Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 6
Delaktig heter Ikeas nya kollektion i samarbete med designer Tom Dixon...
Foto: Ikea
2 AV 6
... ett nytt möbeltänk som aldrig gjorts tidigare enligt dem själva.
Foto: Ikea
3 AV 6
Soffan är baserad på en stomme i aluminium där alla ska kunna addera egna funktioner eller helt förändra den.
Foto: Ikea
4 AV 6
Varför inte byta plats på armstöden, byta ut ryggstöden, klädseln eller lägga till fler kuddar? Eller addera armstöd, en lampa och bord, eller bara delar av klädseln.
Foto: Ikea
5 AV 6
”Tanken i Delaktig-projektet är faktiskt inte att skapa en produkt. Det är att skapa en plattform för andra människors kreativitet”, säger Marcus Engman, designchef Ikea of Sweden.
Foto: Ikea
6 AV 6
Att Ikea valde just Tom Dixon är ingen slump. Han som hoppade av skolan, spelade bas i ett band och lärde sig själv att svetsa för att så småningom producera möbler har aldrig varit en person som tänker innanför boxen.
Foto: Ikea

Ikeas nya kollektion – designa den som du själv vill

Designern Tom Dixon och Ikea kommer med ny kollektion – Delaktig.

De vill utmana konventioner på ett sätt som inte har gjorts tidigare.

De nya möblerna ska man som kund kunna forma lite som man vill.

Delaktig heter en helt ny kollektion som kommer till Ikea den 9 februari 2018. Den är ett samarbete med kända designern Tom Dixon. Tillsammans har de gått ihop för att utmana konventioner inom möbelbranschen på ett sätt som enligt dem själva ”aldrig gjorts tidigare”. 

Tom Dixon till höger, under framtagandet av nya kollektionen. Foto: Ikea

Att man valde just Tom Dixon är ingen slump. Han som hoppade av skolan, spelade bas i ett band och lärde sig själv att svetsa för att så småningom producera möbler har aldrig varit en person som tänker innanför boxen.

LÄS OCKSÅ: Ikea vill att du ska göra om deras möbler – bli som hackers 

Resultatet enligt Ikea: ”Ett nytt förhållningssätt till soffan och hur vi möblerar våra hem” där Delaktig är ”en öppen plattform för livet som välkomnar alla att göra den helt till sin egen.”

Du bestämmer hur soffan ska se ut

Soffan är baserad på en stomme i aluminium där alla ska kunna addera egna funktioner eller helt förändra den. Varför inte byta plats på armstöden, byta ut ryggstöden, klädseln eller lägga till fler kuddar? Till det ska man även kunna addera armstöd, en lampa och bord, eller bara delar av klädseln.

Foto: Ikea

– Man gifter sig eller skiljer sig, och man vill kanske ha en helt annan lösning. Eller så hyr man ut ett rum till någon. Gör dig inte av med Delaktig när du känner dig färdig med den – gör den till något annat, något helt nytt. Eller spara den till barnen så att de kan ta den med sig den när de flyttar hemifrån, säger Tom Dixon.

LÄS OCKSÅ: 10 Ikea-möbler vi drömmer om att få tillbaka 

Ville skapa en plattform för andra människors kreativitet

”Delaktig har skapats för att erbjuda bättre umgängeslösningar i en modern värld i ständig rörelse”, skriver Ikea själva. Utgångspunkten var att vi i dag bor på mindre ytor, har många parallella aktiviteter och nya sätt att umgås med teknikens hjälp vilket påverkar våra liv och vardag. Där ville de utforska vad det innebär för designen av soffor och sittmöbler. 

Foto: Ikea

– Tanken i Delaktig-projektet är faktiskt inte att skapa en produkt. Det är att skapa en plattform för andra människors kreativitet, säger Marcus Engman, designchef Ikea of Sweden.

Produkterna kommer att säljas under två års tid. Kolla in bilderna i bildspelet ovan!