I vår är plantering och odling i fokus på Ikea. Foto: Ikea

Ikea släpper nyheter för odling i hemmet

Snart drar odlingssäsongen i gång igen, och det märks inte minst på Ikea.

Nya krukor, amplar och produkter med fokus på växter och odling – möbeljättens nya kollektion ”Botanisk” riktar sig mot personer med gröna fingrar.

Här har vi samlat några favoriter.

Våren 2019 var det färgsprakande och djärva 60-talsmönster som gällde på Ikea. I år är nyheterna betydligt mer dämpade. I stället för färgstarka textiler med stora grafiska mönster hittar vi kuddfodral, plädar och handdukar i naturnära kulörer och sparsamma mönster. En och annan har små broderade blommönster.

Vårnyheter på Ikea 2020 – produkter för växter och odling

Bland nyheterna hittar vi även en hel del prylar till krukväxter, som handgjorda amplar, krukor i flätat bananfiber, en krukform i massiv bok och ett verktygsfodral i jute och bomull. Kollektionen är tänkt att inspirera alla, inklusive stadsbor utan tillgång till balkong, uteplats eller trädgård, att smutsa ner sina fingrar.

Ikeas vårnyheter går i naturnära toner som beige och grönt. Foto: Ikea
Bland nyheterna hittar vi en form i massiv bok att tillverka engångskrukor av tidningspapper. Perfekt för fröer och sticklingar. Foto: Ikea
Odlingspåsen är gjord av jute och bomull. Foto: Ikea
Kruka i bananfiber som även kan fungera som förvarings- eller papperskorg – beroende på vad man har mest behov av hemma. Foto: Ikea
Kruka i terrakotta, vattentät tack vare den glaserade insidan. Krukornas utseende varierar. Foto: Ikea
Ampel i jute och bomull. Broderiet på varje produkt varierar, eftersom varje enskild hantverkare har fått välja placering och utseende. Foto: Ikea
Kuddfodralen har broderade blommönster. Foto: Ikea

– Vi vill göra det roligare och enklare att skapa en egen urban trädgård hemma, säger enligt Maria O’Brian, kreativ ledare på Ikea, i ett pressmeddelande.

Möbeljätten har tagit fram kollektionen tillsammans med sociala företag i Indien, Thailand, Jordanien och Rumänien. Nyheterna är ute i butik i begränsad upplaga från och med 6 mars.

LÄS MER: Vanliga missarna du gör när du handlar på Ikea

LÄS MER: Så höjer du mysfaktorn hemma med vackra tropiska detaljer