Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kök, vardagsrum och sovrum i ett. Med smarta lösningar och bra förvaring kan man skapa ett trivsamt hem för många på en liten yta, tipsar Ikea.Kök, vardagsrum och sovrum i ett. Med smarta lösningar och bra förvaring kan man skapa ett trivsamt hem för många på en liten yta, tipsar Ikea.Kök, vardagsrum och sovrum i ett. Med smarta lösningar och bra förvaring kan man skapa ett trivsamt hem för många på en liten yta, tipsar Ikea.
Kök, vardagsrum och sovrum i ett. Med smarta lösningar och bra förvaring kan man skapa ett trivsamt hem för många på en liten yta, tipsar Ikea. Foto: Ikea

Ikea släpper nya katalogen – här är trenderna för 2021

Fixa hemmakontor och satsa på möbler av återvunna och hållbara material. I nya Ikea-katalogen surfar möbeljätten på intressevågen för heminredning som coronapandemin sköljt med sig.

Sedan många år släpper Ikea nya möbelkollektioner året runt och katalogen innehåller mera inspiration och inredningstips än rykande färska nyheter. I år har de också valt att kalla Ikea-katalogen för 2021 för just en handbok med inredningstips som ska hjälpa läsaren att skapa ett mer hållbart, smart och funktionellt hem. 

Möbeljätten har tagit fasta på de plötsliga och oväntade behoven och vanorna som många av oss upplevt under året med coronapandemin. Inte minst med hemmaarbete och behovet av en arbetsplats i hemmet. Lösningar för ett hemmakontor i köket, under en trapp eller undangömd i en garderob, är några av tipsen de lyfter fram. 

Ikea kallar den nya katalogen för en handbok med inredningstips.Ikea kallar den nya katalogen för en handbok med inredningstips.Ikea kallar den nya katalogen för en handbok med inredningstips.
Ikea kallar den nya katalogen för en handbok med inredningstips. Foto: Ikea

Som vanligt visar de även upp flera olika hem med smarta lösningar för olika livsstilar och behov.

– Livet hemma har nog aldrig varit så viktigt som det är i dag. Oavsett yta och budget så ska det vara möjligt att skapa ett mer hälsosamt och hållbart liv hemma. Vi har fyllt varje sida med inspiration och delar med oss av kunskap som kan göra hemmet mer hållbart samtidigt som det är både mysigt och smart inrett, säger Tori Newman, inredningschef på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Furuskåpet Ivar tillbaka med bambudörrar

En av nyheterna är att trotjänaren Ivar – furuskåpet som älskas av inredare och som går att variera i en oändlighet – är tillbaka med dörrar i trendig bambuväv som även den går att byta ut mot något mer personligt.

Ivar är tillbaka med dörrar i trendig bambuväv. Bambudörrarna kan endast monteras på stolparna Ivar, inte på skåpet Ivar.Ivar är tillbaka med dörrar i trendig bambuväv. Bambudörrarna kan endast monteras på stolparna Ivar, inte på skåpet Ivar.Ivar är tillbaka med dörrar i trendig bambuväv. Bambudörrarna kan endast monteras på stolparna Ivar, inte på skåpet Ivar.
Ivar är tillbaka med dörrar i trendig bambuväv. Bambudörrarna kan endast monteras på stolparna Ivar, inte på skåpet Ivar. Foto: Ikea
Skåpet och hyllorna i kollektionen Ivar går att kombierna i en oändlighet och är enkel att göra personlig genom att måla i olika färger.Skåpet och hyllorna i kollektionen Ivar går att kombierna i en oändlighet och är enkel att göra personlig genom att måla i olika färger.Skåpet och hyllorna i kollektionen Ivar går att kombierna i en oändlighet och är enkel att göra personlig genom att måla i olika färger.
Skåpet och hyllorna i kollektionen Ivar går att kombierna i en oändlighet och är enkel att göra personlig genom att måla i olika färger. Foto: Ikea

Förvaring och hållbarhet är något de fortsätter att framhäva. Lampor tillverkade av förnybar bambu, mattor av 100 procent återvunnen bomull och sängar i massiv furu är några av exemplen de lyfter fram.

Från i år jobbar Ikea för att allt trä ska komma från mer hållbara källor såsom FSC-certifierad eller återvunnet trä. Målet för möbelvaruhuset är att alla deras produkter ska baseras på förnybara eller återvunna material 2030.

Här är några av bilderna från nya Ikea-katalogen 2021:

Ikea tipsar om att uppdatera kök i stället för att skaffa ett helt nytt. Här har gamla Metod-skåp uppdaterats med Lerhyttan köksfronter.Ikea tipsar om att uppdatera kök i stället för att skaffa ett helt nytt. Här har gamla Metod-skåp uppdaterats med Lerhyttan köksfronter.Ikea tipsar om att uppdatera kök i stället för att skaffa ett helt nytt. Här har gamla Metod-skåp uppdaterats med Lerhyttan köksfronter.
Ikea tipsar om att uppdatera kök i stället för att skaffa ett helt nytt. Här har gamla Metod-skåp uppdaterats med Lerhyttan köksfronter. Foto: Ikea
Arbetsplatser i köket har blivit vardag hos många. Här har skrivbordet Arkelstorp tagit plats intill ugnen och mikron.Arbetsplatser i köket har blivit vardag hos många. Här har skrivbordet Arkelstorp tagit plats intill ugnen och mikron.Arbetsplatser i köket har blivit vardag hos många. Här har skrivbordet Arkelstorp tagit plats intill ugnen och mikron.
Arbetsplatser i köket har blivit vardag hos många. Här har skrivbordet Arkelstorp tagit plats intill ugnen och mikron. Foto: Ikea
Vitrinskåpet Hemnes med tre lådor i betsad klarlackad massiv furu är ny. Lampskärmen Knixhult är handgjort och tillverkad av bitar av bambu som bu som annars skulle ha kastats.Vitrinskåpet Hemnes med tre lådor i betsad klarlackad massiv furu är ny. Lampskärmen Knixhult är handgjort och tillverkad av bitar av bambu som bu som annars skulle ha kastats.Vitrinskåpet Hemnes med tre lådor i betsad klarlackad massiv furu är ny. Lampskärmen Knixhult är handgjort och tillverkad av bitar av bambu som bu som annars skulle ha kastats.
Vitrinskåpet Hemnes med tre lådor i betsad klarlackad massiv furu är ny. Lampskärmen Knixhult är handgjort och tillverkad av bitar av bambu som bu som annars skulle ha kastats. Foto: Ikea
Skrivborde Micke går att få så litet att du får plats med kontoret i en garderob. Bara att stänga dörrarna när du går hem för dagen.Skrivborde Micke går att få så litet att du får plats med kontoret i en garderob. Bara att stänga dörrarna när du går hem för dagen.Skrivborde Micke går att få så litet att du får plats med kontoret i en garderob. Bara att stänga dörrarna när du går hem för dagen.
Skrivborde Micke går att få så litet att du får plats med kontoret i en garderob. Bara att stänga dörrarna när du går hem för dagen. Foto: Ikea
Utrymmet under trappen blir ett perfekt hemmakontor visar Ikea upp med skrivbordet Hemnes.Utrymmet under trappen blir ett perfekt hemmakontor visar Ikea upp med skrivbordet Hemnes.Utrymmet under trappen blir ett perfekt hemmakontor visar Ikea upp med skrivbordet Hemnes.
Utrymmet under trappen blir ett perfekt hemmakontor visar Ikea upp med skrivbordet Hemnes. Foto: Ikea
Neiden sänggavel är tillverkad i slitstark och förnybar massiv furu.Neiden sänggavel är tillverkad i slitstark och förnybar massiv furu.Neiden sänggavel är tillverkad i slitstark och förnybar massiv furu.
Neiden sänggavel är tillverkad i slitstark och förnybar massiv furu. Foto: Ikea
Garderoben Nordkisa med skjutdörr i bambu.Garderoben Nordkisa med skjutdörr i bambu.Garderoben Nordkisa med skjutdörr i bambu.
Garderoben Nordkisa med skjutdörr i bambu. Foto: Ikea
Den slätvävda mattan Tiphede är ny och tillverkad av 100 procent återvunnen bomull.Den slätvävda mattan Tiphede är ny och tillverkad av 100 procent återvunnen bomull.Den slätvävda mattan Tiphede är ny och tillverkad av 100 procent återvunnen bomull.
Den slätvävda mattan Tiphede är ny och tillverkad av 100 procent återvunnen bomull. Foto: Ikea

 

 

 

Alpklöver kuddfodral i en Buskbo rottingfotölj.Alpklöver kuddfodral i en Buskbo rottingfotölj.Alpklöver kuddfodral i en Buskbo rottingfotölj.
Alpklöver kuddfodral i en Buskbo rottingfotölj. Foto: Ikea
Skapa mer plats för dina växter med vägghängda skåpet Eket.Skapa mer plats för dina växter med vägghängda skåpet Eket.Skapa mer plats för dina växter med vägghängda skåpet Eket.
Skapa mer plats för dina växter med vägghängda skåpet Eket. Foto: Marten Linton / Ikea
Lätta på morgonstressen i familjen och flytta ut delar av badrummet i hallen, tipsar Ikea och visar upp skåpet Hälla.Lätta på morgonstressen i familjen och flytta ut delar av badrummet i hallen, tipsar Ikea och visar upp skåpet Hälla.Lätta på morgonstressen i familjen och flytta ut delar av badrummet i hallen, tipsar Ikea och visar upp skåpet Hälla.
Lätta på morgonstressen i familjen och flytta ut delar av badrummet i hallen, tipsar Ikea och visar upp skåpet Hälla. Foto: Ikea

LÄS MER: Mumin fyller 75 år – huggsexa om jubileumsmuggarna med guldstämpel