Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Prylarna vi älskade på 90-talet men skrattar åt i dag

Hamburgartelefon, sjungande fiskar och sand i flaskor.

Kommer du ihåg 90-talsprylarna vi älskade så högt?

I dag är det väl ingen som ens skulle ta in dem i huset!

Foto: Shutterstock

1. Lavalampor

Lava-lampor i allehanda färger var bland det hetaste och coolaste man kunde ha i sitt rum. Den stod på allas önskelistor, om man nu inte hade den redan, men man tackade knappast nej till flera. Lavalampan uppfanns av engelsmannen Edward Craven-Walker och lanserades 1963. De var populära under 1960-talet och fram till 1970-talets första år, men fick en renässans från 1990-talet och framåt.

 

 

 

Foto: roligaprylar.se

2. Konstiga telefoner

Vem ville ha en vanlig telefon när man kunde ha en som såg ut som en banan, hamburgare, sko, äpple eller en stor röd mun? Med den låg vi i våra sängar och snackade i timmar med bästa kompisen. Det kändes på något sätt roligare att prata i en sådan telefon, och vi kände oss så coola.

 

 

Foto: Getty Images

3. Torkade rosor

Torkade rosor vi fick på konfirmationen, av en pojk/flickvän, på studenten och så vidare, alla sparades, torkades och hängdes på väggen eller sattes i vaser. Riktiga dammsamlare som hur mycket de än bleknade fick hänga med i många år, vid varje flytt. Till slut var bara trasiga bitar kvar, men de fick fortsätta hänga med.

LÄS OCKSÅ: 15 saker som bevisar att du håller på att bli gammal

 

Foto: hobbax.se

4. Sjungande fisken

När vi var ledsna eller skulle på party plockade vi fram den sjungande fisken Mouth Billy Bass som sjöng ”Don't worry, be happy”. Och, den inte bara sjöng, den rörde på sig också. Scary! Men den gick hem. Och killarna som hade en sådan hade alltid en flock med tjejer runtomkring sig.

 

 

Foto: Ikea

5. Hjärtekudden med armar

Säg den som aldrig var olyckligt kär på den tiden. Var det inte i någon man kände som man var hopplöst förälskad i, så var det någon av alla kändisar man hade på posters på väggen i sitt rum. Då tröstade man sig med hjärtekudden Famnig från Ikea. Den måste ha funnits i de flesta tonårsrum? Och det lustiga: den finns fortfarande att köpa!

LÄS OCKSÅ: Så får du ett bättre sexliv – med hjälp av städning

 

Foto: Cbs/Paramount/Tv4

6. Idol-planscher och posters

Vi tapetserade våra väggar med idolplanscher och posters, ofta utrivna direkt ur idoltidningar som Okej. Det var både tv-serier som ”Dallas” och ”Beverly Hills” samt popstjärnor och Hollywoodskådisar. Och oj vad kär man var i flera av dem, exempelvis skådespelaren Leonardo di Caprio eller någon av killarna från Backstreet Boys. Där satt man i sin sacco-säck, lyssnade på ballader, tittade på affischerna och grät en skvätt.

 

 

Foto: längtahem.se

7. Flaskor med sand i olika färger

Alltså, vad var detta egentligen? Olikformade glasflaskor med kork som var fyllda med sand i olika färger. Antingen var de färdigfyllda eller så köpte man sanden själv och fyllde dem. Kan ju vara kul om man är barn, men att ha som prydnad för vuxna? Låt dem aldrig komma tillbaka!

LÄS OCKSÅ: 15 saker du måste ha i ditt hem innan du fyller 30

 

Foto: gemmas.se

8. Självlysande stjärnor

I taken och på väggar satte vi fast självlysande plaststjärnor som lyste i mörkret. Känslan att somna under en stjärnklar natthimmel och drömma sig bort till främmande galaxer slog allt! Vi monterade dem med hjälp av häftmassa eller dubbelhäftande tejp. Sedan låg vi och tittade på dem och drömde om popstjärnor vi var kära i tills vi somnade.

 

 

Foto: Fotolia

9. Bonsai-träd

På fönsterbrädorna hade vi de då coolaste av alla växter, japanska bonsaiträd. Bonsai är helt vanliga träd och buskar som odlas i små krukor och genom beskärning och formgivning fås att likna vanliga träd i miniatyrformat. Själva ordet bonsai betyder ordagrant BON = skål och SAI = växt och kommer ursprungligen från Kina. 

LÄS OCKSÅ: 10 lättskötta växter som du inte kan döda

 

Foto: Fotolia

10. Megastora stereos/högtalare

När cd-spelaren kom, kom också de stora stereoapparaterna och högtalarna. Ju större desto bättre... Puh! När det var fest i parken kom folk släpandes på de stora bjässarna, på axeln, i handen eller på en kärra. Och var man riktigt het hade men en cd-växlare också!

LÄS OCKSÅ: Här är Mumin-muggarna som kan göra dig rik