Ikea-nostalgi! Minns du Ikea-klassikerna?

IKEA. Bokhyllan Billy och soffan Klippan känner nog de flesta igen. Men visste  du att en av Ikeas storsäljare är en kudde som kan kramas?

Ikea började sälja möbler redan 1943 och de har haft flera framgångsrika  produkter genom åren. Här är tio som verkligen förknippas med  möbeljätten.

Susanne Ellingsworth

1. Lövbacken

 

Klassiskt Ikea-bord. Sidobordet Lövbacken finns nu  åter i produktion.   Den hette tidigare Lövet och såldes första gången på Ikea 1956.

 

2. Skopa

 

Populär! Ungdomsfåtöljen Skopa var gjord av plast och designades av Olle  Gjerlöv-Knudsen och Torben Lind. Bild ur Ikea-katalogen 1974.

 

3. Poem

 

En  storsäljare  är fåtöljen Poem från 1977 av Nobou Nakamura. Numera heter  den Poäng och den sägs vara Ingvar Kamprads favoritfåtölj.

 

4. Billy

 

Bokhyllan Billy sägs ha sålts i  över 42 miljoner exemplar. Ritades 1979 av Gillis Lundgren.

 

5. Klippan

 

Soffan Klippan kom 1979 och den sägs vara en av världens mest sålda  soffor. Den har sedan slutet av  sjuttiotalet lanserats i  över 70 olika  färgställningar och mönster.

 

Foto: Kimme Persson

6. Lack

 

Populära soffbordet Lack från Ikea introducerades 1981.

 

7. Famnig

 

Kudden Famnig från 1997 i design av Anna Efverlund. 2009 påstods  myskudden vara den Ikea-pryl som sålts i flest exemplar någonsin.

 

8. Vågö

 

Vågö  syns på  balkonger och i trädgårdar världen  över. Plastfåtöljen Vågö   ritades till Ikeas PS Kollektion  år 2000 av Thomas Sandell.

 

9. Stockholm

 

Älskad av inredare världen  över. Randiga mattan Stockholm måste vara den  Ikea-matta som setts i flest inredningsreportage. Designad av Anna  Sörensson 2006.

 

10. Maskros

 

Lek med skuggor. Lampan Maskros av Marcus Arvonen från Ikeas  PS-kollektion 2009. Lampan Maskros gjorde genast succé, men gjord i  papper och stål och med 160 spröt som ska fästas i stommen  är det ingen  av Ikeas mer snabbmonterade prylar.