Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Ikea-katalogen genom tiderna

Ikea har funnits i svenska hem sedan början på 50-talet. Här är några möbler och prylar som får dig att minnas hur vi har inrett sedan dess – från 1951 till i dag.

Kommer du ihåg svampmålade tapeter eller kornblåa detaljer? Eller kanske stålrörssängar och tv-soffor i furu?

Bläddra dig vidare för att se Ikea-katalogen genom tiderna!

Susanne Ellingsworth
Katarina Forsberg
Fåtölj och soffa med namnet Inga. Foto: ikea

1. Så började det på 1950-talet

Den första Ikea-katalogen kom 1951. Här presenterade man möbler med ord som "Förnäm grupp för höga anspråk" och "Ni blir förtjust i Inga".

Det svenska möbelföretaget var först ett vanligt postorderföretag som sålde saker som strumpbyxor, pennor, lampor och julkort.

Men 1951 ändrade man om och började ägna sig åt att sälja enbart möbler och inredningsartiklar.

Samma år kom deras första katalog, Ikea-nytt.

På 50-talet exploderade konsumtionssamhället i Sverige och plötsligt kunde folk köpa sådant som många inte haft råd med tidigare. Till exempel möbler.

Ikea kom att revolutionera möbelindustrin med sina platta paket och skruvnycklar. Deras låga priser kom också att leda till att de blev bojkottade av en rad svenska fabriker och formgivare.

När fabrikanter vägrade leverera möbler till Ikea på grund av påtryckningar av etablerade möbelhandlare bestämde grundaren Ingvar Kamprad sig för att också börja designa egna möbler. Och resten är som man säger historia.

Den typiska möbeln på 50-talet var gjord i teak, tapeter och tyger var ofta mönstrade, gärna i gult eller grått och ofta i geometriska former. Nu började trasmattor i plast komma och vi hade kobratelefoner och bulliga kylskåp. Utställningen H 55 i Helsingborg dominerade inredningen i många år efteråt. 

Typisk Ikeamöbel på 50-talet: Fåtölj och soffa med namnet Inga som har karmar i trä och stoppat tyg. 

 

LÄS OCKSÅ: USA-villan som tar dig tillbaka till 50-talet

 

Teakbord och stolar. Skinnfåtöljer börjar komma och snurrfåtöljen Polo gör succé. Foto: Ikea

2. 1960-talet – mycket färg och mönster

60-talet var rymdålderns och popkonstens tid. Den framstegsoptimism som rådde präglade förstås även inredningsdesignen som nu blev färgglad och mönsterrik.

Två av de mest kända möblerna var Eero Saarinens tulpanstol som användes i tv-serien Star Trek, och Eero Aarnios fåtölj Åskbollen som syntes i många filmer.

I taket hade man färgglada plastlampor. Drömlampan var Verner Pantons Flower pot som kom 1968. På väggarna satt sjögrästapeter eller något stormönstrat i orange, grönt eller brunt.

Hetaste modet för golvet var den älskade ryamattan.

Typisk Ikeamöbel på 60-talet: Teakbord och stolar. Skinnfåtöljer börjar komma och snurrfåtöljen Polo gör succé.

 

LÄS OCKSÅ: Mönsterchock! Kolla in härliga 60-talshuset

 

HÄR kan du se mer av hur vi inredde på 60-talet!

 

 

Den ställbara fåtöljen Kontiki i trä och tyg och Furumöbler var inne. Foto: Ikea

3. Brunt och orange dominerade 1970-talet

Inredningen på 70-talet var inte bara en period när vi inredde i brunt. Visst gick många möbler, tapeter och tyger i olika nyanser av brunt – men man inredde också färgglatt och med häftiga mönster. 

Hemmen badade i grönt, gult och rött. Det fanns till och med röda bokhyllor!

Andra typiska 70-talsmöbler: Soffor i furu. Möbler och mattor i plast. Golven var ofta mönstrade i brunt och orange, eller grönt. Porslin och keramik gick också ofta i brunt. 

Typisk Ikeamöbel på 70-talet: Enkla stålrörsmöbler med tyg av manchester. Den ställbara fåtöljen Kontiki i trä och tyg. Furumöbler.

 

LÄS OCKSÅ: Här är huset som tar dig tillbaka till 70-talet

 

HÄR kan du se mer av hur vi inredde på 70-talet!

 

Kornblått var hett och bordet Lack och soffan Klippan var typiska Ikea-möbler. Foto: Ikea

4. Stålrörssängar och spegelväggar på 1980-talet

80-talet var de glamourösa tevesåpornas tid i Sverige och vi ville inreda rikemans-vräkigt med skinnsoffor, volanggardiner och glasbord.

Axelvaddar, högt permanentat hår med blonda slingor och draperade klänningar i kornblått. 80-talet var fullt av starka färger och dynamiska former vilket givetvis spillde över även på inredningen.

Stålrörssängar och spegelväggar var ett måste. Vi inredde också gärna med kristallkronor, skinnsoffor och glasbord.

På väggarna hade vi helst randiga tapeter och strukturtapeter. Eller posters med drinkar i motljus eller Manhattans skyline. 

Färgvalet var svart, vitt och grått. Kornblått var hett och på slutet av 80-talet föll vi för pasteller.

Typisk Ikeamöbel på 80-talet: Bordet Lack, soffan Klippan. 

 

LÄS OCKSÅ: Här är kändisarnas sommarhus runt om i Sverige

 

HÄR kan du se mer av hur vi inredde på 80-talet

 

Vita soffor och fåtöljer liksom 1700-talsserien var typiska möbler från Ikea. Klocka från Ikeas PS-kollektion 1995 Foto: Ikea

5. Svampmålade tapeter på 1990-talet

På 90-talet inredde vi med fondväggar i starka färger, tapetbårder, ljuskronor av järnsmide, torkade blommor, träankor och trärena lagerhyllan Ivar i vardagsrummet.

Lite av inredningen finns säkert kvar i många hem. Det var ju inte alltför länge sedan vi hade en fäbless för takfläktar, rumsavdelare och draperade aprikosfärgade gardiner som gärna fick ha plastpåsar i sig för att bli extra fluffiga.

Ni som var med minns säkert att väggarna svampmålades eller tapetserades i blått, grönt, gult, rött och aprikos. Var man trendig hade man tapetbårder, gärna med solar och månar i guld. Guldspeglar var också populärt.

I bokhyllan hade vi träankor och vaser med Ulrica Hydman-Valliens tulpanmönster.

Hetaste badrumsmodet var att ha kakelbård med snäckor. Hetast i köket var inredning av bok och björk. Och att ha en manuell citruspress av stål på diskbänken var ett måste. Eller ett kornblått fat med citroner! 

Många inredde bondromantiskt med volanger, vitrinskåp av furu, terrakottakrukor och trärena möbler.

Mot slutet av 90-talet kom det svenska designspråk som vi är internationellt kända för. 1996 kom till exempel Gunilla Allard med sin stilrena och skinnklädda fåtölj Cinema.

Typisk Ikeamöbel på 90-talet: Nu börjar 1700-talsserien tillverkas. Vita soffor och fåtöljer. 1995 kommer den första PS-kollektionen.

 

LÄS OCKSÅ: Här är 90-talsvillan som gjorde succé på Hemnet

 

HÄR kan du se mer av hur vi inredde på 90-talet!

 

Vitt, begiet och ek var inne. Taklampan ”Maskros” och vattenkannan Vållö. Foto: Ikea

6. Ljust och fräscht på 2000-talet

De färgglada 90-talshemmen blev nu ljusare. Vitt och beige var trendigt tygval för sittmöblerna och övriga möbler var mestadels av ek. Väggarna målades i lindblomsgrönt och caffelatte, men mot slutet av 00-talet var det enbart vitt som gällde. Allt skulle nu vara ljust och fräscht!

Möbeldesignen blev enkel och stilren. En typisk säng från Ikea bestod enbart av en ram av ek. Sofforna blev fick kantigare former och skulle nu ha en liggdel, en schäslong. 

Typisk Ikea-design för tiden är tillexempel stapelbara vattenkannan Vållö från 2002 i design av Monica Mulder.

Begreppet storytelling, att möblerna och prylarna skulle ha en historia började smyga sig in på mitten av decenniet. Trä, natur och svensk historia blev nu populärt. Kurbitsmönster, fårskinn och hantverkskänsla började synas bland den vita inredningen. 2003 års Ikea-katalog pryddes av rottingfåtöljen Sävö.

Ikeas PS-kollektioner blev allt populärare och i dem började nu miljötänk synas. Petflaskor blev bord och tygspill blev trasmattor. 

2006 kom "Ikea Stockholm" en kollektion som enligt Ikea har högre kvalitet till överkomligt pris. Kollektionen överraskade på det sättet att den för tiden var ovanligt färgglad. 

Typisk Ikeamöbel på 90-talet: Marcus Arvonens taklampa ”Maskros” gjorde succé när Ikea visade 2009 års PS-kollektion. 

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges mest klickade bostäder just nu

 

Grått och färgstarkt och naturmaterial som bambu. Foto: Ikea

7. Naturligt och hållbart på 2010-talet

2011 kom humorshowen "Ljust & fräscht" av Henrik Schyfferts och Fredrik Lindström. De beskrev vår strävan efter det perfekta minimalistiska boendet och den inredningsstilen höll sig kvar länge. Men trendpendeln svänger alltid och 2011 års Ikea-katalog pryddes av bokhyllor i mörkblått och gult blev nu en populär accentfärg. 

Ljusare träslag som björk och vitpigmenterad ek har kommit tillbaka. Hållbarhet blir ett ledord i möbeltillverkningen och bambu blir ett trendigt materialval. 

Rundare former och nättare möbler gäller och begreppet compact living blev stort. Nu skulle vi tänka ytsmart! Ikeas PS-kollektion 2014 bestod mycket av multifunktionella möbler som gick att använda till flera saker.

Naturstil och industristil är två stora inredningstrender för decenniet som även hittades hos Ikea. Stora plåtlampor, fårskinn och möbler av rotting fick nu ett uppsving. 2015 blev pastellfärger stort och hittades till och med på Ikeas julpynt.

I 2016 års Ikeakatalog hade rummen inretts med touch av grafiskt, etniskt och lantligt. Grått är väggfärgen nummer ett och det gick att hitta spår av det allt mer dramatiska och mörkare inredningsmodet. Och överallt hittades spår av odlingstrenden, nu ska hemmen vara fulla av hemodlade örter och gröna växter!

Typisk Ikeamöbel på 2010-talet: Förvaringsmodulerna av bambu designade av Tomás Alonso.

 

HÄR kan du se fler bilder från Ikea-katalogen 2017

 

Kan du inte få nog av Ikea-nostalgi? Kolla in de här prylarna!

OCH HÄR finns omslagen från alla år – 66 bilder!