Louis Vuitton-designern gör ny Ikea-kasse

Ikea och Virgil Abloh har jobbat tillsammans sedan 2017. Nu lanseras kollektionen Markerad.

Foto: Ikea

1 av 5: Ikea och Virgil Abloh har jobbat tillsammans sedan 2017. Nu lanseras kollektionen Markerad.

Kollektionen består av 15 olika möbler och prylar i klassisk, minimalistisk design som beskrivas ha förhöjs med konstnärliga referenser och rebelliska detaljer.

Foto: Ikea

2 av 5: Kollektionen består av 15 olika möbler och prylar i klassisk, minimalistisk design som beskrivas ha förhöjs med konstnärliga referenser och rebelliska detaljer.

Väggklocka 299 kronor.

Foto: Ikea

3 av 5: Väggklocka 299 kronor.

Verktygsset 99 kronor.

Foto: Ikea

4 av 5: Verktygsset 99 kronor.

Den klassiska blå Ikea-kassen ”Frakta” som vi är vana vid att se den på väg till tvättstugan.

Foto: Ikea

5 av 5: Den klassiska blå Ikea-kassen ”Frakta” som vi är vana vid att se den på väg till tvättstugan.

Modedesignern Virgil Abloh fick kunder att köa i 24 timmar utanför Ikea i maj för att köpa världens mest omtalade matta. Nu släpps resten av hans kollektion – bland annat en ny Ikea-kasse.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Ikea beskriver den som ”en av världens mest använda väskor”. Nu får den klassiska blå Frakta-kassen för 7 kronor konkurrens – av en plastförstärkt papperskasse designad av Louis Vuittons designchef Virgil Abloh. Priset för den påsen ligger på 129 kronor.

Den amerikanske designern Virgil Abloh slog igenom som stylist för hiphop-stjärnan Kanye West. Han grundade streetstyle-märket Off-White och förra året utsågs han till herrdesignchef på det franska modehuset Louis Vuitton och blev en av världens mest inflytelserika personer inom modevärlden. 

Samtidigt pågick ett samarbete med Ikea och i maj började mattan ”Keep off” säljas i varuhusen. Något som fick folk att köa i ett dygn för att få lägga vantarna på ett exemplar. 

Ikea släpper kollektionen Markerad

Nu släpper Ikea resten av kollektionen som fått namnet Markerad. Kollektionen består av 15 olika möbler och prylar i klassisk, minimalistisk design som förhöjs med konstnärliga referenser och rebelliska detaljer.

– På samma sätt som man kan hänga ett konstverk på väggen, kan konst även införlivas i föremål som exempelvis en stol, ett bord eller en matta. Det var min utgångspunkt när jag skapade den här kollektionen i samarbete med Ikea, säger Virgil Abloh i ett pressmeddelande.

Foto: Ikea

Virgil Ablohs tolkning av klassiska Ikea-kassen.

Foto: Ikea

Den plastförstärkta papperskassen finns i två storlekar. Den stora har ungefär samma mått som den klassiska Frakta-kassen och kostar 129 kronor. Den mindre 99 kronor.

Prylar med Virgil Ablohs citattecken

Tanken med kollektionen är att det ska vara en mix av praktiska prylar som man kan behöva i sitt första hem. Allt från bord och stolar till sängkläder och en verktygslåda. Samtidigt är den designad för att ”göra ett statement” och Virgil Ablohs karaktäristiska citattecken präglar hela kollektionen.

”Med citattecken lyfter Virgil Abloh ord ur sitt sammanhang och utmanar betraktaren med en ironisk underton. Vem säger att en kasse inte kan vara konst?”, skriver Ikea. 

Den tillfälliga kollektionen börjar säljas i begränsad upplaga den 1 november. Kollektionen kommer bara att finnas i varuhusen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg. 

Foto: Ikea

Dörrstoppet ger den klassiska pinnstolen i massiv bok ny karaktär. Pris 1 195 kronor.

Foto: Ikea

Matbord – Virgil Ablohs hyllning till 1950-talets skandinaviska modernism – 2 695 kronor.

Foto: Ikea

Matta som leker med begreppen inomhus och utomhus. Pris 1 295 kronor.

Foto: Ikea

Ikea-kvitto som matta, 599 kronor.

Foto: Ikea

Den bakbelysta tavlan är Virgil Ablohs hyllning av Leonardo da Vincis ikoniska målning, 699 kronor.

Foto: Ikea

Vitrinskåp i lackad massiv furu, 1 795 kronor.

Foto: Ikea

Dagbädd 1 790 kronor.

LÄS MER: Ikeas nya katalog för hösten 2019 – ett riktigt sömnpiller 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande