Denna soffa, planerad till februari 2018, är inte vilken soffa som helst – det blir deras första produkt någonsin med en design som uppmuntrar till ”hacking”. Detta är endast en prototyp.
1 av 4: Denna soffa, planerad till februari 2018, är inte vilken soffa som helst – det blir deras första produkt någonsin med en design som uppmuntrar till ”hacking”. Detta är endast en prototyp. Foto: Ikea
Här är det studenter från Royal College of Art som testar att bygga på den nya kollektionen i Delaktig.
2 av 4: Här är det studenter från Royal College of Art som testar att bygga på den nya kollektionen i Delaktig. Foto: Ikea
Den självlärda industridesignern Tom Dixon i samtal med designchefen på IKEA Marcus Engman. I handen håller han en del av det nyutvecklade systemet för att bygga möbler.
3 av 4: Den självlärda industridesignern Tom Dixon i samtal med designchefen på IKEA Marcus Engman. I handen håller han en del av det nyutvecklade systemet för att bygga möbler. Foto: Ikea
”Folk hackar ändå; vi vill uppmuntra det, säger James Futcher”, projektets kreativa ledare, till Wall Street Journal.
4 av 4: ”Folk hackar ändå; vi vill uppmuntra det, säger James Futcher”, projektets kreativa ledare, till Wall Street Journal. Foto: Shutterstock

Ikea vill att du ska göra om deras möbler

Att ”hacka” Ikeas möbler är en stor trend på nätet, världen över.

Nu vill Ikea ta till vara på detta och uppmuntra sina hackare.

Man jobbar på ny revolutionerande design – en ”demokratisk” sådan!

Att bygga på, ändra om och lägga till delar till befintliga Ikea-möbler, är en rörelse som bara växer runt om i världen. Det har nästa blivit som en sport där man efter att ha förbättrat möbeln, eller gjort om den till något helt annat, lägger ut bilder och delar den med andra Ikea-fans. Det finns flera stora hemsidor för detta.

 

LÄS OCKSÅ: 15 prylar som bevisar att du börjar bli gammal

Ikea supportar hackarna

Men nu till det unika. Ikea har bestämt sig för att göra något bra av denna kreativitet som finns. De ska nämligen supporta hackarna, och är därför i full färd med att ta fram en helt ny kollektion som de själva kallar för ”revolutionerande”. 

Första objektet är en ny soffa som är planerad till februari 2018, men inte vilken soffa som helst – det blir deras första produkt någonsin med en design som uppmuntrar till att göras om, omjusteras och kompletteras med andra produkter. 

– Folk hackar ändå; vi vill uppmuntra det, säger James Futcher, projektets kreativa ledare, till Wall Street Journal

Ikea-soffa görs om till säng

Soffan är byggd för att hålla länge samt kunna fylla flera funktioner genom sin livstid, beroende på ägarens behov. Den kan till exempel göras om till en säng, med en krubba vid sidan av. Man kommer också att erbjuda några andra bastillägg som löstagbara armstöd, ett bord, en lampa, med mera, men designen är även tänkt att erbjuda möjligheter till olika sorters möbler. Soffan ska ingå i kollektionen Delaktig. 

Här är det studenter från Royal College of Art som testar att bygga på den nya kollektionen i Delaktig. Foto: Ikea

Revolutionerande design

På plats under Democratic Design Days i Älmhult förra året berättade Ikea om sitt samarbete med industridesignern Tom Dixon. Han i sin tur pratade då om den nya ”revolutionerande designen”. Att precis som att man i bilindustrin kan bygga olika bilmodeller på samma chassi har de utvecklat en svensktillverkad aluminiumstomme för olika möbler. 

– Istället för att byta ut den gamla sängen när du behöver en soffa kommer du att kunna köpa moduler som bygger om stommen till en soffa. Ungefär som en iPhone är en plattform för appar tror vi att andra kommer att använda det här ramverket för att bygga möbler på i framtiden, sa Tom Dixon.  

Ikea samarbetar med designskolor runt om i världen där studenter får chansen att experimentera med ramen. Det var också studenterna som kom på idén med att fästa en krubba på soffan. Ikea som gärna pratar om att de gör ”demokratisk design” – nu kan man säga att det är på riktigt..

Källa: Wall street journal, Business insider 

 

LÄS OCKSÅ:

Gör om din Ikea-byrå – 16 fina och enkla idéer

”Ikea” erbjuder billig mur till Donald Trump 

Här är okända Ullared-butiken: ”Planerar att öppna fler”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande