”En köpfri dag” är en internationell kampanj och en motvikt till Black Friday och julhetsshopping.
1 av 2: ”En köpfri dag” är en internationell kampanj och en motvikt till Black Friday och julhetsshopping. Foto: Henry Lundholm
Dagen infaller sista lördagen i november varje år.
2 av 2: Dagen infaller sista lördagen i november varje år. Foto: Michèle Constantini

Det här är ”En köpfri dag”

"En köpfri dag” är en internationell kampanj och en motvikt till Black Friday och julhetsshopping.

Handla genom att inte handla på 24 timmar!

En köpfri dag, (Buy nothing day) infaller numera alltid på sista fredagen i november. 2017 infaller den fredag den 24 november. Mindre än en månad innan jul, samtidigt som julkommersen drar i gång, med Black Friday samma dag, vilket har ett symboliskt värde. Det var så det startade i Kanada och USA, som en motvikt till köphetsen på just Black Friday.

 

LÄS OCKSÅ: Så fungerar Black Friday

En köpfri dag startades i Kanada

En köpfri dag startades av kanadensiska konstnären Ted Dave i Vancouver 1992. Dagen firas i 60 länder av människor som har fått nog av shopping- och konsumtionshetsen, för att väcka medvetenhet kring konsumtionsmönster på jorden. Och orsakerna är flera:

 

Miljöaspekten. Vi måste lägga om våra shoppingvanor, och anpassa oss till en mer hållbar ekologisk utveckling, om vi inte ska utarma naturen, och i slutänden jorden.

Rättviseaspekten. Vi i väst roffar åt oss en alldeles för stor del av kakan, på bekostnad av andra, det är bara 20 procent av jordens befolkning som förbrukar 86 procent av alla resurser.

Etiska aspekten. Etiken handlar om hur vi exploaterar tredje världen och fattiga människor genom att stödja storföretag som använder sig av svältlöner och usla arbetsförhållanden.

Lycka i en shoppingpåse?

Reklamen spelar på våra känslor som otillräcklighet, konsumerar vi bara lite mer så blir vi lyckligare, snyggare, och mer framgångsrika. De som står bakom denna dag vill att vi denna dag ska fundera på om lycka, gemenskap och tillfredsställelse verkligen finns i en shoppingpåse. Vill du vara med och fira En köpfri dag ska du inte köpa någonting under dessa 24 timmar. Klarar du av det?

Tips när köpsuget slår till

Vill du sedan göra någonting åt konsumtionshetsen på riktigt kan du använda dig av dessa 10 frågor varje gång köpsuget slår till i framtiden. Skriv ut och ha med i handväskan/fickan:

 

1. Behöver jag den? Kan jag vänta några dagar och se om jag fortfarande bedömer att jag behöver prylen?

2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?

3. Finns prylen begagnad, eller kan jag låna, hyra eller samäga med någon?

4. Hur många har jag redan? Finns det något jag redan äger som jag kan använda i stället?

5. Hur mycket/ofta kommer jag använda den?

6. Hur länge varar/håller den?

7. Var ska jag förvara prylen, och orkar/klarar/vill jag sköta om och återvinna den?

8. Har jag undersökt det tillräckligt för att veta att det är det bästa priset?

9. Hur ska jag göra mig av med den när jag använt den färdigt? Är det gjort av material som går att återanvända?

10. Hur är varan tillverkad – kan jag stödja produktionsförhållandena bakom? Förslag på etisk shopping är ekologiskt, närproducerat, rättvisemärkt, miljömärkt, icke djurtestat, second-hand.


Ändå sugen på att shoppa? Här är bästa galleriorna i huvudstaden 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande