Mio:s vd svarar på kritikstormen kring kopiorna

Mios nya vas ”Lily” har många menat är en kopia av vasen ”Äng” från Klong.

Foto: Mio

1 av 3: Mios nya vas ”Lily” har många menat är en kopia av vasen ”Äng” från Klong.

”Produkter som liknar andra finns på ganska många sajter och butiker numera. Alla kopierar och inspirerar varandra”, säger Björn Lindblad, vd på Mio.

Foto: Mio

2 av 3: ”Produkter som liknar andra finns på ganska många sajter och butiker numera. Alla kopierar och inspirerar varandra”, säger Björn Lindblad, vd på Mio.

”Kopiorna är skickligt gjorda, eftersom man hela tiden håller avståndet till förlagan på ett sådant sätt att att det således inte gör intrång, enligt min bedömning”, säger Marianne Levin, jurist och professor i civilrätt vid Stockholms universitet, och Sveriges främsta expert på immaterialrätt.

Foto: Privat

3 av 3: ”Kopiorna är skickligt gjorda, eftersom man hela tiden håller avståndet till förlagan på ett sådant sätt att att det således inte gör intrång, enligt min bedömning”, säger Marianne Levin, jurist och professor i civilrätt vid Stockholms universitet, och Sveriges främsta expert på immaterialrätt.

LEVA&BO skrev om Mios kopior på kända design-klassiker från nya katalogen.

Alltifrån Klong-vasen till Laminofåtöljen, Grythyttan och Svenskt Tenns saker.

Det skapade en massa reaktioner bland läsarna, de flesta ganska upprörda.

Vi frågade Mios vd hur de tänker, och juristen vad som egentligen gäller.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Efter artiklarna om Mio-kopiorna har reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

”Tom Dixon-lyktan och Klongvasen. Helt sjukt att det är tillåtet!”, ”Intellektuell stöld. Det pågår väl ett mål som handlar om det här”, ”Slängde precis katalogen och rabattkupongen från Mio, dåligt att kopiera design på det viset! Anställ egna duktiga designers i stället och skapa egna trender!” och ”Bara jag som avskyr fula kopior? Verkar vara Mios grej”, var bara en bråkdel av kommentarerna på LEVA&BO:s Facebooksida. 

 

LÄS OCKSÅ: Louises smarta knep – repiga porslinet blev som nytt

 

Men alla var inte negativa, en och annan positiv kommentar dök också upp: ”Blir att åka till Mio nu i veckan ...”, ”Konstigt att kalla detta kopia - absolut olika former och utformningar. Kommer ni ihåg vasen Dagg från Svenska Tenn? Den hade massor kopior!”, och ”Var inte tillräckligt lika för att kallas kopia tycker jag. Måste nog köpa Mios för den passade min smak bättre”.

”Alla kopierar och inspirerar varandra”

 Så vi ringde upp Mios vd Björn Lindblad för att höra hans syn på saken:

– Produkter som liknar andra finns på ganska många sajter och butiker numera. Alla kopierar och inspirerar varandra. Många har i stort setts samma leverantörer eller liknande inköpskanaler på mässor runt om i världen dessutom. 

Du menar att samma leverantör som gör designklassiker producerar kopior? 

– Nej, inte när det gäller designklassiker just, men titta på Åhléns-stolen till exempel – det är en produkt som funnits och finns på mässor, där kan det vara så. Men vem kom på vad från början? Allt går så mycket fortare i dag oavsett bransch, det är enklare och allt är närmare. 

Så du menar att ni inte kopierar medvetet?

– Nej, det gör vi inte. Vår produktframtagningsprocess är 6-18 månader och olika produkter kommer till marknaden vid olika tillfällen. Men hittar man en produkt som kunden gillar så gör man något av det. 

Men hur långt kan man gå innan man kallar det kopia? 

– Det finns lagar som reglerar detta, som mönsterskydd, designrätt eller varumärkesskydd, och det där är en balansgång hela tiden. Vi har varit i några sådana diskussioner och då har det alltid slutat med att vi dragit tillbaka varan, som elefanttavlan för två år sedan.

 

Kopia av Nick Brandts kända Elefant-foto

Elefantplanschen fanns med i Mios höstkatalog 2015 och såldes i butikerna under en kort tid. Men när Fotografiska i Stockholm uppmärksammade hur lik motivet var utställaren Nick Brandts kända foto, och att det kunde bryta mot upphovsrätten, beslutade sig Mio för att återkalla tavlorna.

– Vi har brustit i våra rutiner och i vårt arbete med våra leverantörer. Det är en viktig fråga för oss och därav reagerar vi genom att plocka bort alla produkterna, sa Björn Lindblad då till Dagens Nyheter.

”Kopiorna är skickligt gjorda”

Marianne Levin, jurist och professor i civilrätt vid Stockholms universitet, och Sveriges främsta expert på immaterialrätt, har tittat på bilderna vi har tagit fram på original och kopior:

– Jag kan inte se att någon originalformgivning har blivit så ”nära angripen” att det är upphovsrättsintrång. Kopiorna är skickligt gjorda, eftersom man hela tiden håller avståndet till förlagan på ett sådant sätt att att det således inte gör intrång, enligt min bedömning, säger Marianne. 

 

LÄS OCKSÅ: Här är 10 favoriter i nya Mio-katalogen 

Men vad har man då upphovsrätten till?

– Ja, det kan man kanske fråga sig eftersom man gör associationer. Men det är just det,  upphovsrätt till bruksföremål måste hållas ganska snävt till omfånget. Annars kunde ensamrätten bli till hinder för det nyskapande som hela tiden pågår – i inspiration av allt befintligt. Och även de skickligaste inom genren använder samma ”byggstenar” som andra när det gäller att skapa. 

”Stolarna var extremt lika”

Marianne menar att det handlar om ett ”skickligt spel” på klassiker som väcker habegär och undermedvetna associationer, i några fall de mest kända ursprungen.

– Men åter igen, inte tillräckligt stor för ett vilseledande om ursprung. Det jag tyckte var intressantast i samlingen var trädgårdsmöbeln, stolarna var extremt lika. Men när jag slog på Artur Lindqvist såg jag att stolarna var skapade 1930, och det upphovsrättsliga skyddet vid den tiden varade 30 år för vanlig konst och 10 år för brukskonst.  

Foto: Mio

Mios trädgårdsgrupp Mölle är väldigt lika Grythyttans A2-fåtölj och det runda bordet 9A av Artur Lindqvist.

 

Hur lika är designklassikerna och Mio-kopiorna tycker du – se här!

 

LEVA&BO Shopping: Du vet väl att vi har en webbutik? HÄR kan du handla

 

LÄS OCKSÅ

Kolla in HM Homes nya vårkollektion – spring retreat

Här är 13 favoriter från Ikeas nya vårkollektion 

10 Ikea-möbler som kommer att förändra ditt liv!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande