1 AV 3
Black Friday 2017 infaller fredagen den 24 november. Då är det stor rea, både i nätbutiker och i fysiska butiker. Redan vid midnatt släpper många företag sina erbjudanden.
Foto: Fotolia
2 AV 3
Under 24 timmar har du chansen att göra riktiga klipp. Men flera butiker väljer att fortsätta och ha Black Weekend. Några kör vidare på Cyber Monday.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Black Friday skapar hysteri bland människor som vill fynda. Till varje pris ska de åt rean. Den här bilden kommer från rean i England förra året.
Foto: Ray Tang/Rex

Så lyckas du göra bästa fynden på Black Friday

Black Friday – dagen med stort ”D” närmar sig med stormsteg.

Men hur gör man för att lyckas sno åt sig de bästa reafynden?

Vi ger dig tipsen på hur du går tillväga och sparar massor av pengar.

 Fredag den 24 november är det Black Friday i Sverige och övriga världen. Nedräkning sker nu med timmar och sekunder på flera av företagens hemsidor. Det betyder att redan kl 00.01 släpper de sina första erbjudanden.

 

LÄS OCKSÅ: Här är butikerna som har rea på Black Friday

Nya erbjudanden varje timme

Vill du vara helt säker på att inte missa något, håll dig vaken, eller ställ klockan på 24.00 natten mellan torsdag och fredag. Det är först till kvarn som gäller, så det gäller att vara på hugget.

Under 24 timmar har du sedan chansen att göra ett riktigt klipp. Många butiker släpper nämligen nya erbjudanden varje timme. På hemsidorna kan du också se om den fysiska butiken har vanliga öppettider eller utökar dem, många butiker kan både öppna tidigare och framför allt stänga senare denna dag.

Många avslöjar rean vid midnatt

En del butiker kommer även att köra förlängd rea under en så kallad Black weekend. Ett annat bra sätt att få reda på vad som gäller är att gilla respektive företags Facebook-sida, och hålla koll på den, eller anmäla sig till hemsidans nyhetsbrev.

Många av företagen väljer att inte avslöja sina erbjudanden förrän just vid midnatt mellan torsdag och fredag.

50 procent kommer att handla då

Redan 2015 registrerades rekordförsäljning, och förväntningarna i handeln inför årets Black Friday är stora. Shoppingplattformen Bonial.se genomförde i början av november 2016 en undersökning bland sina användare som visade att 25% handlade under Black Friday 2015, och på frågan om de tänkte handla 2016 svarade hela 50% ja.

Så mycket kommer vi att spendera

Hur mycket är då folk villiga att spendera? Totalt planerade de svarande att spendera i genomsnitt 1 785 kronor och de allra flesta hade inte något särskilt inköp planerat, utan tänkte hålla ögonen öppna för fynd. Bara 21% hade ögonen på en särskild produkt och 25% tänkte utnyttja Black Friday för julklappsinköp. Hela 76% var generellt positiva till Black Friday och såg det som ett bra tillfälle att köpa produkter billigare.

 

Fem tips för att bli en Black Friday-expert:

1. Håll dig till budget

När superrean väl drar igång är det lätt att råka spendera mer än vad man  hade tänkt sig från början. Se därför till att redan i förväg bestämma dig för en  budget och hur pass rabatterade olika produkter bör vara för att du ska  slå till. Tänk även på att julen är runt hörnan, så om du inte har  planerat att handla alla dina julklappar under Black Friday, gör inte hål i plånboken.

2. Gör en topplista 

Skriv en topplista över de saker du helst av allt vill köpa.  Googla runt på ordinarie priser och läs olika recensioner om  produkterna så du vet att du gör en bra deal när fredagen väl kommer.

3. Följ favoritbutikerna

De  flesta butiker har idag Facebook, Instagram eller Twitter. Se till  att följa de senaste uppdateringarna om de kommande  prissänkningarna, eventuella smygstarter och unika rabatter för följare.  Många hemsidor skapar också specifika nyhetsbrev inför Black Friday, så skriv upp dig på ett par av dessa för att få den senaste informationen i förväg.

4. Tullavgifter och fraktkostnader 

Många vill passa på att handla via utländska sajter, särskilt de  amerikanska då de har väldigt generörsa erbjudanden. Självfallet kan du göra många bra klipp, men var noggrann  med att dubbelkolla eventuella tullavgifter och fraktkostnader samt  jämföra med totalkostnaderna från motsvarande svenska sidor. Annars  finns risken att det tänkta guldklippet inte blir ett guldklipp.

5. 40-regeln

Black Friday  har alltid varit elektronikprodukternas stora dag, med kraftigt  rabatterade priser på allt från mobiler och surfplattor till  robotdammsugare och strykjärn. För den modeintresserade bör 40-regeln  appliceras vilket innebär att du ska sikta in dig på kläder, skor och  accessoarer som är rabatterade till minst 40 procent.

 

Källa: Criteo, Bonial.se

 

 

 LÄS OCKSÅ: Så laddar du inför Black Friday med svart shoppingfika

 

Foto: Shutterstock

 

 

LÄS OCKSÅ: ...och efter Black Friday och Black Weekend kommer Cyber Monday