Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ikea-katalogen försvinner. Här är den senaste som kom ut i höstas – Ikea kallar den nya katalogen för 2021 för en handbok med inredningstips.
Ikea-katalogen försvinner. Här är den senaste som kom ut i höstas – Ikea kallar den nya katalogen för 2021 för en handbok med inredningstips.
Ikea-katalogen försvinner. Här är den senaste som kom ut i höstas – Ikea kallar den nya katalogen för 2021 för en handbok med inredningstips.
Ikea-katalogen försvinner. Här är den senaste som kom ut i höstas – Ikea kallar den nya katalogen för 2021 för en handbok med inredningstips. Foto: Ikea

Ikea-katalogen går i graven – därför slutar den produceras

Efter 70 år i svenska hemmen går nu en kär tradition i graven.

Ikea-katalogen har nått hushållen för sista gången – nu läggs den ner.

– För både kunder och medarbetare står Ikea-katalogen för känslor, minnen och glädje, säger Konrad Grüss, Managing Director på Inter Ikea Systems B.V som ligger bakom beslutet.

Nu kommer Ikea med beskedet att de slutar producera den traditionsenliga Ikea-katalogen, som har en lång historia. Ikea-katalogen har i 70 års tid varit något kärt att vänta på för många, men numera når man ut till sina kunder på så många andra sätt, framför allt genom sociala medier dit företagets möbel- och inredningsnyheter når först. Ikea jobbar för synas ännu mer digitalt och man menar därför att valet att helt och hållet sluta med produktionen av en fysisk Ikea-katalog går i linje med den utvecklingen.

Det har blivit många kataloger under åren. Foto: Ikea

LÄS MER: Ikeas senaste katalog – visar trenderna för 2021

”Utvecklat andra sätt att nå våra kunder”

– De senaste åren har vi utvecklat andra sätt att nå och interagera med våra kunder, via exempelvis ikea.se och sociala medier, säger Per Stolt, marknadschef på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande. 

Konrad Grüss, managing director på Inter Ikea Sysems B.V, är inne på samma spår:

– I 70 år har den varit en av våra mest unika och välkända produkter, som inspirerat miljarder människor i hela världen. Att ta farväl av vår älskade katalog är naturligt eftersom kundbeteenden och sättet att konsumera media har förändrats. För att nå de många människorna fortsätter vi att sprida inspiration kring våra heminredningslösningar på nya sätt, säger han i pressmeddelandet.

Första Ikea-katalogen kom ut 1951 och distribuerades i 280 000 exemplar. 2016 distribuerades katalogen i 200 miljoner exemplar. Foto: Ikea

Ingvar Kamprad satte själv ihop första Ikea-katalogen

Innehållet i katalogen har de senaste åren inte handlar om särskilt många nyheter, eftersom de släpps under hela året, och har därför snarare varit en katalog att hämta inspiration från. Sedan 2019 har katalogen dessutom kommit två gånger om året, i stället för en. Den sista Ikea-katalogen kom hösten 2020, med inspiration till hemmen för 2021.

Den första Ikea-katalogen satte Ingvar Kamprad ihop själv 1951. Den trycktes och distribuerades i 285 000 exemplar i södra Sverige. År 2000 kom katalogen även i digital form och 75 år efter att den första katalogen släppts distribuerades Ikea-katalogen i 200 miljoner exemplar i 69 olika versioner och på 32 språk.

Nästa höst släpper Ikea en bok om katalogen, som ska vara fylld av inspiration och tips om heminredning.

LÄS MER: Här öppnar Ikea sin första second hand-butik