1 av 8: "Väldigt billigt om man jämför med andra affärer"
Det var 1991 som Göran Karlsson sålde Ullared till sex medarbetare på företaget och blev satt i ”karantän” i sju år. Därefter öppnade han relativt upp ”okända” Karlsson.
2 av 8: Det var 1991 som Göran Karlsson sålde Ullared till sex medarbetare på företaget och blev satt i ”karantän” i sju år. Därefter öppnade han relativt upp ”okända” Karlsson. Foto: Robin Aron
Nu kan vi berätta att Göran efter att ha sålt Ullared startade upp en ny ”hemlig” butik först under namnet Ullared2, med exakt samma koncept. Och den finns än idag men heter Karlsson.
3 av 8: Nu kan vi berätta att Göran efter att ha sålt Ullared startade upp en ny ”hemlig” butik först under namnet Ullared2, med exakt samma koncept. Och den finns än idag men heter Karlsson. Foto: Karlsson
<p>På Karlssons finns både inredning, kläder, husgeråd...<br></p>
4 av 8: <p>På Karlssons finns både inredning, kläder, husgeråd...<br></p> Foto: Instagram/@karlssonvaruhus
... leksaker, mattor, lampor och skönhetsprodukter.
5 av 8: ... leksaker, mattor, lampor och skönhetsprodukter. Foto: Instagram/@karlssonvaruhus
Så orkar du inte åka till Ullared för att det är för långt bort har du nu alltså chansen till elva andra ställen runt om i landet.
6 av 8: Så orkar du inte åka till Ullared för att det är för långt bort har du nu alltså chansen till elva andra ställen runt om i landet. Foto: Instagram/@karlssonvaruhus
Anne Larsson har besökt Karlssons flera gånger och berättar att det är i stort sett samma utbud som på Gekås Ullared, men lite mindre.
7 av 8: Anne Larsson har besökt Karlssons flera gånger och berättar att det är i stort sett samma utbud som på Gekås Ullared, men lite mindre. Foto: Privat
Göran Karlsson är en legendarisk man. Det var han som 1963 startade det som kommit att bli en succé utan dess like, Gekås i Ullared, största varuhuset i Skandinavien.
8 av 8: Göran Karlsson är en legendarisk man. Det var han som 1963 startade det som kommit att bli en succé utan dess like, Gekås i Ullared, största varuhuset i Skandinavien. Foto: Gekås Ullared

Här är okända Ullared-butiken

Finns nog inte någon i Sverige i dag som inte känner till Gekås i Ullared.

Men hur många känner till butiken Ullared2, numera Karlsson, med samma grundare?

Den hemliga konkurrenten med exakt samma koncept. Läs här var de finns!

Göran Karlsson är en legendarisk man. Det var han som 1963 startade det som kommit att bli en succé utan dess like, Gekås i Ullared, största varuhuset i Skandinavien. Stället dit folk vallfärdar från hela landet, och som även fått ett eget tv-program. Namnet är efter hans initialer, även om det i folkmun kallas "Ullared” numera. 

 

LÄS OCKSÅ: Deras smarta app gör succé i Ullared

Gekås grundare startade Ullared2

Men nu kan vi berätta att Göran efter att ha sålt Ullared startade en ny butik under namnet Ullared2, med exakt samma koncept. Och den finns än idag! Något som är okänt för många. Konceptet är enkelt och detsamma som Ullareds, det ska vara billigt att handla allt en familj behöver till hemmet och sina familjemedlemmar. 

Det var 1991 som Göran Karlsson sålde Ullared till sex medarbetare på företaget och blev satt i karantän i sju år. När han blev ”fri” 1998 ville han starta något liknande. Göran, som hade näsa för affärer fick idén att starta e-handel med klipp och partier. Det blev nätsajten Ullared2.se som sålde tillfälliga partier som Göran kom över genom sitt globala kontaktnät.

– Samtidigt ringde han upp två herrar, Sven-Åke och Benny, som då drev Verktygsboden i Veddige med fokus på verktyg och sa något i stil med "Hallå pöjka, vill ni hitta på något kul?" Och efter ett tag så slogs verktygsboden ihop med Ullared2.se, berättar Emma Johansson som i dag jobbar på Karlsson som marknadskoordinator.

Blev stämda och bytte namn

Därefter öppnade Göran Karlsson fysiska butiker också. Dock blev de stämda av Gekås Ullared, och marknadsdomstolen förbjöd Ullared2.se att använda ordet Ullared i sin marknadsföring, och dömde dem att betala rättegångskostnaderna för företaget GeKås i Ullared AB på 1,5 miljoner kronor.
Då bytte Göran namn till Karlsson efter sig själv. Därefter har man öppnat flera butiker runt om i Sverige, och i dag finns 11 stycken, från Bräkne-Hoby i söder till Bollnäs i norr. 

”Väldigt billigt om man jämför med andra”

Anne Larsson har besökt både Gekås och Karlsson. Foto: Privat

En som besökt både Gekås Ullared och butiken Karlsson flera gånger är Anne Larsson, 42, från Bollnäs:

– Det är i stort sett samma utbud som Gekås Ullared men mycket mindre, och aningen dyrare, men fortfarande väldigt billigt om man jämför med andra affärer. Men Ullared är ju klart mycket bättre, säger hon. 

På Karlssons finns alltså  både kläder, husgeråd, leksaker, hushållsmaskiner, mattor, lampor och skönhetsprodukter.

Så orkar du inte åka till Ullared för att det är för långt bort har du nu alltså chansen till elva andra ställen runt om i landet.

E-handeln lades ner

Vad gäller Gekås i Ullared byggde Göran upp det under 28 år. Från allra första början hette det Firma Gekås Manufaktur och låg på bottenvåningen i en villa i Ullared. Det var då mest städrockar för damer och bilrockar för herrar och ingen lysande affär, trots lockpriser. Efter två år låg omsättningen på 80 000 kronor, lika mycket som idag slås in under tre minuter på kassaapparaterna i varuhuset. 

– Göran var en sann entreprenör och hade förmågan att se affärsmässiga trender, och visste att e-handel var nästa grej att satsa på, säger Emma. Tyvärr var Göran långt före sin tid och kunderna hade ännu inte förstått charmen och smidigheten med att handla på nätet. Så därför fick e-handeln läggas ner och fokus lades på butikerna.

– Han älskade butiksjobb och att själv jobba på golvet, han gick alltid med en trasa i bakfickan, redo att städa och feja i de butiker han ofta var och besökte, säger Emma.

Karlsson öppnar fler butiker

Göran blev dock sjuk, och den 26 juli 2004 gick han bort. Men både Ullared och Karlsson-butikerna lever kvar i hans anda och den sistnämnda har planer på att utöka verksamheten.

– Vi finns på ganska små orter i nuläget, vår strategi är att inte finnas i de allra största städerna, men vi ska öppna på fler ställen. Görans arv lever fortfarande kvar och vi brinner fortfarande för att serva våra kunder med prisvärda och roliga varor för hem, trädgård och vardagsliv, säger Emma. 

 

LÄS OCKSÅ:

Så mycket billigare är det på Ullared 

Kompletta guiden till Ullared 

Så ofta måste du byta dina sängkläder

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande