Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Inredning>Shopping

Publicerad 24 nov 2017 00:01

I dag kan du passa på att fynda julklapparna

1/2

Foto: Shutterstock

2/2

Foto: Shutterstock

I dag kan du göra massor av stora julklappsfynd.

Black Friday ger dig chansen att spara tusenlappar.

Så du som orkar – ut och fixa billiga julklappar i dag.

Passa på att handla alla julklappar – i dag är det nämligen Black Friday. En form av mellandagsrea fast innan jul. Dagen infaller alltid dagen efter den fjärde torsdagen i november, Thanksgiving. I är år det alltså fredagen den 24 november.

 

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du hitta bästa fynden på Black Friday

Black Friday – starten på julhandeln

I USA är det starten på julhandeln och den viktigaste och största shopping- och readagen på hela året, och omsätter närmare 425 miljarder kronor. Butikerna öppnar i gryningen och stänger vid midnatt och folk köar i dagar i förväg utanför butikerna.

Det har nu spridit sig och fortsätter sprida sig över världen. Förra året spenderade engelsmän 124 kronor i sekunden på nätshopping på Black Friday vilket gjorde den till den största shoppingdagen på hela året. I Sverige var det något helt nytt när det introducerades av några handlare 2013 men har sedan dess ökat kraftigt. Det året ökade näthandeln i Sverige med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. I år förväntas försäljningen bli den största någonsin i svensk historia.

 

LÄS OCKSÅ: Här är några butiker som har rea på Black Friday

Priserna sänks rejält på Black Friday

Det kan faktiskt även löna sig att beställa från USA trots att man bor i Sverige. För även om det tillkommer tull, moms och frakt så är priserna i USA redan från början mycket billigare, och på Black Friday dumpar många amerikanska butiker priset rejält. Här kan du se flera erbjudanden från amerikanska butiker: http://theblackfriday.com och https://blackfriday.com.

Namnet kopplas ursprungligen till finanskrisen 1869 men syftar numera på att många butiker går från rött (förlust) till vinst (svart). Men det finns också de som hävdar att namnet kommer sig av flera tragiska olyckor och även dödsfall som skett denna dag.

När du ska fynda, tänk på att det redan klockan 00.01 läggs ut erbjudanden på nätet och att de fysiska butikerna har andra och längre öppettider än vanligt. Sedan läggs nya erbjudanden ut varje timme. Många affärer tjuvstartar också redan på torsdagen och håller på hela helgen, då under namnet ”Black weekend”. Allting avslutas sedan med ”Manic Monday”, och på nätet: ”Cyber Monday”.

 

LÄS OCKSÅ:

Efter Black Friday kommer Black Weekend

...och sedan är det dags för Cyber Monday