1 AV 4
Det finns en mängd olika auktionsfirmor online. De största, Ebay och svenska Tradera, skiljer sig ganska mycket från de traditionella auktionshusen.
Foto: Istock
2 AV 4
Det goda med Tradera och Ebay är att du bara betalar det du bjuder.
Foto: Istock
3 AV 4
Innan du lägger ett bud på föremålet du vill ha ska du tänka på några saker.
Foto: / STOCKHOLMS AUKTIONSVERK
4 AV 4
Gör klart för dig i förväg hur mycket du är villig att betala.
Foto: / STOCKHOLMS AUKTIONSVERK

Så lyckas du bäst på auktion och loppis

Plötsligt är det där. Föremålet du bara måste ha. Är det någon annan som är intresserad? Kan jag få det för det där låga utropspriset? Men sakta i backarna. Innan du lägger ett bud ska du tänka på det här.

 Det finns en mängd olika auktionsfirmor online. De största, Ebay och svenska Tradera, skiljer sig ganska mycket från de traditionella auktionshusen.  

Så fungerar Ebay och Tradera

På Ebay och Tradera står företagen bara för förmedling av föremålen. Det är säljaren som beskriver föremålet och det är upp dig dig att granska att det är korrekt och om uppgifterna är rimliga. Visserligen är det sällan någon blir lurad och företaget bedriver ett omfattande och målmedvetet arbete att få bort kriminella från sajterna, men det kan vara ett ganska tufft jobb att få rätt mot en säljare som vill luras.  

Du betalar bara det du bjuder 

Det goda med Tradera och Ebay är att du bara betalar det du bjuder. Det enda som tillkommer är frakt. Inget av företagen tar ut avgifter direkt av köparen. 

Den deadline som anges på Ebay och Tradera är faktiska tider. Så det gäller att ha högsta budet när deadline passeras. Problemet är, speciellt med Ebay, att det finns hjälpprogram, så kallade "bid-snipers" som många använder. Programmet bjuder åt dig, men placerar ditt bud först när det är en sekund kvar till deadline, så att ingen hinner emellan.  

 

LÄS OCKSÅ:  Så hittar du de bästa guldkornen på loppis  

 

3 tips för att lyckas på Tradera eller Ebay


1. Kolla säljaren ...  
... och hens omdömen noga. Men du behöver inte ha 100 procent nöjda kunder för att vara en bra säljare. Det finns ett antal köpare som bedriver ett slags utpressning mot säljare och ger dåliga omdömen utan anledning.  


2. Kolla noga på beskrivningen ...
... och bilderna. Fråga säljaren om du tycker att bilderna är ofullständiga eller om beskrivningen är luddig. Du kan också fråga efter kompletterande bilder. Får du inget bra svar ska du avstå från att buda. 


3. Buda med förnuft
Gör klart för dig i förväg hur mycket du är villig att betala. Tyvärr är det smartast att buda strax före deadline, men att ge ett tidigt högt bud kan göra att du slipper sitta och vänta ut auktionen. 

 

Foto: Ild / ild


Så fungerar Bukowskis och Stockholms auktionsverk

På de andra auktionshusen, som exempelvis Bukowskis market och Stockholms auktionsverk, funkar auktionen lite annorlunda.    Här lämnar du in ditt föremål till företaget som ser till att det blir ordentligt och korrekt beskrivet, de tar också relevanta bilder så att köparen kan se vad hen får. Ett bra auktionshus ska även visa föremålets skavanker.  

Dyrare men tryggare

Auktionshusen tar betalt av både köpare och säljare. Lite dyrare, men tryggare både för säljare och köpare. Budgivningen är mindre hetsig än på Ebay och Tradera. Om du lägger ett bud i sista stund förlängs deadline så att alla hinner reagera.    

Ger detta ett högre slutpris? Kanske, men inte säkert.

 

LÄS OCKSÅ:  TESTA DIG SJÄLV! Gissa de här sakernas värde på auktion!  

Så tjänar du pengar på dina gamla prylar

Det finns alltid en köpare till de prylar du vill sälja. Men det är inte säkert att de vill betala det pris du begär. Här är några knep för att maximera priset på just din pryl. 

Det låter enkelt, men är det inte. Låt säga att du ska sälja din bil; går du till en bilfirma får du själv ut ett lägre pris. Säljer du den privat får du mer betalt, men får jobba mer för pengarna.  
I antikvärlden kan du sälja genom något av de stora auktionshusen, Bukowskis eller Stockholms auktionsverk/Lauritz.com. De tar en avgift på 15 procent av klubbat pris plus en fast avgift. Auktionsverket tar 150 kronor, Bukowskis 1,25 procent.  

Mindre auktionshus har lägre avgifter
Fördelen är att ditt föremål granskas av en expert som kanske sätter ett högre utropspris än du hoppats på.  
Väljer du ett mindre auktionshus är avgifterna oftast lägre, men ditt föremål ses kanske inte av lika många. Men är ditt objekt bara intressant för en lokal publik kan du kanske få mer där än någon annanstans.  
Säljer du ditt objekt privat, på Tradera eller Blocket är avgifterna inte så höga, men du måste göra allt jobb själv. Var också beredd att utsättas för prutförsök. Antingen kan du acceptera eller tacka nej.  
Har du ett ovanligt föremål så kanske du ska vara beredd på att det inte säljs i första taget. Men ge inte upp. Ha tålamod, köparen finns där. 

 

LÄS OCKSÅ: 

*  Underbara Clara ger sina bästa loppistips  

*  Gillar du loppis? Här finns bästa inspirationen på Instagram  

*  11 smarta sätt att använda utrymmet under sängen