Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
Letar du märkeskläder? Det är perfekt att köpa begagnat. Många säljer kläder som knappt är använda, och du kan få dem mycket billigare än att köpa nytt.
Foto: Shutterstock
2 AV 4
Porslin finns i överflöd att fynda. Och fastna inte vid att det måste vara en hel servis heller, det är supertrendigt att mixa udda porslin – jättesnyggt!
Foto: Fotolia
3 AV 4
Verktyg är dyrt. Hittar du gamla sådana så passa på att slå till. Det är både billigare, miljövänligare och väldigt ofta är de också av bättre kvalitet.
Foto: Fotolia
4 AV 4
Teflonstekpannor är inte hälsosamma, i alla fall inte när de får repor. Dessutom är de inte så hållbara heller och bör bytas ofta, vilket inte är bra för miljön. Köp en begaganad gjutjärnspanna i stället.
Foto: Fotolia

8 saker du alltid ska köpa begagnat

Både du och resten av världen vinner på att köpa begagnat.

Superenkelt sätt att både spara pengar och värna om miljön.

Här är 8 saker som du alltid kan och borde köpa begagnat!

De allra flesta i dag vet att vår konsumtion och slit och släng inte är bra för varje sig miljön eller oss. Vi måste konsumera mindre. Men hur gör man då om man behöver något? Enkelt, man köper begagnat, eller second hand som man också säger. 

Affärer med second hand finns snart i varenda gatuhörn, liksom auktioner och loppisar, och på nätet har vi både Blocket, Tradera och andra nätauktioner att fynda på. Ibland till och med helt nya saker. Och det kommer löna sig rent ekonomiskt också. Tänk vad du kommer att spara pengar!

Här får du 8 saker som du alltid kan köpa begagnat.

1. (Märkes)kläder

Med tanke på hur samhället och folks shoppingvanor ser ut i dag är det inte ovanligt att folk gör sig av med kläder som de knappt eller till och med inte alls använt. Ibland kan även prislappar sitta kvar. Men även om plagget bara är använt ett fåtal gånger behöver det inte ens synas. Här finns mycket pengar att spara, både om du är på jakt efter märkeskläder eller ”vanliga”.

2. Matservis/bestick

Foto: Fotolia

Porslin finns i överflöd att fynda. Gamla, vackra saker som inte är massproducerade. Men även nytillverkade fat så klart. Och fastna inte vid att det måste vara en hel servis heller, det är supertrendigt att mixa udda porslin –  jättesnyggt! Bestick kan du hitta för några tior på ställen som Myrornas, Stadsmissionen eller Röda Korsets butiker.

 

LÄS OCKSÅ: Städa och rensa i garderoben – 9 bra tips! 

3. Verktyg

Verktyg är dyrt. Hittar du gamla sådana så passa på att slå till. Det är både billigare, miljövänligare och väldigt ofta är de också av bättre kvalitet. Du kan även hitta specialverktyg och högt värderade saker som exempelvis stämjärn från E.A Berg.

4. Stekpannor

Teflonstekpannor är inte hälsosamma, i alla fall inte när de får repor. Dessutom är de inte så hållbara heller och bör bytas ofta, vilket inte är bra för miljön. Gjutjärnspannor däremot kan hålla i evigheter om man tar hand om dem. Är den du hittar rostig och ingrodd, bli inte rädd för det, det fixar man enkelt. 

 

LÄS OCKSÅ: Så enkelt gör du din gjutjärnspanna som ny 

5. Möbler

Oavsett du är på jakt efter moderna möbler, Ikeamöbler eller antikt kan du fynda till bra priser, både på nätet och i fysiska butiker. Även här går att hitta helt nytt då folk byter ut sina inredningar hela tiden.

Foto: Shutterstock

6. Cyklar, skidor, dyra sportgrejer

Är man en familj med flera barn försvinner pengarna fort när man ska köpa saker som cyklar, skidor, skridskor och andra sportgrejer. Finns absolut ingen anledning att köpa nytt så länge de fortfarande växer. Faktiskt inte ens sen heller. Av samma anledning som de andra sakerna.

 

LÄS OCKSÅ: Så enkelt blir du ett proffs på Blocket 

7. Växter

Det här är något som de flesta kanske inte tänker på. Men det är faktiskt jättesmart, byt eller köp plantor med andra odlare i ditt närområde. Flera trädgårdsföreningar anordnar växtmarknader under våren. Sedan finns det också lokala plantskolor som driver upp växter från frön. På det här sättet får du då plantor som är anpassade efter ditt områdes förhållanden och klimat.

8. Träningsredskap

Många väljer att träna hemma, i stället för att gå på gym, både på grund av tidsbrist, små barn, ovilja att träna med okända, eller för att spara pengar. Träningsredskap för hemmet är en jättemarknad som bara växer hela tiden, speciellt på nätet. Det betyder också att andrahandsmarknaden är jättestor. Här finns verkligen ingen anledning att köpa nytt!

 

LÄS OCKSÅ:

Inred med gröna växter – 2017 års trender 

Det här är årets begagnade julklapp/present 

Så enkelt lär du dig de 10 bästa Blocket-knepen