10 Ikea-möbler vi drömmer om att få tillbaka

Tänk vad många möbler Ikea producerat genom åren som inte finns kvar.

Klassiker varav en del kan ropas in för höga priser på olika auktioner i dag.

Här har vi samlat 10 möbler som vi drömmer om att Ikea åter börjar sälja!

Foto: Bukowskis

1. Liggfåtölj

Vilstolar är något som kommit lite i skymundan, vilket är lite dumt då de är både sköna och snygga. Den här från 1900-talets andra hälft skulle man gärna köpa i dag. Stället är av metall och klädseln i skinn.

 

 

Foto: STOCKHOLMS AUKTIONSVERK

2. Kaféstolen öglan

När Öglan kom 1961 var den ett svar på populära Thonetstolen – kaféstol i formpressad plast. Den av Gillis Lundgren formgivna stolen är i dag en odödlig klassiker som, om man har tur, kan hitta på auktioner eller loppisar.

 

 

Foto: Bukowskis

3. Fåtöljen Natura

Fåtöljen Natura såldes på Ikea 1977 för 659 kronor. Den är formgiven av Karin Mobring och en riktig favorit på andrahandsmarknaden i dag. Ett par kan kosta upp emot 10 000 kronor. Stommen är av furu och brun läderklädsel.

LÄS OCKSÅ: 5 geniala ställen att gömma nyckeln på – ingen kommer hitta

 

Foto: Ken Pils

4. Ikea byrå PS Sinka 

Redan 2011 fick folk panik när byrån började ta slut. Det går att hitta massor av trådar om den på nätet där den eftersöks. Ps Sinka som är av massiv furu är både vacker och tålig, och de 16 lådorna i olika storlekar rymmer allt från smycken till pyjamasar. Praktisk, enkel, rolig för barnen, men funkar lika bra i hallen.

 

 

Foto: Ikea

5. Tyget Randig banan

Här är det konstnären Andy Warhol som inspirerade formgivaren Inez Svensson till tyget Randig banan. Året var 1986 och tyget blev en stor succé, så pass att den gjorde comeback i en tillfällig kollektion för några år sedan.

LÄS OCKSÅ: Superknepet: Därför ska du hälla mjöl i diskhon

 

Foto: Bukowskis

6. Soffan Svensksund

1993 tog Ikea fram en gustaviansk 1700- talskollektion. Soffan Svensksund är trämålad, har träskuren dekor och lösa tagelstoppade plymåer. De fanns i sortimentet i tre, fyra år men sålde inte så bra. Men på auktion har soffan gått för 13 500 kronor.

 

 

Foto: Lauritz

7. Fåtöljen Åke

Fåtöljen Åke av björk och med mjölkpallsben gjordes som en kopia av populära "Muslingestolen". När den såldes 1954 kostade den 118 kronor med ylleklädsel, men för några år sedan såldes den på auktion för 18 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: 6 tips för smartare förvaring

 

Foto: Auctionet

8. Slagbordet Bergslagen

En till möbel från 1700-talsserien är slagbordet Bergslagen från 1993. Kollektionen var från början ett samarbete mellan Ikea och Nationalmuseum och man lät ta fram olika modeller som funnits på svenska slott och herresäten. Bordet kostade 3 900 kronor då, i dag säljs det för runt 6 000 kronor på auktion.

 

 

Foto: Bukowskis

9. Stolen Sierra

Stolen Sierra från 1950-talet är formgiven av Bengt Rudas. En oerhört vacker och i allra högsta grad trendig stol i dag. Armstöd i teak och stoppad sits. Går att hitta på auktion om man har tur.

 

 

Foto: Stockholms auktionsverk

10. Fåtölj skopan

Skopan av Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Lind blev snabbt en succé när den kom 1973. Fåtöljen fanns i färgerna vit, brun och orange med manchester eller bomullsdyna i svart eller randigt. Hela 55 kronor per fåtölj fick man betala då det begav sig. Att jämföra med de 500- 1000 kronor som de går för på Blocket i dag. Fanns även i vitt orange.

LÄS OCKSÅ: 12 saker du måste sluta inreda med 2018