1 AV 3
Ikea öppnar en ny butik – en betydligt mindre variant som bara kommer sälja begagnade Ikea-prylar.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
2 AV 3
Varumärket Ikea söks flitigt på Blocket.
Foto: Mats Ekdahl / Ikea
3 AV 3
Ikea i Västerås kommer förse butiken med möbler och inredning som har skadats. På ReTuna repereras dem och får chans till nytt liv i ett nytt hem via secondhandbutiken.
Foto: SHUTTERSTOCK

Här öppnar Ikea sin första secondhandbutik – i Sverige

Ikeas möbler är omtyckta och eftertraktade, inte minst på begagnatmarknaden.

Nu tar Ikea ett steg närmare sitt hållbarhetsmål och öppnar världens första secondhandbutik med bara Ikea-möbler – i Sverige.

På bland annat Blocket och Marketplace är Ikeas möbler väldigt sökta och många av Ikeas designklassiker har dessutom ett högt andrahandsvärde. Ikea var till och med det mest eftersökta varumärket på Blocket 2018. Många är ute efter Ikeas möbler, som dessutom många gånger är enklare att köpa begagnade eftersom man slipper monteringen.

Nu gör Ikea en ny satsning när de ska börja sälja sina egna möbler – begagnade, och slår därför upp dörrarna till en helt ny butik.

– På Ikea vill vi vara med och leda omställningen till ett mer hållbart och rättvist Sverige. Ska vi nå våra hållbarhetsmål behöver vi utmana oss själva och testa våra idéer i praktiken. Klimatomställningen kan inte lösas i teorin, den måste lösas genom goda exempel i vardagen, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Jonas Carlehed, hållbarhetschef Ikea Sverige tillsammans med Sofia Bystedt, centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria. Foto: Henrik Mill/Ikea

Ikeas begagnat-butik öppnar hösten 2020 i Eskilstuna

Inom tio år ska alla Ikeas produkter vara av förnybara eller återvunna material. Produkterna ska dessutom designas utifrån ett cirkulärtänk och därmed vara designade för att återanvändas, återförsäljas eller återvinnas. Det ska också bli lättare för kunderna att förlänga livet på sina möbler och produkter.

Den nya secondhandbutiken, som är den första i världen som Ikea testar, öppnas under hösten 2020 och kommer ligga i återbruksgallerian ReTuna i Esklistuna. Här ska man bara kunna köpa Ikeas prylar som fått nytt liv efter att ha reparerats eller återställts till sin forna glans, men förstås till ett betydligt lägre pris.

– Vår planet är vårt gemensamma hem. Därför kan vi bara skapa en mer hållbar värld om vi gör det tillsammans med andra. Nu krokar vi arm med lokala aktörer som delar vår syn på hållbarhet för att få lärdomar som kan göra skillnad globalt, säger Jonas Carlehed, i pressmeddelandet.

Att butiken öppnar just i ReTuna i Eskilstuna är ingen slump. ReTuna påminner om andra shoppinggallerior, med en stor skillnad är att den ligger intill den lokala återvinningsstationen och allt som butikerna säljer är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat.

LÄS MER: Nu är det jul igen! Här är vinterns nyheter på Ikea

LÄS MER: Trenderna 2021 – titta in i senaste Ikea-katalogen