Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

18 roliga fakta om Ikea som du inte visste om

Tillfällen då billigt är bäst

1 av 4

Ikea är platsen som förmodligen alla har någon relation till. Dessutom är det så svenskt.

Foto: GETTY IMAGES

2 av 4

Hur bra koll har du egentligen på Ikea? Vi har samlat 20 roliga fakta.

Foto: Per Wissing

3 av 4

Invigning av ett nytt Ikea-varuhus brukar dra mycket folk.

Foto: Mats Samuelsson

4 av 4

Ikea är en klassiker, välkänt världen över för platta paket, billiga möbler och svensk mat. Men hur bra koll har du på Ikea egentligen?

Spana in vår lista med 18 roliga Ikea-fakta!

Andra har också läst

Det är nog få som inte vet hur bokhyllan "Billy" ser ut eller hur köttbullar på Ikea smakar. Ikea är helt enkelt en välkänd klassiker som älskas av människor världen över. Här hittar du 18 roliga fakta om den folkkära kedjan!

LÄS OCKSÅ: Så blir ditt Ikea-besök så smidigt som möjligt

1. Platta paket

Förutom låga priser är Ikea känt för sina platta paket. Praktiska, smidiga och effektiva! Det är designen Gillis Lundgren som anses vara de platta paketens upphovsmakare – han har även designat bokhyllan "Billy" och en rad andra Ikea-möbler.

Foto: GETTY IMAGES

2. Världens största Ikea-varuhus

Fram till och med 2014 fanns världens största varuhus i Sverige. Det låg i Kungens kurva i Stockholm och butiken öppnade 1965. Den 18 december 2014 petades dock Kungens kurva ned från toppen och ersattes av en jätteetableringen i Gwangmyeong i utkanten av Seoul.

3. Billy säljer mest

Bokhyllan "Billy" är en klassiker – och Ikeas överlägset mest säljade produkt. Det sägs till och med att det säljs ett exemplar av bokhyllan var tionde sekund.

LÄS OCKSÅ: Här är bilderna på folk som tar en tupplur på Ikea

Foto: GETTY IMAGES

4. Sova i sängarna

Ett besök på Ikea kan trötta ut även den mest vana shopparen. Men det finns en räddning! I de kinesiska Ikea-butikerna får kunderna faktiskt sova i sängarna om de vill – och de kan till och med få lakanen bytta av personalen.

5. Så kom namnet Ikea till

Ingvar Kamprad växte upp i Elmtaryd som ligger i Agunnaryds socken. Det är så kedjan fick sitt namn – eftersom "Ikea" är en akronym för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

LÄS OCKSÅ: Ikea får par att bråka – nu är det bevisat

Foto: Fotograf Mats Samuelsson

6. Fler Ikea-kataloger än Bibeln

Nu för tiden trycks det fler exemplar av Ikea-katalogen än av Bibeln. Världen över är det omkring 217 miljoner människor som läser katalogen, vilken har översatts till 30 språk.

7. Varuhus bombhotades

Allt har dock inte alltid varit frid och fröjd. När Ikea år 1994 visade tv-historiens första landstäckande reklaminslag med ett homosexuellt par i centrum fick de utstå mycket kritik – och ett varuhus i USA bombhotades. Reklamen drogs sen in.

LÄS OCKSÅ: Så gör du Ikea-besöket så smidigt som möjligt

Foto: Nicolaus Czarnecki

8. Tog bussen – portades från gala

Ingvar Kamprad var känd för att leva ganska enkelt trots sin förmögenhet. Men det uppskattas inte av alla. En gång blev han portad från en gala där han själv skulle få pris – eftersom han tog bussen dit.

9. Saudiarabiska kvinnor retuscherades bort

Hösten 2012 blev det återigen rabalder kring Ikea. Anledningen var att alla kvinnor hade retuscherats bort ur den saudiska Ikea-katalogen.

LÄS OCKSÅ: 24 saker du kan använda Ikea-kassen till

Foto: GETTY IMAGES

10. Bordet "Lövet" första platta paketet

Den första Ikea-produkten som förpackades i ett av de numera klassiska platta paketen var möbeln "Lövet". Det var ett bord och det lanserades år 1956.

11. Ikea även känt för maten

Ikea säljer inte bara möbler. Som bekant kan kunderna dessutom köpa klassisk svensk mat till låga priser. En av storsäljarna är köttbullar – och varje år säljs omkring 180 miljoner stycken i Ikeas samtliga varuhus.

LÄS OCKSÅ: Tjäna tusenlappar på dina gamla Ikea-möbler

Foto: GETTY IMAGES

12. 9 500 produkter

Att komma ut från ett Ikea-varuhus tomhänt är inte direkt något som hör till vanligheterna. Och det är inte så konstigt – deras sortiment består nämligen av drygt 9 500 produkter.

13. Omkring 150 000 medarbetare

Men Ikea-koncernen har inte bara många produkter – utan också många medarbetare. I dag är det ungefär cirka 150 000 människor som arbetar för Ikea. Mer än hälften är kvinnor och bland Ikeas chefer är 49 procent kvinnor.

Foto: Rex

14. 1963 öppnade första varuhuset utomlands

1958 öppnade det första Ikea-varuhuset och fem år senare var det dags för lansering utanför Sveriges gränser. Då öppnades den första Ikea-butiken utomlands, närmare bestämt i Norge.

LÄS OCKSÅ: 8 jobbiga situationer alla som varit på Ikea känner igen

15. Så många Ikea-varuhus finns det

I dag har Ikea 355 varuhus. Dessa är utspridda i 29 länder världen över. 

16. Därför är möblerna namngivna

Ytterligare en sak som kännetecknar Ikea är namnen på deras produkter. Det sägs att en av anledningarna till att de är namngivna, och inte bara numrerade, är för att Ingvar Kamprad var dyslektiker.

Foto: GETTY IMAGES

17. Stor förbrukare av trä

Många produkter på Ikea kräver att man har mycket material. Enligt beräkningar förbrukar Ikea på egen hand omkring en procent av världens totala kommersiella förbrukning av trä under tillverkningen av sina produkter.

18. Zürich var först utanför Norden

Det första Ikea-varuhuset som öppnades utanför Norden var det i närheten av Zürich, Schweiz. Varuhuset öppnades år 1973.