1 av 4: Maria Celin, inredningsproffs och stylist, bloggar på Leva & Bo samt är ny programledare i ”Arga snickaren” på Kanal 5. Läs hennes bästa inredningstips! Foto: Magnus Ragnvid/Kanal5
2 av 4: Gröna växter är ett måste när man inreder. ”Man kan inte styla utan gröna växter”, säger Maria Celin, inredare. Foto: Plantagen
3 av 4: Blanda in second hand-saker i inredningen för att få liv och själ. Till exempel gamla och udda stolar kring ett nytt matbord. Foto: Fotolia
4 av 4: Håll dig till neutrala färger på soffor och fåtöljer, som grått och vitt, det går aldrig ur mode. Tillsätt istället färgstarka kuddar och plädar som du enkelt byter ut. Foto: Fotolia

Så snor du inredarnas allra bästa stylingtips

Våren är här – och vi är många som vill göra om i våra hem.

Men hur får man det både hemtrevligt, personligt och snyggt?

Sno inredarproffsens bästa tips för det perfekta hemmet!

En del bara har det i sig. Känslan för hur man inreder ett hem så det blir både trendigt, ombonat och hemtrevligt. Med några få ”drag” kan de förvandla det stelaste hem till ett varmt och inbjudande hem. Konsten ligger i att få det både vackert, personligt och hemtrevligt på en och samma gång. 

Här bjuder vi på proffsens bästa och hemliga tips på inredning och styling.

Maria Celin, inredningsproffs och stylist, bloggar på Leva & Bo och är ny programledare i ”Arga snickaren” på Kanal 5:

Second hand

”Blanda in second hand-saker i inredningen för att få liv och själ. Det kan handla om allt från gamla och udda stolar kring ett nytt matbord till ett äldre skåp för leksakerna i barnrummet. Eller varför inte gamla koffertar på hög, som sidobord, och blanda gamla målningar i maffiga ramar på en tavelvägg med helt nya tryck.”

Riktiga böcker

”Jag använder alltid böcker när jag stylar. Jag köper dem på Myrorna eller liknande (man kan oftast få mängdrabatt), eller från ett dödsbo där de oftast bara vill bli av med böckerna då de tyvärr inte har något värde. Sedan tar jag bort samtliga konvolut, för under dem döljer sig en vacker pärm, och travar böckerna i fönstersmygar, bredvid soffan, fåtöljen, eller på soffbordet som en installation. Lägg gärna någon kuriosa på högen, som en gammal teaterkikare eller en brevtyngd.”

Gröna växter

”Man kan inte styla utan gröna växter, och jag älskar golvväxter som fyller ut hörnen i ett rum. Blanda gärna höjden på växterna också, så att det blir mer dynamiskt, placera växter på golv, i fönster, på bänkar och skåp. Välj täta kreationer såsom murgröna och fetbladiga växter, de ger ett maffigare intryck. Gör gärna en grupp med växter i ett större fat.”

 

Foto: Plantagen

 

LÄS OCKSÅ: Inred med gröna växter – här är trenderna 2017 

Olika sorters kuddar

Använd kuddar i olika storlekar och material i soffan, avlånga, kvadratiska och runda. Blankt och matt, grovvävt och slätt. Och ha alltid fjäderinnerkudde, annars kan man inte få till det rätta puffet. 

Personlig kuriosa

Kuriosa överhuvudtaget är superviktigt för att få till ett personligt hem. Reseminnen, foton, ärvt porslin, saker som berättar något för både dig och de som kommer på besök. 

Anpassa färger på 

När det kommer till praktiska saker såsom köksredskap, diskborstar och disktrasor brukar jag välja sådant som färgmässigt fungerar med övrig inredning. Då gör det inte så mycket att det ligger framme.  

 

6 andra enkla proffstips:

1. Byt ut detaljer

Att byta ut möbler efter trender blir väldigt kostsamt, och är inte heller bra ur ett miljöperspektiv. Ändra istället på detaljer, byt ut handtag på skåp, garderober och lådor. Byt ut kuddar, gardiner, handdukar, dukar och och andra detaljer. Små saker kan lyfta ett helt rum.

 

LÄS OCKSÅ: Här är 10 inredningsprylar du måste sluta inreda med 

2. Färdig dukning

Om du vill undvika att ditt matsalsbord blir en uppsamlingsplats för sånt som inte ska ligga där är ett jättesmart trick att duka upp fint, med servetter och allt. Förutom att det ser väldigt trevligt ut är du alltid redo om du får gäster.

3. Rätt höjd på tavlor

Häng inte din konst och dina tavlor för högt upp. Enligt experterna är det väldigt vanligt att vi gör det. Men detta får taket att kännas lägre. Och kom ihåg, en stor tavla med äkta konst kan göra hela rummet, och det är också årets viktigaste inredningspryl.

 

LÄS OCKSÅ: Det här är årets hetaste inredningsprylar 

4. Udda antal på prydnadssakerna

Om du ställer för många saker på ditt sidobord eller soffbord kommer det bara att kännas rörigt. Ställer du i stället för få saker där kommer det kännas naket. Den perfekta mängden för ett fint stilleben sägs ha tre punkter, eller tre saker.

5. Glöm inte lamporna

Miljön betyder allt när du ska styla ditt hem och ljuset är själva kärnan i det. När du ska tillsätta ljus och lampor, ha på olika höjder, både taklampor, bordslampor och golvlampor. Var inte rädd för att använda mycket ljuskällor på olika platser!

 

LÄS OCKSÅ: Så här annorlunda kommer inredningen i Hemnet-annonserna att se ut i år 

6. Undvik färgstarka möbler

Röda eller svarta soffor går ur mode fortare än du hinner byta strumpor. Om inte annat kommer du tröttna fort. Håll dig gärna till neutrala färger på soffor och fåtöljer, som grått och vitt, det går aldrig ur mode. Tillsätt istället färgstarka kuddar och plädar som du enkelt kan byta ut.

 

LÄS OCKSÅ:

Efter marmor och mässing – här är trenderna 2017 

Ikeas nya kollektion – möbler gjroda av gammalt skräp 

9 inredningstrender som kommer att vara helt ute 2017 

Aktuellt just nu