Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
2 AV 4
Att handla på Wish har nästan blivit lika vanligt som att handla på Ikea. En miljon paket levereras från Kina till Sverige – varje vecka!
Foto: Getty Images
3 AV 4
... men har du någon gång funderat över vad det kan innebära?
Foto: Skärmdump
4 AV 4
Här är 6 anledningar att tänka på och som kanske får dig att fundera över om du ska handla på Wish mer...
Foto: Getty Images

Därför ska du aldrig handla varor på Wish

En miljon paket levereras från Kina till Sverige, varje vecka.

Största delen kommer från sajten Wish – billigt och enkelt.

Men har du någon gång funderat över vad det kan innebära?

Många är kritiska. Här är 6 anledningar att inte handla där mer!

Att handla på Wish har nästan blivit lika vanligt som att handla på Ikea. ”Alla” gör det och alla tipsar varandra och pratar om det. I och med Wish har Kina också blivit det land som levererar flest paket till Sverige, 36 procent, lite drygt vart tredje paket, eller 150 000 paket om dagen. Dock har sajten sitt huvudkontor i San Francisco, USA, och har 300 miljoner registrerade användare över hela världen.

I takt med att sajtens popularitet stigit har också röster emot handeln höjts. Och det är inte bara de svenska handlarna som ser dem som ett hot. Det finns faktiskt en hel del att fundera över innan man klickar hem sina nästa köp.

1. Arbetsförhållandena

Foto: Getty Images

I Sverige pratar vi mycket om att handla hållbart men så glömmer man bort det här med arbetsvillkor. Att man som konsument har ett ansvar där också och faktiskt kan påverka. Hur ser arbetsvillkoren ut för de som tillverkar prylar åt Wish eftersom de kan sälja dem så billigt? Wish är bara en köpsajt och förmedlar alltså prylar från olika tillverkare där ingen har koll på hur arbetsvillkoren ser ut, åldrar (barn?), löner, miljö och andra förhållanden. Sedan finns det de som påstår att samma varor säljs i butiker i Sverige, skillnaden är att med Wish köper man dem direkt från fabriken. 

2. Miljön

Foto: Getty Images

Köper man en vara i svensk butik har den oftast skeppats i container på fartyg ihop med massor av andra varor och de har sedan sakerna i egna lager här hemma. Handlar man på Wish skickas paketen ofta med flyg – det betyder att miljöpåverkan blir 20-30 gånger större för varje köp man gör. Prylarna från Wish skickas dessutom alltid en och en vilket gör saken än värre. Då spelar det ingen roll hur mycket vi säger att vi flyger mindre, eller till och med avstår helt, när 150 000 paket landar i Sverige från Kina varje dag.

LÄS OCKSÅ: Att handla på nätet – så här skyddar du dig 

3. Farliga produkter

Foto: Getty Images

Alla saker som säljs i Sverige måste uppfylla en radda med säkerhetskrav. Det betyder att butiken har ansvar för om något händer, exempelvis med elen. Dessa krav finns inte i länder som Kina. Vilket gör att man faktiskt utsätter dig för onödiga risker, speciellt om man handlar elektronik från Kina. Då är man själv ansvarig. Elsäkerhetsverket har nu gått ut och varnat oss för att köpa billiga elprylar utan säkerhetsmärkning. 

Allt handlar inte bara elektronik heller, det finns överlag ingen kontroll om prylarna som säljs där innehåller kemikalier eller gift. Man ska till exempel veta att Kina inte har samma regler för beståndsdelar i smink och skönhetsprodukter som finns i Sverige och EU. 

4. Inga rättigheter

Foto: Getty Images

Som vi skriver i punkt 3 är man helt ansvarig själv om någon olycka händer med elen eller annat när man köpt varan i Kina. Svensk konsumentlagstiftning och inte heller svensk marknadsföringslag gäller på någon av sakerna man handlar från Kina. Och eftersom Wish bara är en sajt som tillhandahåller varor vet man aldrig riktigt vem man handlar av heller då inga uppgifter om det finns. Det kan också vara svårt att komma i kontakt med Wish tycker en del.

LÄS OCKSÅ: Så här shoppar du smart och sparar pengar – 15 knep

5. Osund konkurrens

Svenska handlare som följer de lagar och förordningar vi har är förargade över all handel från Kina av privatpersoner. De menar att det är en osund konkurrens då de inte jobbar på samma villkor. Beställer man från Wish betalas till exempel ingen moms. I dag är det upp till konsumenten själv att betala in momsen, men det är det inte någon myndighet som kontrollerar. 

Foto: Getty Images

Det här kommer däremot att ändras inom kort då Postnord ihop med Tullverket just nu arbetar med att ta fram ett system för att kunna ta in momsen på alla prylar som kommer till Sverige från Kina. Förslaget är att det kommer läggas på en avgift om 125 kronor – per paket, plus moms, för alla brevförsändelser från länder utanför EU, helt oavsett värdet på det du beställer. Exakt när den nya avgiften kan komma att införas är dock oklart, men Postnord ska lämna in en rapport till Tullverket den 1 mars. 

6. Krångligt med retur

Foto: Getty Images

Wish skriver på sin sajt att man får returnera en vara inom 30 dagar från det att man har fått den, men att man får betala returfrakten själv. "Wish ger ingen ersättning för kostnader i samband med returfrakt, tullavgifter, skatter, postavgifter eller momsrelaterade kostnader", skriver de på sin hemsida. Detta innebär att returen kan bli en dyr och krånglig historia. Och att döma av kommentarer och dylikt är det ofta svårt att få rätt storlekar på kläder till exempel vilket gör att man kanske handlar något man inte kommer att använda men heller inte orkar eller tycker det är lönt att skicka tillbaka.