1 AV 2
Regnbågskassen från 2019 kommer tillbaka till Ikea även 2020. Nytt för i år är att den kommer finnas i två storlekar.
Foto: Ikea
2 AV 2
Ikea gör om sin kasse då och då – något som brukar uppskattas av konsumenterna.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Nu är den omtyckta Ikea-kassen tillbaka – Frakta får nytt utseende igen

Nu får den blå Ikea-kassen samsas om hyllplatsen med en betydligt mer färggrann variant.

Den regnbågsrandiga kassen kommer nämligen tillbaka till Ikeas varuhus i Sverige.

– Det är en produkt i vårt sortiment som ligger oss extra varmt om hjärtat, säger Cornelia Kaufmann, People & Culture Manager på Ikea Sverige.

Ikea-kassen används flitigt av människor världen över som tvättpåse, flyttpåse och shoppingpåse. Den klassiska och omtyckta kassen Frakta har funnits i Ikeas sortiment i över 30 år – men de senaste åren har det blivit en grej att Ikea då och då släpper nya varianter. Till och med det stora modehuset Balenciaga gjorde en näst intill identisk Ikea-kasse för tre år sedan, men med ett pris på 20 000 kronor i stället för Ikeas 10 kronor.

Nu är det en omtyckt påse från förra året som kommer tillbaka.

Frakta är Ikeas mest sålde produkt någonsin. Foto: Ikea

Ikeas kasse Frakta blir regnbågsfärgad

I maj 2019 avslöjade Ikea att deras blå Frakta fick en kompis – en regnbågsrandig variant som släpptes lagom till Pride drog i gång. Kassen blev omtyckt – och nu kommer den tillbaka.

– Regnbågskassen är en produkt i vårt sortiment som ligger oss på Ikea extra varmt om hjärtat. Genom kassen visar du inte bara ditt stöd för allas rätt att vara sig själv. Överskottet av försäljningen går dessutom till UNHCRs arbete för HBTQ+-flyktingar som stöttar människor som är extra utsatta, vilket är ännu viktigare i tider som dessa, där våra mänskliga rättigheter utmanas på nya sätt, säger Cornelia Kaufmann, People & Culture Manager på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Storstomma finns i två storlekar

Ikea menar att regnbågskassen inte bara är en kasse – det är en symbol och ett ställningstagande för människors lika värde.

Regnbågskassen kallas Storstomma och nytt för i år är att den finns i två storlekar. Den stora, klassiska storleken, rymmer sju liter, och den mindre varianten är 27 x 27 centimeter. Kassen finns till försäljning från 1 juni 2020.

1 AV 4
Kassen Storstomma står för människors lika värde.
Foto: Ikea
2 AV 4
Förra året fick den klassiska Ikea-kassen en annan ny framtoning i ett luftigt och ljust grafiskt mönster. Den var en del av den tillfälliga kollektionen Förnyad.
Foto: PHOTOGRAPHER OSKAR FALCK AB
3 AV 4
Gröna nyanser när danska Mette Hay gjorde om kassen 2016.
Foto: ARKITEKTURFOTOGRAF RASMUS NORLAN
4 AV 4
Ett par år senare valde designbutiken Colette en stilren design i vitt och med märkets karaktäristiska blå prickar.
Foto: Ikea

LÄS MER: Vanliga missarna du gör när du handlar på Ikea

LÄS MER: Louis Vuitton-designern gör ny Ikea-kasse