Tjäna tusenlappar på dina gamla Ikea-möbler
Din gamla Ikea-fåtölj kan vara värd tusentals kronor.
Intresset för möbeljättens klassiker blir bara större och större.
– Två Åke-fåtöljer såldes för 18 500 kronor. 1954 kostade en stol 118 kronor, säger Pontus Silfverstolpe, antikexpert och grundare av Barnebys.se, söksajten för auktioner.
De senaste åren har gamla Ikea-möbler ökat i värde - med tusenlappar. De dyker allt oftare upp i auktionshus eller på auktionssajter. Möblerna säljer som smör, enligt antikexperten Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys som är en söksajt för alla auktionshus i Sverige.
LÄS OCKSÅ: Tjuvtitta på Ikeas nya dukningskollektion Sittning
Värda tusentals kronor
Barnebys visar just nu sex stolar från Ikeas 1700-tals-serie där slutpriset hamnade på 16 000 kronor.
– Det är lite komiskt hur gamla Ikea-möbler som var väldigt billiga plötsligt är värda flera tusen kronor. Ikeas 1700-talsserie är väldigt eftertraktade och säljs till höga priser när auktionshusen får in dem, säger han.
De möbler som säljs i den högre prisklassen är ofta producerade i samarbete med en känd designer – Gillis Lundgren och Karin Mobring som två av dem, berättar Pontus Silfverstolpe.
En annan sak som spelar roll är möblernas kvalitet.
– En Billy-bokhylla kvalar inte direkt in i listan över Ikea-möbler som ökar i värde på grund av för dålig kvalitet. När Billy har gjort sitt hamnar den direkt på soptippen, säger Pontus Silfverstolpe.
LÄS OCKSÅ: Här är prylarna som kan göra dig rik på Blocket
Dyra "kopior"
Fåtöljen Åke är ett av de objekt som brukar generera mest pengar och som säljs snabbast. Den ursprungliga designen av den så kallade Muslingestolen ska komma från dansken Philip Aretander på 1940-talet, men eftersom den inte var mönsterskyddad så gjorde Ikea en liknande variant under namnet Åke.
– Flera av Ikeas möbler är just "kopior" av andras företags produkter och det är komiskt att flera av dessa är värda tusentals kronor nu. På Barnebys kan du se att två sådana fåtöljer såldes för 18 000 kronor, säger Pontus Silfverstolpe.
Antikexperten tror inte att intresset för möbeljättens klassiker kommer att avta, utan snarare öka.
– Jag ser till exempel att Bukowskis market får in Ikeas gamla klassiker varje vecka. Det finns också ett generellt stort intresse för 50- och 60-talsdesign vilket gör att Ikeas gamla möbler från den här tiden ökar i värde, säger Pontus Silfverstolpe.
LÄS OCKSÅ: 8 jobbiga situationer alla som varit på Ikea känner igen
Bläddra bland bilderna ovan för att se expertens kommentarer till gamla Ikea-möbler – och vad de kan vara värda.