1 av 6: Det är storblommigt och färgsprakande på Ikea i februari Foto: Ikea
2 av 6: Sängen Delaktig är framtagen i samarbete med Tom Ford. Serien består av olika delar man själv kombinerar ihop. Foto: Ikea
3 av 6: Det grafiska mönstret på "Ytterbyn" köksluckor är skapat av legendariska 10-gruppen på 70-talet. Foto: Ikea
4 av 6: Emma Hagman hämtade inspiration från 60-talet när hon skapade sitt bäddset. Foto: Ikea
5 av 6: Mattorna i serien "Langsted" är skapade för att läggas kant i kant med varandra Foto: Ikea
6 av 6: Kangan Aroras grafiska mönster drar blickarna till sig. Foto: Ikea

Lekfulla retromönster hos Ikea - spana in nyheterna

Ikea blickar mot 60-talet. När möbelkedjan visar upp sina senaste nyheter är det starka färger, storblommigt och grafiskt som dominerar.
Dessutom presenteras en praktisk lösning för den morgontrötte.

Ikeas februarinyheter är långt ifrån diskreta. Här är det djärva retromönster som gäller på allt från textiler till köksluckor. Ikea väljer själva att beskriva stilen som lekfullt humoristisk.

Designern Emma Hagman från Studio Kelkka hämtar inspiration från det svenska 60-talet, vilket syns tydligt på hennes blommiga bäddset "Sommaraster" och metervaran "Irmelin". 

Andra färgsprakande produkter är stormönstrade handdukarna "Sandvilan" som finns i tre olika storlekar och två färgsättningar samt metervaran "Sigrunn", vars sprakande grafiska mönster skapats genom ett samarbete med Londondesignern Kangan Arora 

Sommaraster bäddset. Foto: Ikea

 

Sandvilan handdukar. Foto: Ikea

 

Sigrunn metervara. Foto: Ikea

 

Irmelin metervara Foto: Ikea

LÄS MER: Ikeamöblerna som går bäst på Blocket 

Köksluckor formgivna av 10-gruppen

Ikea låter sig inte begränsas till textiler - utan låter de iögonfallande mönstrena sprida sig till alla rum. Den vågade väljer "Ytterbyn" köksluckor med olika grafiska mönster i vitt, svart och blått formgivna av det legendariska designkollektivet 10-gruppen på 70-talet. 

Något mer lättillgänglig är serien "Framkalla" med muggar, glas, brickor, skålar och tallrikar i en mix som pryds av stora prickar och linjer i kontrasterande färger.

Ytterbyn köksluckor. Foto: Ikea

 

Framkalla. Foto: Ikea

LÄS MER: 12 saker du måste sluta inreda med 2019 

Vädertålig och vändbar matta av Kangan Arora

Även på mattavdelningen är retrotemat tydligt. Londonbaserade Kangan Arora har skapat två olika mattor, svart-vita "Svallerup" som är såväl vädertålig som vändbar medan gröna "Kongerup" är framtagen för moderna miljöer. Serien "Langsted" består av gröna, turkosa och senapsgula mattor i olika storlekar skapade för att läggas sida vid sida i kreativa kombinationer.

Svallerup matta Foto: Ikea

 

Kongerup matta Foto: Ikea

 

Langsted mattor Foto: Ikea

Sängen du själv designar

Ikea fortsätter också sitt samarbete med designern Tom Dixon - denna gång kommer en säng i serien "Delaktig", som är designad för förändring. Sängen baseras på en aluminiumram där man själv kombinerar valfri madrass, huvudgavel och tillbehör - för att skapa en personlig möbel. 

– Jag är fascinerad av sängen som en slags primär enhet som vi alla behöver. Den är essentiell. Vi spenderar mer tid i sängen än med någon annan möbel hemma, så varför inte få sängen att göra mer, säger Tom Dixon.

Delaktig säng Foto: Ikea

 

Delaktig säng Foto: Ikea

Fjärrstyrd rullgardin nytt hos Ikea

För sovrummet finns också en spännande teknisk nyhet - de fjärrstyrda rullgardinerna "Fyrtur" och "Kadrilj". Tack var dess fjärrkontroller behöver du inte stiga upp ur sängen för att släppa in morgonsolens strålar.

Fyrtur rullgardin Foto: Ikea

LÄS MER: Här inredningstrenderna som gäller 2019 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!