1 av 5: Tillfällen då billigt är bäst
Den klassiska blå Ikea-kassen ”Frakta” som vi är vana vid att se den på väg till tvättstugan.
2 av 5: Den klassiska blå Ikea-kassen ”Frakta” som vi är vana vid att se den på väg till tvättstugan. Foto: Ikea
Och så här ser nya designen ut. Kassen är en del av den tillfälliga kollektionen Förnyad.
3 av 5: Och så här ser nya designen ut. Kassen är en del av den tillfälliga kollektionen Förnyad. Foto: Ikea
Formgivarna bakom kollektionen heter Craig Redman, konstnär och skapare av karaktären Darcel Disappoints, och Sarah Andelman, grundare och kreativ chef för Colette, en välkänd konceptbutik som fanns i Paris under 1997-2017.
4 av 5: Formgivarna bakom kollektionen heter Craig Redman, konstnär och skapare av karaktären Darcel Disappoints, och Sarah Andelman, grundare och kreativ chef för Colette, en välkänd konceptbutik som fanns i Paris under 1997-2017. Foto: Ikea
5 av 5 Foto: LE TELLEC STEPHANE/ABACA / LE TELLEC STEPHANE/ABACA STELLA PICTURES

Ikea gör om sin klassiska blå kasse – igen!

Bära tvätt, packa prylar till sommarstugan och shoppa med. Den klassiska blå Ikea-kassen ”Frakta” används flitigt av svenskarna och finns i nästan varenda hem.

Nu förnyas den – inspirerad av en äggformad seriefigur med ett öga och monokel.

Ikeas nya kollektion Förnyad har inspirerats av modevärldens favorit Darcel Disappoints, en illustrerad figur vars signaturlook – äggformad kropp, ett öga och en monokel – dyker upp bland nyheterna. 

Vi ser figurens öga som en pall, hans huvud som en matta och han finns också med i ett nytt mönster som pryder klassiker som soffan Klippan och allas vår Ikea-kasse.

– Ikea-kassen är en ikonisk produkt och det är roligt att få sätta mitt perspektiv på den. Med det här snygga mönstret fungerar kassen lika bra som övernattningsväska – eller om du bara vill bära saker genom stan och samtidigt se cool ut, säger Darcel Disappoints.

Formgivarna bakom kollektionen Förnyad heter Craig Redman, konstnär och skapare av karaktären Darcel Disappoints, och Sarah Andelman, grundare och kreativ chef för Colette, en välkänd konceptbutik som fanns i Paris under 1997-2017.

LÄS MER: 7 misstag du gör när du handlar på Ikea 

Inte första gången Ikea gör om klassiska kassen

Det är inte första gången Ikeas ikoniska kasse görs om. 2016 fick danska designern Mette hay, som första designer, i uppdrag att göra om kassen. Och året efter meddelade varuhuset att det franska designåterförsäljaren Colette fått uppdraget att designa en ny.

Gröna nyanser när danska Mette Hay gjorde om kassen 2016.
1 av 3: Gröna nyanser när danska Mette Hay gjorde om kassen 2016. Foto: ARKITEKTURFOTOGRAF RASMUS NORLAN
Ett par år senare valde designbutiken Colette en stilren design i vitt och med märkets karaktäristiska blå prickar.
2 av 3: Ett par år senare valde designbutiken Colette en stilren design i vitt och med märkets karaktäristiska blå prickar. Foto: Ikea
Den klassiska Ikea-kassen får en helt ny framtoning i ett luftigt och ljust grafiskt mönster.
3 av 3: Den klassiska Ikea-kassen får en helt ny framtoning i ett luftigt och ljust grafiskt mönster. Foto: Ikea

Ikea-kassen har funnits sedan i mitten av 80-talet och var grundaren Ingvar Kamprads egen idé. Då var både kassarna man använde i butiken och de man kunde köpa med sig hem, gula. 

– Han ville underlätta för kunderna, att de skulle ha något att lägga sakerna i när de shoppade, både i affären och när de skulle ta dem hem, säger Tina. Viktigt var också att materialet skulle vara slitstarkt och fukttåligt. År 1996 kom även de blå kassarna, som man fick köpa med sig hem, detta för att man skulle kunna se vad som var betalt och inte, har Tina Björeman, pressansvarig på Ikea berättat tidigare. 

Förnyad är på tillfälligt besök i Ikea-varuhusen från den 6 juni. Prylarna kommer dock inte att säljas i varhusen i Örebro, Linköping, Gävle, Haparanda eller online.

Darcel Disappoints är en tecknad karaktär som har blivit en favorit i modevärlden. I den nya kollektionen dyker han bland annat upp som mjukisdjur. Foto: Ikea
I nytt överdrag blir soffmodellen Klippan vardagsrummets mittpunkt Foto: Ikea
Arbetslampa med trådlös laddning. Foto: Ikea

LÄS MER: 10 möbler och prylar där Ikea är HELT oslagbara 

LÄS MER: Kolla in nya muminmuggarna – med unika mönster 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!