1 AV 4
Både barn och vuxna älskar Mumin-sagorna med alla dess karaktärer. Och såväl porslin som andra prylar med dem säljer som smör i solen och får samlare att lägga höga bud.
Foto: Rene Granstrom
2 AV 4
I år fyller Mumin 75 år vilket ska firas med en specialutgåva av de populära muggarna.
3 AV 4
Specialupplagan av klassikermuggarna kommer att ha jubileumsårets stämpel i guld och säljas i begränsad upplaga. Då gäller det att stå i kö! Här är det Muminmamman som packar kappsäcken.
Foto: Fiskars Finland Oy Ab, Tosikuva Oy
4 AV 4
Populära Mumin har till och med en egen park i Nådendal; Mumindalen, samt ett museum i Tammerfors.
Foto: ROSE MARIE SÖDERGREN / DN

Mumin fyller 75 år – huggsexa om jubileumsmuggarna med guldstämpel

Älskade Mumin fyller 75 år – året var 1945 när Tove Jansson gav ut första boken.

De populära Mumin-muggarna har samlare över hela världen och säljs emellanåt för hiskeliga summor på auktionssajter.

I år kommer en jubileumsupplaga med guldstämpel på muggen – begränsat antal så bered dig på huggsexa!

1945 var året då författaren, illustratören och serieskaparen Tove Jansson (1914-2001) gav ut sin första Mumin-bok, ”Småtrollen och den stora översvämningen”. Världskriget hade precis tagit slut och i hennes saga fick Mumindalen stå som en motpol med sin fridfulla idyll. Tove inspirerades mycket av mångfald, den finska naturen och Östersjön.

Böckerna skrevs ursprungligen på svenska och publicerades i Finland då Tove var finlandssvenska. Dock blev första boken långt ifrån någon succé, den översattes aldrig ens till finska. I Sverige ”försvann” den i skuggan av Pippi Långstrump som kom ut samma år och sålde 20 00 exemplar på bara två veckor, att jämföra med Mumin som såldes i 219 exemplar på ett helt år och bara hade en recension.

1 AV 2
Författaren Tove Jansson gick bort den 7 juni 2001 men hennes älskade Mumin-figurer lever kvar och sprider glädje världen över.
Foto: DAN HANSSON/SCANPIX
2 AV 2
Mumin och alla dess figurer återfinns på både porslin och annat. Varumärket som sådant omsätter över 7 miljarder kronor per år.
Foto: Rene Granstrom
Här är muggen ”Muminmamman”. Den 7 augusti släpps 21 stycken, bland annat denna, med special-guldstämpeln, i begränsad upplaga. Foto: Fiskars Finland Oy Ab, Tosikuva Oy
Mumin har till och med letat sig in inredningen, möbler av olika slag med Mumin finns att köpa. Här en stol på en Formex-mässa. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Muminmuggarna – en av världens största keramiska muggsamlingar

Med den tredje boken, ”Trollkarlens hatt”, som utgavs 1948, kom genombrottet. Den översattes till engelska vilket gjorde att böckerna fick en stor internationell spridning. Samtidigt publicerades Mumin som tecknad serie i The Evening News, London, under 50-talet vilket ytterligare hjälpte till att sprida framgången.

Idag finns Mumin-böckerna översatta till 40 olika språk och fortsätter hela tiden att öka i popularitet bland både barn och vuxna. Koncernen omsätter över 7 miljarder kronor varje år; förutom böcker gör man även tv-serier, långfilmer och säljer allt ifrån barnkläder till godis, möbler och porslin – där muggarna väl är de mest populära och omskrivna. De utgör faktiskt en av världens största keramiska muggsamlingar.

Tove Jansson dekorerade själv de första tallrikarna och muggarna på 50-talet.
För 30 år sedan började illustratören och keramikern Tove Slotte skapa illustrationerna, och hon gör det än i dag. Foto: Arabia

Varje år kommer nya Mumin-muggar i begränsade upplagor

Man ser trenden i muggsamlandet på både auktionssajter och sociala medier där det budas, säljs och diskuteras flitigt. Samlandet har även spridit sig till Asien; i Japan är Mumin ett av landets tre största största varumärken, och i Kina blev Mumin nominerad till ett av de mest inflytelserika internationella varumärkena för något år sedan.

LÄS MER: Hon köpte en Mumin-mugg för 85 000 kronor 

Varje år kommer nya muggar, och säsongsmuggarna tillverkas endast i begränsade upplagor. Fram till i dag har Arabia gjort 100 olika Muminmuggar i modellen Teema. Modellen som kallas ”klassikermuggar” är så kallade karaktärsmuggar och presenterar Mumindalens invånare i deras typiska sysslor mot färggranna bakgrunder, de är totalt 21 stycken olika. 

1 AV 3
Varje år kommer nya muggar, och säsongsmuggarna tillverkas endast i begränsade upplagor. Heta objekt bland samlare.
Foto: Rene Granstrom
2 AV 3
Förutom böcker och muggar gör man även tv-serier, långfilmer och säljer allt ifrån barnkläder till godis och annat porslin.
Foto: Rene Granstrom
3 AV 3
Och muggarna kan ju ha olika användningsområden, om man inte bara vill ”samla” på dem som en del gör.
Foto: Rene Granstrom

Då släpps specialupplagan med guldstämpel

För att uppmärksamma Mumintrollens 75-årsjubileum lanserar Arabia nu en specialupplaga av just klassikermuggarna med specialstämpel. Den guldfärgade jubileumsstämpeln består av texten ”Moomin 75” samt bild på Muminpappan, Muminmamman och Mumintrollet i en varm kram.

Både Mumindagen och Tove Janssons födelsedag infaller den 9 augusti, och den 7 augusti är dagen man har bestämt att jubileumsmuggarna ska släppas till försäljning – både i butik och på nätet. Dock i begränsad upplaga så klart, så då gäller det för samlare att hänga på låset! Men notera att man samtidigt fortsätter sälja de ”vanliga” klassikermuggarna utan specialstämpel, så du inte tar fel i ivern.

Så här ser specialstämpeln i guld ut som man tagit fram för jubileumsmuggarna som släpps i augusti. Foto: Fiskars Finland Oy Ab, Tosikuva Oy
Vill du ha klassikermuggen ”Muminhuset”, 30 cl, som jubileumsmugg med specialguldstämpel kostar den 199 kronor. Foto: Fiskars Finland Oy Ab, Tosikuva Oy
Klassikermuggen ”Kärlek” kommer även den att kosta 199 kronor med guldstämpel på. Den hör till de fem populäraste muggarna som någonsin har gjorts, och för många har samlandet börjat med just kärleksmuggen. Foto: Fiskars Finland Oy Ab, Tosikuva Oy
Lilla My, mugg på 30 cl, kommer att säljas med guldstämpeln på för 199 kronor... Foto: Fiskars Finland Oy Ab, Tosikuva Oy
... precis som muggen med Snorkfröken. Men de kommer endast att finnas i begränsad upplaga. Foto: Fiskars Finland Oy Ab, Tosikuva Oy

LÄS MER: Här är Muminmuggarna som kan göra dig rik 

LÄS MER: Muminmuggarna gjorde honom till miljonär 

LÄS MER: Håll hårt i Muminmuggarna – väldigt stödbegärliga