Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vi har samlat inredningsprylarna som vi har sett nog av. Vill du ha en personlig stil är det dags att sluta köpa det som alla andra köper.
Vi har samlat inredningsprylarna som vi har sett nog av. Vill du ha en personlig stil är det dags att sluta köpa det som alla andra köper.
Vi har samlat inredningsprylarna som vi har sett nog av. Vill du ha en personlig stil är det dags att sluta köpa det som alla andra köper.
Vi har samlat inredningsprylarna som vi har sett nog av. Vill du ha en personlig stil är det dags att sluta köpa det som alla andra köper. Foto: REBECCA MARTYN/Karin Johansson/Ellos Home

Sakerna du måste sluta inreda med 2020

Alla ska förstås få inreda med sådant en själv gillar och tycker är fint.

Men när en trend blir FÖR trendig har vissa prylar en tendens att synas precis hela tiden. Överallt. I allas hem. Och plötsligt blir det opersonligt och trist.

Här är prylarna som vi tröttnat på att se hemma hos – ja, typ alla. Det är dags att börja köpa mer second hand och återbruka saker, i alla fall om vi vill ha en personlig stil.

 

Pst! Tänk på att artikeln är skriven med glimten i ögat och bör läsas därefter.

LEVA&BO Redaktionen

Vi är nog många som hakat på inredningstrender och de senaste åren köpt Eames-stolar (eller billigare kopior), vi har målat väggarna i trendigt grått och möblerat i samma färg och vi har köpt en fin lampa med gloria eftersom vi sett den överallt och lärt oss gilla den. Wow, vad många vi är som hänger med i trenderna ändå! Men lika snabbt som vi blir förälskade i en sammetsstol eller i en sänghimmel till barnrummet, lika snabbt kan vi tröttna när vi ser att det här finns i nästan varenda hem.

1. Grått ton i ton

Foto: REBECCA MARTYN

Grått är jättefint, det håller vi med om. Och visst är det fint att måla en byrå i samma färg som väggen. Grått har blivit det nya vita – en färg för den som tog mod till sig att gå ifrån det vita men inte kände sig tuff nog att välja en mer vågad kulör. Och ja, det ÄR fint.

Men grått på grått på grått – på både väggar, möbler och gardiner! Nej! Vem vill bo i ett helgrått hem? Behåll något grått, absolut, men vi lovar att om du vågar ta in någon annan färg också kommer allt bli så mycket gladare och mer levande.

2. Dammig sänghimmel i barnrum

Foto: Johanna Hagbard/Karin Johansson

Åh, sänghimmel i barnrum är en otroligt fin inredningsdetalj. Den här stora, vida, härliga sänghimmeln går att ha över en vanlig säng, över spjälsängen – men den går också att använda i en myshörna med en liten rund matta på golvet och ett gäng kuddar. Åh, vad gulligt! Egentligen älskar vi det.

Men tänk ett varv till. HUR ska du lyckas hålla sänghimmeln fri från damm? Det går inte! Tvärtom, det är en riktigt enträgen dammsamlare. Längderna är evighetslånga så oavsett om du hänger den så högt du kan kommer den släpa i golvet. (Det är ju lite det som är meningen om man har den i en myshörna.) Du kommer visserligen tycka att det är supermysigt, men du kommer ångra dig när du märker vilken dammsamlare det är. Vi lovar, vi har testat...

LÄS MER: Inredningstrenderna som gäller nu – 5 stora trender att ha koll på

3. Opraktiska sammetsstolar med metallben

Foto: Ellos Home

Åh, vad skönt det är att slå sig ner på en sammetsstol! Det ger en varm och mysig känsla i rummet (och för rumpan som ska sitta ett tag) – och en sån känsla vill man ju gärna åt. Men nu kommer ett stort men: DET ÄR JU SÅ OPRAKTISKT!? Vad är det egentligen för människor som har sammetsstolar vid matbordet? Ta den frågan på rätt sätt nu, för vi är framför allt imponerade. Hur håller man stolarna rena? Är det inte otroligt jobbig att inte enkelt kunna torka av en stol från spill? Eller spiller ni aldrig? Vad händer om barn kommer på besök, klär ni in stolarna i plast då? Hur som helst: kan vi komma överens om att skippa sammetsstolar?

4. ”Unika” nyfödd-tavlorna

Foto: SOFI SYKFONT

Aj, aj, aj, det gör ont i hjärtat att säga att de personliga födelsetavlorna har blivit tråkiga och opersonliga när man har dem själv till sina barn... ”Vadå opersonliga, det är ju unikt för varje barn?” tänker ni kanske då? Och ja, det stämmer visserligen. Här är barnet illustrerat i 1:1-skala i födelsestorleken och även längd, vikt och fullständigt namn står på tavlan. Ett fint minne, förstås.

Men nu har det gått inflation i tavlorna, de är snart i varje småbarnsförälders hem – ytterligare en detalj som gör att våra hem blir likadana. (Du får förstås ha kvar din tavla på väggen, men känner du också att du hellre sätter upp en mer unik tavla på väggen – spara födelsetavlan till ditt barn!)

5. Den intetsägande Hemnet-stilen

Vi ser den i ungefär varannan Hemnet-annons – stilen som alla verkat börja gilla. I det här hemmet finns den svindyra Sarfatti-lampan (eller en billigare variant som ser i princip likadan ut), det är Eames-stolarna (eller någon av alla kopior) och det är pampasgräs i en tjusig vas. Helst ska det vara en svart industriglasvägg i badrum eller sovrum också. Och förstås en tavelvägg, gärna i svartvitt.

Det här är förstås extremt trendigt, och vi kallar det för Hemnet-stilen. Vi förstår att många tagit till sig den – man lär sig ju gilla det som man ser ofta. Men stilen har blivit väldigt opersonlig eftersom vi ser den ö v e r a l l t. Det är dags för något annat – om du vill ha en lite mer unik stil. Svarta industriglasväggar är dessutom både dyrt och opraktiskt.

6. Engångslampor och andra slit och släng-prylar

Foto: Jollyroom / Produktbild

Det är dags att på allvar börja tänka på vad och hur vi konsumerar. Ska du köpa en pryl – köp en ordentlig i stället för att köpa en billig plastslev som varken är bra för miljön eller dig själv, eller någon billig prydnadssak som du spontanköper och tröttnar på efter ett halvår. Och köp inte någon av alla dessa lampor där du inte kan byta ut själva ljuskällan! Det finns massor – bokstavslamporna, ballonglamporna och lamporna till barnrummet som ser ut som moln. Tänk om den går sönder när du flyttar, eller om du råkar tappa lampan och den kraschar – då kan du inte köpa en ny ljuskälla utan måste slänga alltihop. Hjälp vad illa att inte kunna återanvända en lampa!?

7. Djurmönstrat som tar över

Foto: Ellos

Det är zebra och det är leopard – och de här djurmönstren är överallt. På kuddar, mattor och på fällar. De tar mycket plats och syns så mycket att det tar över. Nej, nu är vi trötta på allt djurmönstrat. Ge bort till någon som är överförtjust i det här mönstret, eller lägg upp på vinden och ta fram igen när vi fått vila från det ett tag.

8. Allergiovänlig stoppad sänggavel

Foto: Marlene Zachrisson

Ja, det ser mysigt och ombonat ut med den stoppade sänggaveln. Men är du överkänslig eller allergisk mot kvalster är det här en sänggavel du ska undvika. Åtminstone om man slippa allergibesvär. Förresten borde alla andra också undvika den – viken dammsamlare! Det är jobbigt med möbler som samlar damm och inte går att torka av!

Ändå sugen på sänggavel? Läs inredarens tips för att hitta sänggavel till ditt sovrum!

9. Stora lampor och ljusstakar med gloria

Foto: Mio

De är stora och de är opraktiska – ljusstakarna som står på sidobord, lamporna som hänger i fönstret och finns som adventsljusstakar. Och är den inte ganska intetsägande egentligen, lampan med gloria? Nä, ställ upp den på vinden och ta fram den om några år igen när den inte är lika vanlig.

10. Den stora och otympliga pläden

Foto: CARINA OLANDER

Den må vara mysig, men Chunky-pläden och alla kopior och egenstickade enorma plädar har varit överallt länge nu. Väldigt länge. Den här trenden är över. Behöver du en filt till soffan eller sängen? Välj en annan! Den stora, tunga och otympliga pläden har gjort sitt – för länge sedan.

Sugen på att köpa nytt? Tänk hållbart och begagnat!

Trender kommer och går, så om du har en lampa där hemma som du tröttnat på eller som plötsligt känns ur tiden – ställ in den i förrådet ett tag, så vill du säkert plocka fram den om några år igen. Om inte annat kommer dina barn tacka dig när trenden återkommer. Är du sugen på att köpa nytt? Tänk på att köpa hållbara saker och sådant som du själv blir glad av i stället för att slaviskt följa trender. Titta gärna efter begagnat i första hand. Blocket, Tradera eller lokala Facebook-grupper är perfekt att göra fynd på.

Annons: Inspiration till tavelväggen! Här hittat du konsten (extern länk)

LÄS MER: Här är sakerna du aldrig behöver köpa nya

LÄS MER: Snygga mönstrade tapeter till alla rum – stor guide