Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Palettblad, romantiska, lite dystra barnrum och svarta vägglampor på greige väggar. Sååå snyggt – men också så uttjatat...
Palettblad, romantiska, lite dystra barnrum och svarta vägglampor på greige väggar. Sååå snyggt – men också så uttjatat...
Palettblad, romantiska, lite dystra barnrum och svarta vägglampor på greige väggar. Sååå snyggt – men också så uttjatat...
Palettblad, romantiska, lite dystra barnrum och svarta vägglampor på greige väggar. Sååå snyggt – men också så uttjatat... Foto: Lina Eidenberg Adamo/Sandberg wallpaper/Ellos

Sakerna du måste sluta inreda med 2021

Vi säger det varje år: Alla ska förstås få inreda med sådant man själv gillar och tycker är fint. Men när en trend blir för trendig har vissa prylar en tendens att vara överallt, hela tiden. Och även om det är snyggt (speciellt hemma hos en själv om man lyckats få till alla de där måste-ha-detaljerna) så blir man ju mätt… 

När vi ser tillbaka på inredningsåret finns det några trender som vi fått nog av. Du känner säkert igen dem. Här har redaktionen samlat 10 prylar vi inte vill se mer av 2021! Håller du med?

LEVA&BO Redaktionen

Vi svenskar älskar våra hem – det finns nog inget annat land som har så trendkänsliga och trendmedvetna invånare! Vi lägger mycket pengar på inredning och vi visar gärna upp våra hem – men sticker inte ut för mycket. För även om vi både vill vara medvetna och ha en personlig stil uteblir den där unika stilen när alla köper samma saker. Vi svenskar tillbringar också massor av tid hemma, och 2020 har vi av förklarliga skäl varit hemma ännu mer. 2020 blev året då hemmet blev ännu viktigare – och året då vi genom sociala medier har fått se ännu mer av andras hem.

Här har vi samlat ett gäng prylar och stilar som vi har sett alldeles för mycket av. Och som sagt, vi är många som hakat på de här trenderna. Ser inte våra hem redan ut som våra Instagramflöden, så drömmer vi om att också ha den där lampan fem andra grannar har, eller att få inreda barnrummet så där romantiskt med en auktionsfyndad växasäng från 1800-talet och storblommig tapet. Myyyysigt! Och dötrist...

Jodå, vi älskar också de här sakerna, men kommer nog få leva med att våra hem ser ut som många andras. Kom ihåg att läsa följande lista med glimten i ögat!

1. William Morris-tapeter – vackra och väldigt uttjatade

Tapeten som varit på tapeten hos alla. Foto: SOFI SYKFONT/LASZLO MAG, SVENSK FASTIGHETSFÖRMEDLING/SOFI SYKFONT

De är SÅ fina, och när vi började se dem frågade alla ”varifrån kommer tapeten?!” Alla ville ha tapeterna som påminde om sekelskifte och förr i tiden, för den stilen är vi många som gillar. Och ja, William Morris-taperna är otroligt vackra och levande och sätter en mysig och ombonad känsla i hela rummet. Men vi är verkligen ledsna att säga det: numera är dessa fantastiska tapeter inte längre särskilt unika. Alls.

2. Det robusta plankbordet med glipa för brödsmulor i mitten

Rustika plankbord – snygga men också väldigt opraktiska. I alla fall om man äter bröd ibland. Foto: JONAS LUNDBERG

Åh, vad fint! Lantligt! Trä! Natur! Äkta! Lite så känner man ju när man ser ett sånt här fint bord. Men... var det ingen som tänkt på glipan eller gliporna i bordet? Vi älskar ju såna här bord, men hur många, särskilt småbarnsfamiljer, tycker egentligen att det var en bra ide att köpa det här bordet som är expert på att samla på sig smulor? Gliporna är snart inga glipor längre, snart är de osynliga på grund all skit som samlats i dem...

3.  Evighetsförökande palettblad – nu skänker vi bort sticklingar!

Palettbald – vacker men växer som ogräs. Foto: Lina Eidenberg Adamo

För några år sedan såldes sticklingar dyrt på Tradera och alla villa ha ett palettblad, gärna China Rose eller en lite ovanligare sort. Hur fina de än må vara, så skänker numera folk bort sticklingarna, eller hela plantan, eftersom den förökar sig värre än någon annan blomma och inte går att bli av med. De olika sorterna av palettblad är visserligen vackra, men nu orkar vi inte med dem längre!

4. Greige färgskala – gärna i kombination med vitklädda människor

Greige – som en f*s. Foto: LINE KLEIN / Jotun

Trendfärgen hemma har gått från grått till greige, den där tonen mellan grå och beige. Ja, visst, den är stilren och sober. Det är en nyans man kommer undan med – man har inte helvitt, men man tar inte heller i med särskilt starka färger. Greige, lite lagom. Perfekt! Verkar många tycka.
Titta igenom Instagramflödet och du ser den här vit-beige-bruna tonen ö v e r a l l t. Många influencers hem ser likadana ut nu för tiden. Och har man inte ett hem som är tillräckligt greige hjälper ju filter till – för ett filter i just lätt beige är nog det de flesta använder nu. Lite bohemisk känsla, liksom. Det är bara det att det är lite... färglöst?

5. Svarta vägglampan i industriell stil – omöjlig att sätta upp

En svart vägglampa med lång opraktisk arm – på en greige vägg – har vi fått en överdos av. Foto: Watt & Veke/Ellos

Den är stilren och den gör sitt jobb. Men den är omöjlig att sätta upp och den finns i varenda influencers hem just nu – titta på Instagram så märker du att alla verkar vilja ha den. Ellos vägglampa Jordan – en kopia av designlampan N° 214 Lampe Gras  – är en av de olika varianter den trendiga lampan kommer i. Ursprungslampan designades 1921 av Bernard-Albin Gras och var först tänkt till offentliga miljöer. Och kanske är det där den passar bäst. För hur praktiskt är det egentligen med de där konstiga långa armar som sticker ut från väggen..?

6. Hemnet-stilen: ”Här lever och bor någon”

Här-bor-någon-stilen – snygg i reportage men bara konstig i bostadsannonser. Foto: Pelle Berglund

Har ni tänkt på det, alla ni som bostadssurfar? Att i allt fler bostadsannonser har en stylingfirma hjälpt till att styla hemmet – så att det verkligen ska kännas som att någon bor där. En filt är lite slarvigt slängd över soffan, en morgonrock ligger på sängen, på sängbordet ligger en öppen bok och ett par läsglasögon och på soffbordet står två halvdruckna glas vatten och en halväten croissant. Det blir nästan lite mycket. Vi förstår att någon bor där, liksom, man behöver inte överdriva känslan.

7. Det lite dystra och antika barnrummet

Poster och tapeter så vackra att man bara vill gråta. Foto: Mrs Mighetto/Sandberg wallpaper

Vi har alla sett det i inredningsreportage och på Instagramkonton. Ett barnrum som känns ganska mörkt, lite dystert och melankoliskt – men absolut fantastiskt vackert. På de troligtvis blommiga väggarna hänger en poster med fantasifulla figurer målade i dova akvarellfärger, det är en antik växasäng i rå furu med en sänghimmel över och i ett hörn eller strategiskt ”stökigt” placerad mitt på golvet står en antik gammal dockvagn. Här är det högst medvetna föräldrar som har valt varenda detalj till barnrummet – men trivs verkligen barnen i den här miljön? Får de välja själva blir det troligen chockrosa väggar med en Elsa-poster. Dessutom – i verkligheten ligger ändå Duplot i grönt, gult och rött utspritt över hela golvet tillsammans med andra leksaker och passar ändå inte in i den där vemodiga dödeppiga stilen.

LÄS MER: 15 underbara och inspirerande tapeter för barnrum 

8. Snurrade ljus – rena hälsofaran

Snurrade och hälsofarliga ljus är en trend ingen borde haka på. Foto: Lagerhaus

Ingen har väl missat snurrade ljus-trenden som blivit stor efter några årtionden? De är lätta att göra själv och ett roligt DIY-projekt. Och man får förstås tycka att de färgglada, snurrade ljusen är jättefina – men det finns ett stort problem med ”twisted candles”. För att det ska fungera att snurra ljusen måste du ha paraffinljus som är mer elastiska än stearin. Och paraffinljus är knappast det bästa valet för miljön eller hälsan, tvärtom. Att tända paraffinljus kan liknas med passiv rökning. När paraffinet blir varmt avger det cancerogena ämnen som bland annat bensen. Paraffin tillverkas av fossilt material och släpper ifrån sig stora mängder koldioxid som bidrar till växthuseffekten. Dessutom har paraffin en lägre smältpunkt än stearinljus, vilket även gör dem brandfarliga då ljusmassan kan självantända.
Så skippa snurrade paraffinljus och välj stearin i stället!

9. Små och nätta skrivbord – där man inte får plats

Åh, så bra. Här fanns en plats att trycka in hemmakontoret. Perfekt att kunna rulla från sängen till arbetet. Foto: LEVA&BO

Nu är vi trötta på hemmakontoret och obekväm arbetsmiljö. Skrivbordet är inklämt någonstans där det egentligen inte borde vara ett skrivbord – hemmajobbet skulle väl vara provisoriskt. Men så blev det inte. Byt ut ditt provisoriska lilla skrivbord mot något större och bättre. Ge plats till kontoret – om du har möjlighet! Det ska vara bekvämt när du jobbar. Snygga designstolar passar runt matbordet men inte ”på jobbet”. Strunta i att en skrivbordsstol är ful, välkomna den i ditt hem och få en bättre arbetsplats!

LÄS MER: Sanna fixade hemmakontor i en husvagn från 1975

10. Låtsas-stuckatur på väggen

En helt naturlig bröstpanel som smälter in fint. Eller? Foto: JOACHIM BELAIEFF

Stuckatur och bröstpanel är vackert. När hela hemmet försöker andas sekelskifte med hjälp av vägglister i rutmönster blir det dock för mycket. När det sen målas grått har det gått för långt. Som sagt, det är jättefint när det är på riktigt, men när man försöker göra en lägenhet från 2005 i sekelskiftesstil med fejkad stuckatur... nej tack.

Minns du prylarna vi lessnade på förra året? Det här ville vi inte se mer av 2020! 

Är du nyfiken på att se prylarna vi kommer vara less på om några år? Här kan du se hetaste trenderna för 2021!