Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Snart är det dags för Black Friday igen och köphysteri befaras åter.Snart är det dags för Black Friday igen och köphysteri befaras åter.Snart är det dags för Black Friday igen och köphysteri befaras åter.
Men var försiktig – så här gör du för att inte bli lurad på Black Friday!Men var försiktig – så här gör du för att inte bli lurad på Black Friday!Men var försiktig – så här gör du för att inte bli lurad på Black Friday!
1 AV 2
Snart är det dags för Black Friday igen och köphysteri befaras åter.
Foto: Fotolia
2 AV 2
Men var försiktig – så här gör du för att inte bli lurad på Black Friday!
Foto: Fotolia

Så undviker du att bli lurad på Black Friday

Det befaras återigen köphysteri på Black Friday den 24 november.

Alla butiker vill vara med och gör allt för att sälja på oss sina grejer.

Men var försiktig – så här gör du för att inte bli lurad på Black Friday!

Snart är det dags för Black Friday igen, närmare bestämt fredagen den 24 november. Dagen då vi ska bli överösta med generösa rea-erbjudanden och göra ”klipp”. 

Dock ska man komma ihåg att det som ser ut att vara rea eller ett kap inte alltid behöver vara det. Det gäller att vara uppmärksam då en del butiker använder olika knep för att få oss att tro vi gör en bra affär. Ibland är det helt enkelt för bra för att vara sant.

LÄS OCKSÅ: Handla säkert på nätet – så skyddar du dig 

Om man blir lurad kan man anmäla till Konsumentverket

Foto: Getty Images

 

Konsumentverket har tidigare genomfört flera granskningar som visat att priser inte alltid varit så förmånliga som vissa butiker har utgett dem för att vara. Precis som att de kan höja priset inför rean för att sedan gå tillbaka till ordinarie pris och kalla det rea har det hänt att butiker har haft samma pris under en längre tid men låtsas som ytterligare prissänkning när de skyltar med ”Black Friday”.

Råden som ges är att fråga efter det ordinarie priset i butiken. Något som butiken måste kunna uppge. Upptäcker man sen att man blivit lurad kan man vända sig till Konsumentverket och göra en anmälan. 

– Vi tar tacksamt emot anmälningar, det är mycket värdefullt för oss då vi omöjligt kan ha kolla på alla reklamblad och vad som står i butikerna, vi ser ju mest det som är på nätet, säger Niclas Ernebratt, jurist på Konsumentverket.

LÄS OCKSÅ: Black Friday – så här funkar billiga fredagen

ANNONS: Hitta bästa kampanjerna under Black Week och Black Friday – stor guide på Expressen Rabattkoder (EXTERN LÄNK)

Foto: Fotolia

Vad som får kallas rea regleras i marknadsföringslagen:

Reavarorna måste till att börja med ingå i affärens ordinarie sortiment. Det är alltså inte tillåtet att ta in ett tillfälligt parti av något helt annat inför den 24 november och sälja på rea.

Det ska vara en tillfällig aktivitet och ske under en begränsad period.

Det är heller inte tillåtet att höja priset på en vara innan rean startat för att sedan sänka till ordinarie pris och säga att det är rea. 

En butik får aldrig annonsera om ett erbjudande som inte finns på riktigt för att i stället sälja en dyrare produkt. 

Något annat som är förbjudet är att locka med reavaror om man inte har det antal som man tror motsvarar efterfrågan. Huvudregeln säger att varorna ska finnas tillgängliga så länge en kampanj varar. Är inte fallet så kan du som kund kräva att de erbjuder en likvärdig vara eller bättre produkt till samma pris. 

LÄS OCKSÅ: Innan Black Friday –  Black Week har redan startat 

”Måste vara väsentligt lägre än det ordinarie priset”

Foto: Fotolia

LÄS MER: Butikerna som har rea på Black Friday 2019 – se hela listan (DAMERNAS VÄRLD)

Vad ska priset vara för att få kallas rea? Hur mycket lägre än ordinarie pris?

– Det man säger är att priset ska vara väsentligt lägre än det ordinarie priset, under en kort period och på butikens ordinarie varor. Det finns ingen fast procentsats, säger Niclas Ernebratt, jurist på Konsumentverket.

Hur länge får en rea pågå för att få kallas rea?

– Enligt domstolen ska den vara högst i ett fåtal veckor. Om det är en rea-aktivitet som överskrider två månader under ett års tid anses det vara vilseledande. 

LÄS OCKSÅ: Så här lyckas du göra bästa fynden på Black Friday 

Kan ha rätt till ersättning för sin resa om varan är slut

Foto: Fotolia

När butiken skriver ”begränsat antal” i annonsen, kommer de undan lagen om att varorna ska finnas tillgängliga under hela kampanjen då? 

– Tveksamt, en annons ska vara så tydlig och rättvisande som möjligt. Begränsat antal säger inte kunden så mycket. I sådana fall ska man skriva hur många exemplar man har. 

Vill man ha lite kolla själv kan man före Black Friday gå ut på nätet och kolla på någon prisjämförelsesajt. Skriv upp och ta skärmdump. Sedan kan det vara bra att veta att man faktiskt kan ha rätt till ersättning för sin resa till butiken och de inte har varan. Men då ska resan ha gjorts i rimlig tid efter annonsen.

LÄS OCKSÅ: Här är butikerna som har rea på Black Friday