Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ikea-klassikerna Lövet från 1956 säljs åter, och enligt experterna kommer bordet vara värt en förmögenhet om bara 20 år.Ikea-klassikerna Lövet från 1956 säljs åter, och enligt experterna kommer bordet vara värt en förmögenhet om bara 20 år.Ikea-klassikerna Lövet från 1956 säljs åter, och enligt experterna kommer bordet vara värt en förmögenhet om bara 20 år.
Lövbacken sidobord säljs under begränsad tid i samband med Ikeas 75-årsjublieum för 699 kronor. År 2040 kan det vara värt 64 500 kronor.Lövbacken sidobord säljs under begränsad tid i samband med Ikeas 75-årsjublieum för 699 kronor. År 2040 kan det vara värt 64 500 kronor.Lövbacken sidobord säljs under begränsad tid i samband med Ikeas 75-årsjublieum för 699 kronor. År 2040 kan det vara värt 64 500 kronor.
1 AV 2
Ikea-klassikerna Lövet från 1956 säljs åter, och enligt experterna kommer bordet vara värt en förmögenhet om bara 20 år.
Foto: Ikea
2 AV 2
Lövbacken sidobord säljs under begränsad tid i samband med Ikeas 75-årsjublieum för 699 kronor. År 2040 kan det vara värt 64 500 kronor.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Unik chans! Nu kan du fynda Ikeaprylen som kommer göra dig rik

Vi vet att Ikea-möbler från förr kan bli värda en förmögenhet när viss tid gått. Och nu säger experterna att det tillfälliga bordet Lövbacken kan bli ett sådant.

Enligt beräkningar ska bordet kunna ge hela 92 gånger pengarna – om bara 20 år!

När Ikea firar 75 år har man valt att samla ihop och återproducera ett gäng favoriter från förr i en alldeles egen kollektion. De är alla från 50- och 60-talet, just den tid då några av deras allra första ikonprodukter togs fram. 

”Designuttrycket har ett sobert uttryck där mörkt trä möter klassiska linjer. Till exempel är den klassiska fåtöljen Strandmon nu tillbaka i nya färger. Visste du att det var en av Ingvars favoriter?”, skriver de själva i presentationen av kollektionen.

LÄS MER:  10 andra Ikea-möbler vi drömmer om att få tillbaka 

Foto: Ikea

Lövbacken – en blivande dyrgrip väl värd att investera i

Men det som experterna nu spår som en framtida dyrgrip väl värd att investera i är sidobordet Lövbacken. ”Lövet” som den är mest känd som har tre ben och lanserades 1956. Bordet är ljusbrunt med en fanerad bordsyta som ger bordet en naturlig känsla och utseende, dessutom är det slitstark, fläcktålig och lätt att hålla rent. Benen består av massiv bok och tonad klarlack med guldfärgade metalldetaljer längst ned. Bordet går att flytta över golvet utan att repa på grund av plastfötterna och storleken är 77 x 39 centimeter.

Bordet som började säljas den 9 augusti i år finns bara under begränsad tid och kostar i dag 699 kronor, väl investerade kronor om man ska tro experterna som tippar att det kommer att vara värt många tusentals kronor längre fram.

LÄS MER: 10 galna tillfällen när Ikea gick alldeles för långt 

Foto: Ikea

Köp för 699 kronor och sälj för 65 000 kronor om 20 år

– En ikon är en ikon eftersom den är oväntad, eller anses vara en innovation i sin tid. Som Lövbacken bord (tidigare känt som Lövet), med starkt stiluttryck på tre ben och fötter klädda i metall. Det var vår första produkt som levererades i platt paket, berättar Karin Gustavsson, kreativ ledare på Ikea.

Svenska auktionsfirman Barneby menar att det ”inte skulle förvåna” om sidobordet kommer att säljas för mellan 13 000 och 22 000 kronor år 2030 och för 64 500 kronor runt 2040.  Det betyder en vinst på hela 92 gånger pengarna!

LÄS MER: Ikea testar nytt – säljer unik konst som kan bli värdefull 

Ikeas ikoniska designmöbler har blivit eftertraktade samlarobjekt

Foto: Barnebys.se

Auktionshuset Barnebys grundare Pontus Silfverstople skriver på företagets engelska blogg: "Lövbacken har blivit ett samlingsobjekt för de mest kräsna möbelexperterna och säljs för tusentals kronor på några av Sveriges ledande auktionshus.” 

Men det är inte bara auktionsägare som har kommenterat Ikeas stigande värde. Ikeas Englands-chef Jared Sager säger: "På senare tid har vi noterat att samlingar av Ikeas mest ikoniska designmöbler blivit eftertraktade samlingsobjekt i auktionshus runt om i världen och med priser på upp till tio gånger mer än utgångspriset.” 

LÄS MER: Så mycket kan du tjäna på dina gamla Ikea-möbler 

Foto: Ikea

Under höstern och vintern kommer klassiker från 80- och 90-talet

Grattis! Det är bara att rusa till närmsta Ikea-varuhus med andra ord. Säkrare än aktier!

Dessutom – under hösten och vintern kommer Ikea att släppa produkter från 70- och 80-talet respektive 90-00-talet för att fortsätta fira 75 år av Ikeas design.

Källa: The Sun