till kassan så möter du inte lika många frestelser längs vägen eller kolla upp vilka grejer du vill ha på hemsidan i förväg, skriv ner artikelnummer och vilken hylla de finns på och ta utvägen direkt till plocka själv-lagret så slipper du labyrinten.