Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Gillis Lundgrens spejsade fåtölj i "Impala"-serien. Formgiven 1972 med kromade stålrör och röd plysch. Sätter man sig här vill man inte resa sig. Pris: 4 950 kronor.
Foto: Stockholms auktionsverk
2 AV 3
Ett par kaféstolar i formpressad plast av Thonet-modell. De här är tillverkade på 1970-talet. Modellen är från tiden innan vi hade elektricitet. Pris: 1 643 kronor.
Foto: Stockholms auktionsverk
3 AV 3
Visst känns 1950-talet igen? Det här sideboardet flörtar lite med den bylsiga 50-tals-tv:n som antagligen stod bredvid (och var lika stor). 171 cm bred. Pris: 4 705 kronor.
Foto: Bukowskis market

Gamla Ikea-möblerna du kan tjäna pengar på

Ikea. Möbelföretaget har satt billiga Småland på Sverigekartan och gjort svensk design synonymt med platta paket. Att köpa Ikea second hand är oftast ännu billigare, men vissa åtråvärda möbler blir bara dyrare.  

Det är långt ifrån allt från Ikea som är värt att spara eller samla på. Mycket är väldigt anonymt och tillverkat i stora upplagor. En tråkig soffa som man sitter dåligt i kommer antagligen inte att rädda din pension. Störst chans är möbler som ratades när de kom, eller var för dyra för att säljas till ett vettigt pris.  

 

LÄS OCKSÅ: Nu är julen kommen på Ikea – här är årets nyheter

 

Sideboard 50-tal – 4 705 kronor

Visst känns 1950-talet igen? Det här sideboardet flörtar lite med den bylsiga 50-tals-tv:n som antagligen stod bredvid (och var lika stor). 171 cm bred. (Bukowskis market) 

 

Foto: Bukowskis market

 

Bekväm fotölj – 2 133 kronor

Bekväm fåtölj i palisanderträ och tyg från slutet av 1960-talet. Sadelgjorden är bytt. En inbjudande modell! (Stockholms auktionsverk)

 

Foto: Stockholms auktionsverk

Impala soffbord – 479 kronor

"Impala" heter det låga soffbordet av Gillis Lundgren. Kul för den som vill vara nära golvet och mattorna. Inget för hundfamiljen, alltså. (Stockholms auktionsverk)

 

Foto: Stockholms auktionsverk

 

Skopan fotölj – 479 kronor

"Skopan" är en mysig (faktisk) fåtölj i plast med låg sitthöjd. Skapad av Torben Lind och Ole Järlöv Knudsen. (Stockholms auktionsverk)

 

Foto: Stockholms auktionsverk

 

Kaféstolar – 1 643 kronor

Ett par kaféstolar i formpressad plast av Thonet-modell. De här är tillverkade på 1970-talet. Modellen är från tiden innan vi hade elektricitet. (Stockholms auktionsverk)

 

Foto: Stockholms auktionsverk

 

Impala fotölj – 4 950 kronor

Gillis Lundgrens spejsade fåtölj i "Impala"-serien. Formgiven 1972 med kromade stålrör och röd plysch. Sätter man sig här vill man inte resa sig. (Stockholms auktionsverk)

 

Foto: Stockholms auktionsverk

Grön 70-talsfåtölj – 724 kronor

Så mycket 1970-tal det kan bli. Härligt grön fåtölj i tyg och stål. Bruksslitage och fläckar. (Bukowskis market)  

 

Foto: Bukowskis market

Skinnsoffa – 601 kronor

Tresitssoffa i skinn och teak. Köpt enligt säljaren på Ikea i Älmhult 1963. 185 cm lång. (Bukowskis market)

 

Foto: Bukowskis market

Lövet bord – 1 214 kronor

Gillis Lundgren ritade bordet "Lövet" 1956. I frustration över att inte få in möbeln i bilen sågade Lundgren av benen. När han kom fram såg Ingvar Kamprad vad han gjort - och skapade det första platta paketet. (Bukowskis market)

 

Foto: Bukowskis market

Ekolsund bokhylla – 5 808 kronor

Bokhyllan "Ekolsund" är hämtad ur Ikea och Nationalmuseets 1700-talsserie. Det här är en serie att leta efter. 223 cm hög. (Bukowskis market)

 

Foto: Bukowskis market

 

Här är fler Ikea-möbler du kan tjäna pengar på!

 

LÄS OCKSÅ:

 Ikea-katalogen genom tiderna – minns du hur vi inredde?
Nu är julen kommen på Ikea – här är årets nyheter
Läckra 50-talshuset där tiden har stannat helt