Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Förbered din tavelvägg med pappersmallar på väggen.
Förbered din tavelvägg med pappersmallar på väggen.
Förbered din tavelvägg med pappersmallar på väggen.
Förbered din tavelvägg med pappersmallar på väggen. Foto: Caroline Tengen

Så gör du snyggaste tavelväggen – enkel guide

En tavelvägg kan göra underverk med ett rum oavsett om du väljer att placera den i vardagsrummet, hallen, sovrummet eller köket. 

Så här skapar du med enkla medel en tavelvägg som lyfter hela ditt hem!

Cecilia Grender

Guide inför:

En bra teknik är att lägga ut kompositionen på golvet och därefter klippa ut mallar efter varje tavla som du tejpar upp på väggen. Mät ut var på ytan spiken eller skruven skall placeras, fäst spiken eller kroken i väggen och dra därefter bort pappersmallen. Sedan är det bara att börja hänga. 

Det lättaste är att göra underkanten spikrak för att få ett samlat intryck. Ett vattenpass kan vara till god hjälp. 

Har du många tavlor så placera dem tätt tillsammans annars blir det lätt spretigt. 

Ska din tavelvägg hänga över en möbel som en soffa, säng eller sidebord så utgå från möbelns bredd. Fyll ut hela bredden eller centrera tavlorna ovanför. 

En mer levande tavelvägg får du genom att variera storleken på dina tavlor och ramar.

Använd varmt riktat punktljus på väggen istället för bara allmänbelysning. 

Utgå från ett tema, färg, typ av ramar, träslag eller motiv för ett enhetligt resultat. 

Låt tavelväggen hänga ihop med den övriga inredningen. Låt färgerna i tavlorna gå igen i något annat i rummet. Kuddar, en matta eller en annan möbel i en gemensam färg stärker harmonin. 

Det du hänger på väggen behöver inte vara dyr konst. Välj moderna prints och fyll på med barnens teckningar, ett fint kort du har fått till en present eller egna foton som du förstorar upp. 

Foto: Caroline Tengen

Kontraster. En lek med kontrasterna svart och vitt. En svart vägg som fond till din gallerivägg gör att tavlorna sticker ut och blir extra effektfulla. 

Foto: Caroline Tengen

Skapa dynamik. Blanda gärna in andra vägghängda prylar för att skapa dynamik. Det gemensamma temat i denna samling är natur och den raka underkanten skapar lugn trots en blandning av olika ramar och ting med varierande form. 

Foto: Caroline Tengen

Häng snyggt. Print Forest av Ingibjørg Bjarnadottir, 50 × 70 cm, 430 kronor, Ihanna home. Magnetisk posterhängare i furu, 109 kronor, Panduro Hobby. 

Foto: Caroline Tengen

Flyttbar tavelvägg. Täck en vägg med en så kallad peg board som finns att köpa på de flesta byggvarumarknader. Använd en peg board som den är i vitt eller naturell eller måla den i en färg som matchar tonerna i de prints du ska hänga upp. Vi har målat väggen i Beckers snickerifärg Skilla 779. Print North, 250 kronor, Imiform.

Foto: Caroline Tengen

Hang on. Vi har använt rostfria stålskruvar med sexkantigt skruvhuvud som krokar på peg boarden. Enkelt sätt att flytta runt och byta ut till nya favoriter! 

Foto: Caroline Tengen

Runt hörnet. Om du har begränsat med plats så var inte rädd att låta tavelväggen fortsätta runt ett hörn. Det behöver inte kosta mycket att göra en tavelvägg. Köp moderna prints eller fynda unika tavlor på loppis. 

Barnens teckningar, vykort eller egna foton blir en fin och billig kontrast. Du kan med fördel bryta av med andra vackra föremål som går att hänga på väggen för att få det extra intressant. 

Foto: Caroline Tengen

Rosa detaljer. Print Mountains av Ingibjørg Bjarnadottir, 430 kronor, Ihanna home. Rosa metallklämmor, 129 kronor, Norman Copenhagen. 

Foto: Caroline Tengen

Blå enhörningar. Print i blått från Rifle Paper, 299 kronor, Parlebo. Clipboard, 49 kronor, Lagerhaus.