Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På Black Friday kan du göra riktiga superfynd, för då är det ordentlig rea. Dagen kommer från USA, men har börjat slå igenom ordentligt även i Sverige.På Black Friday kan du göra riktiga superfynd, för då är det ordentlig rea. Dagen kommer från USA, men har börjat slå igenom ordentligt även i Sverige.På Black Friday kan du göra riktiga superfynd, för då är det ordentlig rea. Dagen kommer från USA, men har börjat slå igenom ordentligt även i Sverige.
Black Friday infaller fjärde fredagen i november, dagen efter Thanksgiving, och kommer från USA. Där är det årets största readag och alla skolor och många företag är stängda.Black Friday infaller fjärde fredagen i november, dagen efter Thanksgiving, och kommer från USA. Där är det årets största readag och alla skolor och många företag är stängda.Black Friday infaller fjärde fredagen i november, dagen efter Thanksgiving, och kommer från USA. Där är det årets största readag och alla skolor och många företag är stängda.
Black Friday uppmärksammades i Sverige 2013. Då ökade försäljningen för näthandeln med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Mest handlades böcker, datorspel och filmer.Black Friday uppmärksammades i Sverige 2013. Då ökade försäljningen för näthandeln med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Mest handlades böcker, datorspel och filmer.Black Friday uppmärksammades i Sverige 2013. Då ökade försäljningen för näthandeln med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Mest handlades böcker, datorspel och filmer.
1 AV 3
På Black Friday kan du göra riktiga superfynd, för då är det ordentlig rea. Dagen kommer från USA, men har börjat slå igenom ordentligt även i Sverige.
Foto: Shironosov / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
2 AV 3
Black Friday infaller fjärde fredagen i november, dagen efter Thanksgiving, och kommer från USA. Där är det årets största readag och alla skolor och många företag är stängda.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Black Friday uppmärksammades i Sverige 2013. Då ökade försäljningen för näthandeln med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Mest handlades böcker, datorspel och filmer.
Foto: Colourbox

Black Friday – så här funkar billiga fredagen

Black Friday – dagen då du kan spara stora pengar och fynda julklappar.

I USA omsätter det nästan 425 miljarder kronor vartenda år.

Den 29 november 2019 smäller det för sjunde gången i Sverige!

Black Friday har i USA blivit den viktigaste och största shopping- och readagen på året. Det är också den dagen då julhandeln inleds och många amerikaner börjar julpynta. 

EXTERN LÄNK: Jämför alla Black Friday-priser – se Prisjakt

LÄS MER: Black Friday – här är butikerna som har rea

ANNONS: Hitta alla kampanjer under Black Week och Black Friday – stor guide på Expressen Rabattkoder (EXTERN LÄNK)

Affärerna börjar med julhandeln på Black Friday

Ett fenomen som inte funnits i Sverige tidigare men smygprovades av några få butiker 2013, och redan året därpå var det massor av butiker och kedjor som hakade på. Det blir som en mellandagsrea, fast före jul i stället för efter.

Fredagen ligger i samband med högtiden Thanksgiving, dagen då många är lediga i USA, och affärerna passar då på att börja med julhandeln på riktigt och dra in extra pengar. Man öppnar tidig morgon och stänger vid midnatt och har en massa extraerbjudanden. Många köar i veckor, och sover till och med utanför affärerna.

Några av kedjorna som bestämde sig för att haka på 2014 här i Sverige var CDON, Mediamarkt, Elgiganten, Lekmer, Siba, Webhallen, Apple, Swedish Hasbeens och många fler. Därefter har det ökat för varje år. 

EXTERN LÄNK: Köp din favoritkonst på NOA Gallery till Black friday-priser 

EXTERN LÄNK: Jämför alla Black Friday-priser – se Prisjakt

LÄS MER: Efter Black Friday kommer reahelgen Black Weekend

Vad är Black Friday?

1. "Black Friday" infaller dagen efter Thanksgiving, den fjärde fredagen i november.

2. Black Friday uppmärksammades i Sverige 2013 vilket resulterade i att försäljningen för näthandeln ökade med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Det som handlades mest då var böcker, datorspel och filmer.

3. Black Friday omsätter omkring 57,400 000 000 dollar bara i USA, vilket är nästan 425 miljarder kronor eller 3 200 kronor per amerikan.

4. Namnet kopplas ursprungligen till finanskrisen 1869 men syftar numera på att många butiker går från rött (förlust) till vinst (svart).

5. Trots att Black Friday inte är någon officiellt ledig dag i USA är alla skolor och många arbetsplatser stängda.

6. Måndagen efter helgen heter Cyber monday i USA vilket inte hittat till Sverige fullt ut ännu, men det finns ett par nätbutiker som har erbjudanden även under den dagen, eller har valt att förlänga sina Black friday-erbjudanden

LÄS MER: 

 Och det här är ”En köpfri dag”
Shoppa i Stockholm – här är bästa galleriorna
 

 

Källa: Dagens Media, Wikipedia, DN