Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En norsk studie har kommit fram till om det är män eller kvinnor som är bäst på att montera ihop Ikea-möbler. Snabbast är i alla fall männen.En norsk studie har kommit fram till om det är män eller kvinnor som är bäst på att montera ihop Ikea-möbler. Snabbast är i alla fall männen.En norsk studie har kommit fram till om det är män eller kvinnor som är bäst på att montera ihop Ikea-möbler. Snabbast är i alla fall männen.
Ett besök på Ikea innebär ofta att komma hem med möbler som ska monteras. Och den monteringen kan få vilka som helst att bli osams.Ett besök på Ikea innebär ofta att komma hem med möbler som ska monteras. Och den monteringen kan få vilka som helst att bli osams.Ett besök på Ikea innebär ofta att komma hem med möbler som ska monteras. Och den monteringen kan få vilka som helst att bli osams.
1 AV 2
En norsk studie har kommit fram till om det är män eller kvinnor som är bäst på att montera ihop Ikea-möbler. Snabbast är i alla fall männen.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Ett besök på Ikea innebär ofta att komma hem med möbler som ska monteras. Och den monteringen kan få vilka som helst att bli osams.
Foto: Henrik Hansson

Bäst på att montera Ikea-möbler – män eller kvinnor?

Vem är bäst på att bygga ihop Ikea-möbler?

Är det män eller kvinnor? Vad tror du?

Läs den här undersökningen så får du svaret – för ja, det har faktiskt gjorts en undersökning i frågan.

Det här med att montera Ikea-möbler, det om något kan starta bråk. Det vet alla par som handlat i den stora kedjan och sedan kommit hem för att sätt ihop allt. Många har nämligen helt olika syn på hur det ska gå till.

Men hur är det egentligen? Finns det någon skillnad på hur män och kvinnor monterar möbler? Och är endera könet snabbare? Tro det eller ej, men det finns faktiskt ett företag som gjort en undersökning på just detta.

 

LÄS OCKSÅ: 8 jobbiga situationer alla som varit på Ikea känner igen

Testpersoner fick undersöka skillnaden

Ikeachefen Petra Hesser har tidigare sagt att kvinnor är bättre än män på att sätta ihop möbler eftersom de är mer benägna att läsa instruktionerna: ”Kvinnor sorterar först upp delarna medan männen slänger allt i en hög för att senare upptäcka att något saknas. Män tittar heller aldrig på instruktionerna och har de största problemen med byggandet eftersom de alltid tror att de kan fixa det. Det är empiriskt bevisat.”

Några experter fick nyligen för sig att testa om hennes teori stämmer och beslutade sig för att genomföra en undersökning. På universitetet i Tromsö, Norge, lät man 40 män och 40 kvinnor sätta ihop en Ikea köksvagn. Alla var i 20-årsåldern och hade liknande erfarenhet av att sätta ihop möbler. Hälften av varje kön fick läsa instruktionerna och den andra hälften fick bara se slutresultatet på bild.

 

LÄS OCKSÅ: Det är bevisat – Ikea får par att bråka

Männen snabbare än kvinnorna

Med hjälp av manualen tog det männen generellt 22,48 minuter att få ihop möbeln medan det för kvinnorna tog 23,65 minuter. Där skilde det sig inte så mycket åt. Utan manual däremot var männen ungefär fyra minuter snabbare än kvinnorna, med 24 minuter mot 28 minuter, en skillnad på över 20 procent.

Intressant att se är att kvinnorna är 4,5 minuter snabbare på att slutföra uppgiften med manual än utan – medan det för männen bara skiljer en minut.

I studien, som är publicerad i Applied Cognitive Psychology journal, menar man att en av förklaringarna kan vara förmågan till spatial förmåga som skiljer sig åt mellan könen; tidigare tester har visat att män fått högre poäng på tester som ber dem att ”rotera objekt” i huvudet. Dock påpekar forskarna att det bara var en typ av möbel som testades, och att en del av kvinnorna och männen överlappade varandra i testerna, och därför kanske inte är helt korrekt.

 

Källa: Dailymail.co.uk, housetohome.co.uk, Housetohome.co.uk

 

LÄS OCKSÅ: Så gör du Ikea-besöket så smidigt som möjligt