Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Lendify

Så mycket kan du tjäna på att hyra ut ditt attefallshus

Priserna på attefallshus kan verkligen variera.

Priserna på attefallshus kan verkligen variera.

1/2

Foto: Getty Images

Ett attefallshus kan också vara en bra inkomstkälla.

Ett attefallshus kan också vara en bra inkomstkälla.

2/2

Foto: Getty Images

Att bygga ett attefallshus kan vara ett bra sätt att få mer utrymme. Men det kan också vara en bra inkomstkälla. 

Så mycket kostar det att bygga det bygglovsbefriade huset – och så mycket skulle du kunna hyra ut det för!

Den som har ett en- eller tvåbostadshus får utan bygglov uppföra ett hus på 25 kvadratmeter. Det enda som krävs är en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd och ett startbesked därifrån.

Ett attefallshus får användas till allt från en permanentbostad, uthus, bastu och växthus. 

LÄS OCKSÅ: Guide: Så lånar du pengar till renoveringen i sommar 

Foto: Getty Images

Stor variation på priset

Attefallshus finns i många olika stilar och flera prisklasser – helt beroende på vad du ska använda det till. Hur mycket det kostar beror också på om du planerat att bygga huset själv, anlita en byggfirma eller köper ett nyckelfärdigt hus. 

Det billigaste är självklart ett attefallshus som endast ska användas som förråd, då kan du köpa en byggsats för runt 30 000 kronor. 

Det dyraste är att bygga attefallshus som är till för att bo i, med både el och vatten draget till sig, isolering och beboeligt byggt inuti. 

Ett färdigbyggt, isolerat hus planerat för boende med förberedda avloppsledningar kostar runt 100 000 och 700 000 kronor. 

LÄS OCKSÅ: 10 attefallshus i olika stil och prisklass här.     

Och vad kostar det då? Enligt Stig Karlin måste man räkna med ”minst 700 000 kronor” om det ska inkludera markarbete, ansökningshandlingar, anslutningsavgift och nybyggnadskarta. Det gäller om det ska vara ett attefallshus någon bor i och avlopp, el och isolernig måste fixas.

SÄNK DINA LÅNEKOSTNADER MED LENDIFY. Låna med låg ränta hos Lendify – enkel ansökning och svar direkt‎ (ANNONS)  

Foto: Getty Images

Glöm inte kringkostnaderna

Trots att det går att köpa ett färdigbyggt hus som bara ställs på plats finns det en del kostnader att budgetera för förutom själva husköpet. 

Det kan handla om allt från att marken behöver röjas för att ge plats åt huset och indragning av el och vatten.  

Att installera el kräver en behörig elektriker och man kan räkna med ett pris på cirka 10 000 kronor, men det kan variera beroende på fall. 

Att ansluta huset till vatten kostar olika beroende på hur långt huset står från övriga anslutningar, var i landet du bor och hur tomten ser ut. Men uppskattningsvis kostar anslutning av vatten och avlopp upp mot 50 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Allt fler lånar pengar – men du måste se upp för fällorna

Tjäna pengar på attefallshus

Många behöver någonstans att bo, framför allt i större städer. Har du då ett attefallshus som det går att bo i har du stora chanser att tjäna extra pengar genom att hyra ut den. 

Ser man till annonser på sajter som förmedlar uthyrning mellan privatpersoner ligger priset för att hyra ett möblerat attefallshus på 25 kvadratmeter i en närförort till Stockholm mellan 8 500 kronor och 12 000 kronor. 

BLI DIN EGEN BANK MED LENDIFY. Investera och spara pengar på ett smartare sätt hos Lendify med peer-to-peer-lån, det snabbast växande finansieringssättet. (ANNONS)  

LÄS OCKSÅ: Guide: Få råd att köpa bil – hitta finansieringen som passar dig

Foto: Getty Images

Saker att ha koll på

Olika krav beroende på användning. Om attefallshus ska användas som självständig bostad kallas det för ett komplementbostadshus. Då krävs att byggnaden uppfyller samma krav som ett vanligt bostadshus.  

Storlek. Ett attefallshus får max vara 25 kvadratmeter och 4 meter upp till tacknocken. Huset kräver inte bygglov utan endast en anmälan från den som vill bygga. Man får bygga flera hus, men de får tillsammans inte vara större än 25 kvadratmeter. På uppdrag från regeringen har Boverket utrett – och gett tummen upp till –  att maxstorleken ska höjas till 30 kvadratmeter. Frågan är nu ute på remiss, vilken avslutas den 1 oktober. 

Bygglov inte nödvändigt... Husen får byggas utan bygglov om de byggs 4,5 meter från tomtgräns, annars krävs tillstånd från grannen. Men du måste göra en anmälan till byggnadsnämnden i kommunen, varpå du behöver ett startbesked för att börja bygga.

...men kolla ändå med grannarna! Dock gäller det att kolla med grannarna; enligt en ny bedömning från Mark- och miljödomstolen, som nu är gällande, har grannar och närboende rätt till domstolsprövning när det gäller byggnationer som kan påverka dem negativt. Så grannar kan alltså överklaga om man planerar att bygga ett attefallshus som sabbar deras utsikt. 

SÄNK DINA LÅNEKOSTNADER MED LENDIFY. Låna med låg ränta hos Lendify – enkel ansökning och svar direkt‎ (ANNONS)  

Källor: blocket.se, trovit.se, viivilla.se, skatteverket.se, boverket