Så skyddar du dig vid e-handel – polisens råd
De allra flesta av oss handlar någon gång på nätet i dag.
Tillhör du dem som inte vågar eller till och med blivit lurad?
Så här gör du för att handla säkert på nätet – polisens bästa tips!
Att handla på nätet är både smidigt och enkelt. Man kan göra det när det passar och slipper trängsel och köer. Men, man kan också bli lurad, och det är mindre roligt, extra stor risk om man handlar på utlandssajter.
De allra största riskerna är att någon skulle ta dina kontouppgifter eller att du inte får varan du har betalat för. För man kan aldrig vara 100 procent säker, speciellt inte om det är någon privatperson eller ett företag/sajt som inte är välkänt. Där kan det vara värt att göra några sökningar för att se vad andra skrivit om företaget och läsa eventuella recensioner.
LÄS OCKSÅ: Så här håller du tjuvar borta under jul och nyår
Många sätt att bli bestulen på sitt kortnummer
Köp med stulna kortuppgifter är ett av de vanligaste bedrägerierna. Och hur de kommer över kortuppgifterna kan ske på lite olika sätt. Antingen via dataintrång på ställen där kortuppgifter finns lagrade, eller via skimming på bankomater eller kortläsare.
För att handla säkrare på nätet kan man därför använda ett separat kort som är kopplat till ett konto med begränsat med pengar. Ett konto dit du bara för över den summa du ska handla för varje gång. Då har du i alla fall minskat risken om det kortnumret skulle råka spridas/bli bestulet.
Annat att tänka på är:
Kolla efter ett grönt hänglås i adressfältet (följt av https://), det betyder att e-handlaren har en säker anslutning vilket gör ditt köp säkrare.
Handla gärna av e-handlare med säkerhetsfunktionen 3D Secure för betalning.
Banker har olika säkerhetslösningar för kort:
Virtuella kort
Man kan till exempel få virtuella kort, ett tillfälligt kortnummer och säkerhetskod när du ska handla. Och direkt när du handat klart så annulleras ”kortet”.
Låsta kort
Man kan också låsa sitt kort för internetköp. Det innebär att man själv öppnar och stänger det varje gång man ska handla på nätet, via en app eller internetbank. När det väl är stängt kan ingen handla på kortet på nätet.
LÄS OCKSÅ: Inbrottstjuvarnas nya trick – okokta makaroner
Att tänka på när man handlar av privatpersoner:
När det handlar om privatpersoner som man ska handla av ska man vara lite vaksam. Är varan på tok för billig så stämmer det nog, då är det antingen stöldgods eller så kanske den inte ens finns. Tänk på detta:
Betala aldrig i förskott
Att säljaren lämnar ut uppgifter som personnummer och kortnummer är ingen garanti från att bli lurad.
Låt inte säljaren stressa på dig, det är ett vanligt knep för att snabbt avsluta en oseriös affär. Är du osäker, backa i stället eller be att få vänta.
LÄS OCKSÅ: Annas geniala idé till kaffet sparar tusentals kronor
Använd gärna säkra betallösningar om du inte kan hämta upp varan personligen. Många köp-och säljsajter samarbetar med olika sådana aktörer. Det fungerar som så att pengarna betalas ut till säljaren först när varan är levererad och kontrollerad.
Lämna inte ut ditt kontonummer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och du kan bli återbetalningsskyldig.
Postförskott är inte heller en garanti. Man kan inte öppna paketet innan man betalat för det. Däremot kan man öppna det på uthämtningsstället och på så sätt får vittnen.
Begär alltid originalkvitto, legitimation av säljaren och skriv ett köpekontrakt.
Vill du veta mer kan du konstakta Konsumentverket.se