Mellandagsrean kan vara en pärs. Som tur är finns flera ursäkter att ta till – som att man vill umgås med familj och vänner, spara på miljön och spendera mindre pengar på onödiga saker. Foto: Shutterstock

Därför ska du skippa mellandagsrean i år

Ser du fram emot mellandagsrean med skräckblandad förtjusning?

Eller har du ångest – för att du bävar, men tror att du måste gå, eftersom "det finns så många fynd att göra"? Eller kanske knackar klimatångesten dig på axeln och påminner om att du faktiskt inte måste köpa fler prylar (trots att det är så mycket du villhöver)?

Här är 12 bra anledningar till att helt skippa mellandagsrean!

1. Slipp kaos och trängsel

Eftersom alla tror att de ska göra sitt bästa fynd på mellandagsrean kommer det inte bara att vara knökfullt, folk kommer att stånga sig blodiga i jakten på både det de planerat köpa, samt allt de eventuellt får nys om med en stor rea-lapp på. Det finns mycket roligare saker att ägna sig åt än att trängas, svettas och bråka med folk. 

Under mellandagarna lär du inte vara ensam i butiken. Foto: ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

2. Bra för plånbok och miljö

Du tror att du sparar pengar på att handla på mellandagsrean. Men det är ett bakvänt tänk eftersom det man vill ha oftast är slutsålt. Och även om det inte skulle vara det kommer du oavsett att handla på dig sånt du inte hade planerat att handla, vilket inte bara tär på ekonomin, utan även miljön. Så enda sättet att spara pengar och hålla sig ifrån onödig konsumtion är att skippa mellandagsrean.

3. Mer tid till umgänge

Mellandagsrean när många är lediga är för många också den enda tiden de hinner umgås på riktigt, varva ned, och kanske också träffa familj och släktingar som man väldigt sällan eller till och med aldrig annars träffar. Varför slösa bort den tiden med att springa på stan i timmar? Och till råga på allt sen komma hem trött och grinig. 

LÄS MER: Så säljer du dina gamla prylar gratis på Blocket

Julledighet växer inte på träd. Ta vara på den! Foto: Shutterstock

4. Skippa stressen

Julen är en tid man ska ta tillvara på och verkligen ta tillfället i akt att vila, återhämta sig och varva ned, från just all stress. Få, om någon annan, högtid på året erbjuder den möjligheten på samma sätt eftersom hela landet går ned i paus då. Ingen förväntar sig att man ska vara tillgänglig eller jobba. Varför då utsätta kropp och hjärna för ännu mer stress?

5.  Ogenomtänkta köp 

Du tror att du kommer följa din shoppinglista på saker du verkligen behöver. Glöm det! Du lurar bara dig själv. Faktum är att de allra flesta handlar precis allt utom det de verkligen tänkt att handla. Har du riktig otur kan du heller inte byta eller återlämna rea-varan när sansen där hemma kommit tillbaka.

En del rea-grejer går inte att byta eller lämna tillbaka, så brukar du ångra dig kan en lugnare helg vara bättre lämpad för shopping. Foto: Shutterstock

6. Får dålig service

Att jobba i butik under mellandagsrean är inget som det direkt slåss om att få göra. Ha det i bakhuvudet när du trängs och stångas med aggressiva medshoppare som skäller och rycker i de anställda. Glöm att be om hjälp och få bra service dessa dagar. Personalen har fullt upp med att plocka upp allt som folk river ned och ta hand om de kilometerlånga köerna. Förresten, glöm ALL form av service dessa dagar!

7. Slipper bli lurad

Allt är inte alltid som det ser ut att vara, det ska man komma ihåg. Under mellandagsrean handlar det mesta om att butikerna ska sälja så mycket som det bara går, och att bli av med gamla grejer. Sedan finns det ställen som använder sig av fula knep. En rea-skylt behöver till exempel inte alltid betyda att priset faktiskt har sänkts och lockpriserna behöver inte vara billigare än andra ställen. Jämför innan på nätet. 

En reaskylt betyder inte alltid att priset faktiskt har sänkts. Foto: Shutterstock

8. Missar viktiga tv-händelser

Är du sport- och filmintresserad ska du absolut inte lämna hemmet under mellandagarna. Det är nu både Premier league, juniorhockey-VM och drösvis med bra filmer visas. En orsak god som någon att inte besöka mellandagsrean.

9. Finns ändå inte i din storlek/färg

Kruxet med när saker reas ut under mellandagarna är att det ofta är storlekar och färger som ingen annan velat ha, därav utförsäljningen. Eller så finns de utreade plaggen i så få antal att de mest vanliga storlekarna tar slut direkt. Har man däremot ovanliga storlekar är det så klart lättare att göra fynd.

LÄS MER: Här är sakerna du aldrig mer behöver köpa nya

Att hitta ”rätt” storlek är inte alltid så lätt under rean. Foto: Shutterstock

10. Andrahandssortering

Förutom fel storlekar och färger som vi nämnt under punkt tidigare så är ett faktum att det är ofta är andrahandssortering som säljs ut nu. Det behöver absolut inte vara sämre men kan vara värt att ha i bakhuvudet. Du kommer inte att hitta det allra senaste på mellandagsrean, oavsett om det gäller prylar eller kläder.

11. Missar återhämtningen

Precis som vi skrivit flera gånger nu är julen och mellandagarna en utmärkt tid och möjlighet att återhämta sig. Vi stressar och rusar runt hela tiden under övriga året. Läs en bok, ta ett bad, tänd levande ljus, slut ögonen eller bara ligg i soffan och stirra i taket. Det är också helt okej att slumra in. Förstör inte den här chansen till mindfulness och återhämtning – den är faktiskt livsnödvändig för vår hälsa!

Det är också helt okej att slumra till under jul. Foto: Shutterstock

12. Behåll humöret

Med anledning av alla tidigare punkter så förstår vem som helst att humöret knappast kommer att vara på topp efter en eller flera dagar på mellandagsrean. Vill du förstöra din julledighet med att bli trött, grinig, stressad och känna dig allmäns sänkt – ut på stan och trängs! Vi andra stannar hemma, umgås med nära och kära och håller humöret på topp!

Humöret kommer knappast vara på topp efter en eller flera dagar på mellandagsrean. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Därför är det fullt rimligt att bli galen på Gekås i Ullared

LÄS MER: 10 vanliga missar du gör när du inreder