Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Blått har en naturligt lugnande inverkan.Blått har en naturligt lugnande inverkan.Blått har en naturligt lugnande inverkan.
Vill du skapa stillhet och lugn i ett rum är rosa ett bra val.Vill du skapa stillhet och lugn i ett rum är rosa ett bra val.Vill du skapa stillhet och lugn i ett rum är rosa ett bra val.
1 AV 2
Blått har en naturligt lugnande inverkan.
Foto: Fotolia
2 AV 2
Vill du skapa stillhet och lugn i ett rum är rosa ett bra val.
Foto: Fotolia

Så påverkas din hälsa av rummens färger

Visste du att ditt humör och välmående påverkas av färg?

Det är alltså inte bara hemmets stök, smuts och inredning. 

Så här påverkas hela du av rummets färg – 7 olika färger!

Trodde du att inredning bara handlar om stil och smak? Nej då, färgen bör man fundera noga över då den påverkar både vårt humör och vårt allmänna mående väldigt mycket. 

Du kan nämligen styra hela ditt välbefinnande med hjälp av färger. Så glöm rådande trender och vad andra tycker, lär dig i stället vilken färg som får dig att må bra!

1. Grönt

Foto: Fotolia

Grönt är skönt. Grönt har alltid varit känt som en färg som skapar välmående och psykisk hälsa. Utöver det anses färgen vara naturligt stresslindrande. Kan vara kopplat till skog och natur kanske? Grönt, som dessutom är årets modefärg, i alla nyanser är både uppfriskande och lugnande på samma gång. Dessutom passar den i alla rum och på alla möbler och material. Vill du förstärka känslan ytterligare kan du fylla på med gröna växter. 

 

LÄS OCKSÅ: Trendigaste nyansen 2017 - grön!  

2. Gult

Foto: Fotolia

Gult är en pigg och härlig färg som skapar ett varmt och välkomnande intryck och dessutom lyfter ditt humör. Gult är också en färg som förknippas med lycka och energi. Vill du inte ha gult i ett helt rum kan du nöja dig med en fondvägg eller gula inredningsdetaljer. Att tänka på: blir det alldeles för mycket gult kan det få motsatt effekt. 

3. Rosa

Foto: Fotolia

Vill du skapa stillhet och lugn i ett rum är rosa ett bra val. Särskilt passande i ett sovrum eller bibliotek. Välj svala och ljusa nyanser då en alltför stark rosa färg kan ge ett lite för intensivt intryck. Samma gäller här, vill du inte ha ett helt rosa rum, välj då rosa möbler, blommor och textilier så får du ändå fram den lugna känslan.

4. Blått

Foto: Fotolia

Blått har en naturligt lugnande inverkan, vilket gör färgen alldeles ypperlig i just sovrummet. Det påminner kanske vårat undermedvetna om himmel och hav. Ljusblått ger mer lugnande intryck men naturligtvis fungerar även mörkblått. Utöver det så är blått förknippat med intelligens och produktivitet. Så inte helt fel att ha blått på kontoret, i ateljén eller andra ställen där man behöver producera och få idéer. 

 

LÄS OCKSÅ: 15 prylar som visar att du börjar bli gammal 

5. Vitt

Foto: Fotolia

Att vitt ”öppnar upp” och får rummen att kännas större och fräschare känner nog de flesta av oss till. Men visste du att att vitt även utstrålar positivitet, renhet och glädje? Och precis som beige kommer vitt att framhäva alla andra kulörer, detaljer och inredning på ett fantastiskt sätt. 

6. Grått

Foto: Fotolia

Vi har länge sett färgen grått i inredningsreportage och på bilder i Hemnet-annonser. Och det är förståeligt. Det skapar en diskret bas till hemmet och färgen symboliserar både intellekt, kunskap och kreativitet. Du kan välja antingen en mörk eller ljus nyans, oavsett kommer du att känna av ett harmoniskt lugn, och det blir heller aldrig tråkigt eller trist. 

7. Beige

Foto: Fotolia

Beige kan upplevas väldigt olika, beroende på dina inredningsdetaljer, det vill säga både varmt och kallt. Vill du att det ska kännas kallt styla med kalla detaljer, och vice versa. Oavsett kommer du att få avkoppling och känna trygghet av alla beige toner. Då det är en neutral baskulör kommer den att få rummets andra färger att framhävas. 

Källa: Elledecoration.se 

 

LÄS OCKSÅ:

Efter marmor och mässing – här är trenderna 2017 

Inredningsdetaljerna från 90-talet vi skrattar åt i dag  

15 prylar du måste sluta inreda med direkt