Livsfarliga Ikea-prylarna som återkallas

Har du handlat något på Ikea det senaste året? Då ska du kolla in denna lista med 7 återkallade prylar.

Elstötar, strypning, fall och kvävning är bara några av riskerna!

Ikea uppmanar alla att omgående sluta använda dessa produkter och lämna tillbaka varorna till närmsta varuhus. Full återbetalning utgår, och kvitto är inget krav.

1. Mysingsö solstol

Ikea återkallade Mysingsö solstol den 24 januari i år, på grund av fall- och klämrisk. Efter tvätten av tygsitsen finns det nämligen risk för att man monterar stolen fel vilket kan leda till fall och svåra klämskador på fingrarna.

Vid det tillfället hade man tagit emot fem incidenter där solstolen kollapsat under användning på grund av felmontering och orsakat skador på fingrar som krävt vård. Från och med februari 2017 ska en uppdaterad version av solstolen finnas i butikerna.

2. Patrull barngrind

Ikea återkallade Patrull barngrind 2016-06-23. Rapporter hade kommit om att barngrindar oväntat öppnats, vilket i sin tur hade orsakat att barn ramlat nedför trappan, där flera fall ledde till skador som krävt sjukvård.

En extern utredning visade att låsmekanismen, trots godkända tester enligt tillämpliga standarder, inte är tillförlitlig och därmed utgör en risk för små barn.

3. Frostfri kylskåp och frys

Ikea återkallade ett begränsat antal Frostfri kylskåp och frysar på grund av risk för elstötar 2016-06-03. Det handlar om kylskåp och frysar som tillverkats mellan vecka 45 (2015) och vecka 7 (2016).

Panelen bakom dörren ovanpå vitvaran kan nämligen släppa eller lossna så att man riskerar komma åt strömförande delar. Ingen hade vid tillfällets rapporterats tagit skada.

Uppmaningen är att genast dra ut strömmen (om detta gäller dig) tills en servicetekniker kan komma. Ring därefter kundtjänst på 0775-700 500 för att boka kostnadsfri serviceåtgärd. Dessutom kommer kompensation att utgå.

Så här kan du se om det berör dig (se även bild):

1. Ta ut nedersta lådan för att komma åt och se informationsetiketten. Du hittar datumstämpeln längst upp till höger på etiketten.

2. Om din kyl eller frys har datumstämpel från 1545 till och med 1607 så behöver den en serviceåtgärd. Kontakta kundservice för en tid.

4. Lattjo Fladdermuscape

Ikea återkallade 2016-04-06 Lattjo fladdermuscape på grund av risk för strypning och skador på halsen.

Tre barn hade vid tillfället fått rivmärken eller andra märken på halsen när de använt capen som fastnade och inte lossnade tillräckligt lätt från halsen. Inga skador, såvitt de vet, har lett till sjukvård, men risken för strypning och skador på halsen kvarstår.

5. Gothem lampor

Ikea återkallade Gothem lampor på grund av risk för elstötar 2016-03-17. Man hade upptäckt skadade kablar i lamporna vilket kan leda till att lampans metalldelar blir strömförande. Tre personer hade fått elstötar men ingen hade rapporterats kommit till skada.

Även om lampan fungerar uppmanas man att genast lämna den tillbaka. Återkallelsen handlar om alla tre modeller av Gothem lampor – två bordslampor och en golvlampa. Lamporna har sålts sedan oktober 2015.

6. Lattjo trumpinnar och slaginstrument

Varför Ikea 2016-01-14 återkallade Lattjo trumpinnar och Lattjo slaginstrument var för att det ansågs finnas en kvävningsrisk.

Medarbetare hade vid flera tillfällen upptäckt att gummibollen på trumpinnarna kan lossna och/eller skruvas loss, en risk för yngre barn som i värsta fall kan leda till kvävning. Dock hade inga sådana incidenter rapporterats vid tillfället. Lattjo trumpinnar och Lattjo slaginstrument har sålts sedan 1 november 2015.

7. Lock och Hyby takplafonder

Ikea återkallade Lock och Hyby takplafonder, på grund av risk för att glasskärmen kan ramla ned 2016-02-09.

Glasskärmarna på flera lampor hade ramlat ned och vid ett fåtal tillfällen har lindriga personskador rapporterats.

Lock har sålts sedan 2002 och Hyby sedan 2012.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande