Ikea har i sin nya kollektion ”Avsiktlig” inlett ett samarbete med den kända 10-gruppen.
1 av 4: Ikea har i sin nya kollektion ”Avsiktlig” inlett ett samarbete med den kända 10-gruppen. Foto: www.ikea.se/avsiktlig
I kollektionen finns också en hel del nytolkningar och moderna favoriter.
2 av 4: I kollektionen finns också en hel del nytolkningar och moderna favoriter. Foto: www.ikea.se/avsiktlig
Och nog känner man igen att det är 10-gruppen, den djärva och rebelliska mönsterglädjen som kännetecknar dem finns där.
3 av 4: Och nog känner man igen att det är 10-gruppen, den djärva och rebelliska mönsterglädjen som kännetecknar dem finns där. Foto: www.ikea.se/avsiktlig
I kollektionen hittar vi fyra klassiska mönster från 10-gruppen, samt nya mönster av fem av 10-gruppens originalmedlemmar.
4 av 4: I kollektionen hittar vi fyra klassiska mönster från 10-gruppen, samt nya mönster av fem av 10-gruppens originalmedlemmar. Foto: www.ikea.se/avsiktlig

Ikea i samarbete med klassiska 10-gruppen

I maj kan det komma att bli rusning till Ikea-butikerna i Sverige.

Då släpps Ikeas nya kollektion i samarbete med klassiska 10-gruppen.

En djärv 70-talsdesign som blivit en del av svensk designhistoria. 

Ikea har i sin nya kollektion ”Avsiktlig” inlett ett samarbete med den kända 10-gruppen. En grupp som är en stor del av svensk designhistoria. Ikea säger med samarbetet att de vill hylla det ikoniska kollektivet. Och nog känner man igen att det är 10-gruppen, den djärva och rebelliska mönsterglädjen som kännetecknar dem finns där. Men också en hel del nytolkningar och moderna favoriter.

 

LÄS OCKSÅ: Men först kommer Ikeas kollektion Sommar! 

Klassisk 10-gruppskollektion

Jag har velat skapa en klassisk 10-gruppskollektion, där man både kan hitta mönster man känner igen och få nya favoriter, berättar Tom Hedqvist, kreativ ledare för Avsiktlig och en av grundarna till 10-gruppen. 

I kollektionen hittar vi fyra klassiska mönster från 10-gruppen samt nya mönster av fem av 10-gruppens originalmedlemmar. Tom Hedqvist har också bjudit in tre unga IKEA formgivare, Iina Vuorivirta, Ida Pettersson och Hanna Dalrot, samt två externa formgivare Kristina Abelli Elander och Anders Wenngren. 

 

Foto: www.ikea.se/avsiktlig

Bästa av den skandinaviska designhistorien

Men det är inte första gången Ikea och 10-gruppen samarbetar. De har gjort det förut i olika konstellationer och olika projekt, dessutom har flera av 10-gruppens formgivare frilansat för IKEA genom åren och därmed påverkat Ikeas textilsortiment och mönster.

Ungdomlig, radikal och djärv än i dag

– 10-gruppen representerar det allra bästa av den skandinaviska designhistorien – demokratiska ideal, estetisk innovation och en oslagbar känsla för material, säger Marcus Engman, designchef på Ikea. Deras formspråk har inte åldrats ett dugg, den är lika ungdomlig, radikal och djärv i dag som den var på 1970-talet.

I samband med lanseringen kommer Ikea också att ge ut en bok om 10-gruppens mönsterskatt. Säljstart för den häftiga kollektionen blir den 5 maj 2017 och den kommer att säljas under ett års tid på alla Ikea-varuhus i Sverige. 

 

LÄS OCKSÅ:

Ikea-kassen – en riktig kassako för möbeljätten

Nya heta trenden – inred med airplants!

Första bilderna på H&M:s nya skräp-kollektion 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande