Blocket – 16 konstiga typer du irriterar dig på

Blocket är en fantastisk sajt när du vill köpa och sälja begagnade saker. Men oj vad det är lätt att bli irriterad på spekulanter som inte bara ska pruta, utan också vill ha bärhjälp.

Foto: Colourbox

1 av 4: Blocket är en fantastisk sajt när du vill köpa och sälja begagnade saker. Men oj vad det är lätt att bli irriterad på spekulanter som inte bara ska pruta, utan också vill ha bärhjälp.

Den lata tror att du som säljare gladeligen ska hjälpa till att bära. Den värsta sorten ringer på vägen och undrar om du inte kan möta dem halvvägs – med prylen.

Foto: Colourbox

2 av 4: Den lata tror att du som säljare gladeligen ska hjälpa till att bära. Den värsta sorten ringer på vägen och undrar om du inte kan möta dem halvvägs – med prylen.

Det är okej att pruta på marknaden. Inte på en Blocket-annons som klart och tydligt anger att prylen redan är prutad och klar.

Foto: Colourbox

3 av 4: Det är okej att pruta på marknaden. Inte på en Blocket-annons som klart och tydligt anger att prylen redan är prutad och klar.

Och så finns det de typerna som ringer på kvällen, har druckit alkohol och vill förhandla om priset. Gärna också snicksnacka en del. Eller de som bara sms:ar, men där alkoholpåverkan skiner igenom mellan sms-raderna.

Foto: Colourbox

4 av 4: Och så finns det de typerna som ringer på kvällen, har druckit alkohol och vill förhandla om priset. Gärna också snicksnacka en del. Eller de som bara sms:ar, men där alkoholpåverkan skiner igenom mellan sms-raderna.

Blocket kryllar av annonser om allt från mormors gamla krycka till en sämre begagnad bil. Funderar du på att lägga ut en annons på Blocket?

Läs detta först. Det kan vara bra att vara förberedd.

Här är 16 knasiga personer du kan få att göra med.

Andra har också läst

1. Paxaren

Den här köparen är väldigt ivrig. Hen ska absolut ha det där du annonserar om, ber dig paxa den, kan till och med betala extra, bara du lovar att just de ska få det. Men, tider för att komma bokas om, de svarar inte på dina mess och missar bussar. Allting drar ut på tiden, samtidigt som du säger ifrån till alla andra som ringer. Glöm den här personen, i nio fall av tio kommer de aldrig.

 

LÄS OCKSÅ: 8 jobbiga situationer alla som varit på Ikea känner igen

2. Den lata

När man ringer på en annons så vet man ju vad man ska köpa. Är det något som behöver biltransport eller bärhjälp så fixar man det rimligtvis innan. Men inte den här köparen. Nej då, de tror att du ska hjälpa till att bära. Den allra värsta sorten, ringer på vägen och undrar om du inte kan möta dem halvvägs. Med prylen.

 

Foto: Colourbox

 

3. Prutaren

Spelar ingen roll att du skrivit i annonsen att detta är det slutgiltiga priset och att det inte är prutbart. De kommer ändå att göra allt för att pruta. Gör de det på telefon är det ju lätt att avfärda. Värre med dem som accepterat priset, kommer för att hämta prylen och väl på plats försöker pruta. Letar fel och skavanker, eller som en som skulle köpa en cykel sa; ”Den är ju använd”, så hen ville inte betala det överenskomna priset.

4. Den fräcka

Priset står i annonsen. Ni har förmodligen pratat i telefon eller messat och inget har sagts om annat pris. Allt borde vara klart inför hämtningen. Ändå står de där i dörren med ojämna pengar. Eller mindre pengar än vad priset är. Och tycker du ska godta en mindre summa.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fina hus för samma pris som en etta i Stockholm

5. Den nonchalanta

Du har hittat det du söker till ett bra pris och är glad. Ringer, messar, mejlar men får inget svar. När du efter ett evigt jagande äntligen får kontakt med personen får du veta att varan redan är såld! Och, inte nog med att de struntar i ta bort annonsen, de har dessutom mage att låta otrevliga och sucka när du ringer. Hur svårt ska det vara att ta bort annonsen när varan är såld?

6. Fyllot

De ringer på kvällen, gärna en helg, har druckit alkohol och vill förhandla om priset. Gärna också snicksnacka en del.

 

Foto: Colourbox

 

7. Den närgångna

De skriver kram i mejl och sms-konversationer. Skippa direkt! Det här är personer som kommer att fråga om de får låna din toalett och gå husesyn. Jo, det har hänt, vi lovar.

8. Den ensamma

De här kan ibland vara samma som fyllot. De låtsas vara intresserade av att köpa din pryl men samtalen blir många och kommer att handla om helt andra saker. De är ensamma och vill bara prata av sig visar det sig.

 

LÄS OCKSÅ: Gamla läkarvillan blev klicksuccé på jobbet

9. Snuskisen

Om de misstagit Blocket för en dejtingsajt eller kör en chansning är något oklart. De allra värsta frågar om du har underkläder att sälja eller ringer och flåsar i luren. Avbryt direkt! Tips: är du kvinna, skriv ett mansnamn i annonsen.

10. Blottaren

Det här är oftast en man som ringer på klädannonser. Var tydlig med att inga kläder provas på plats. Om det inte gäller jacka eller liknande. Och var inte ensam hemma! En kvinna som lät en man prova ett par jeans i hallen tvingades kasta ut honom då det visade sig att han inte hade några kalsonger på sig.

11. Sakletaren

De tror att du sitter på ett lager av grejer. De säger de vill ha det du annonserat om men verkar mer intresserad av ”vad annat” du har att sälja. Spelar ingen roll att du säger du bara har det i annonsen. ”Men mattan då, som ligger under soffbordet på annonsen? Nähe, inte det, men du kanske har en gräsklippare, bil eller barncykel...”

12. Problem-prutaren

En annan form av prutare. De tycker du ska sänka priset eftersom de måste åka bil så långt (bensinpengar) eller betala sin kompis för att få bärhjälp eller måla om byrån. Eller de som bor i annan stad och vill ha prylen postad men tycker att portot ska dras av priset. Skälen är oändliga. Sen när blev detta säljarens problem?

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker vi retar oss på med grannarna

13. Sms-freaket

Du får ett sms med fråga om prylen finns kvar. Du svarar ja och ber personen ringa i stället. Men messen fortsätter komma i en strid ström. Dessutom med frågor om sånt som redan står i annonsen. Och detta sent på kvällen när du försöker sova. Ingen affär blir av och inget tack får du heller, trots en timmes messande. Nästa gång skriver du: ”SMS-chattare gör sig icke besvär!”.

 

Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

 

14. Den icke läskunniga

Du har gjort en oerhört tydlig annons. Lagt ned en massa tid på att fota från olika håll, skriva ut alla mått, att det inte är prutbart, var den finns att hämta etc. Ja, allt så man ska slippa få en massa onödiga samtal med frågor. Naturligtvis gör inte det någon skillnad för de här personerna. De ringer och frågar allt som redan står i annonsen.

15. Pricerunner-prutaren

En av de vanligaste: ”Om jag hämtar den nu på en gång, då kan du väl sälja den för halva priset”. Så finns det alltid de som hittat just denna pryl billigare någon annanstans och tycker du ska sänka priset av den anledningen. Men så köp den andra då!

16. Bedragaren

Här finns det många varianter. Allt ifrån mejl som de låtsas kommer från Blocket. Men också folk som begär en handpenning av dig och sedan ser du aldrig skymten av varan. Andra har bett folk lämna ut både bilnycklar och registreringsbevis. Försöken är många. Bra grundregel, betala aldrig varan innan du fått den, eller så använder du dig av Paypal. Är priset skamlöst lågt och säljaren lite för ivrig kan det också vara stöldgods.

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande