Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Jannice Wistrand driver en av Sveriges mest besökta inredningsbloggar. Elle utsåg henne till årets inredningsbloggare 2017.
Foto: LENA EVERTSSON
2 AV 2
Hon är auktoriserad feng shui-konsult och är aktuell med en onlinekurs inom feng shui.
Foto: LENA EVERTSSON

Populära bloggaren: Så skapar du ett harmoniskt hem

Skapa ett harmoniskt och balanserat hem med hjälp av feng shui. 

Här får du expertens tips.

Feng shui är en 3 000 år gammal österländsk lära som handlar om balans och harmoni. Den grundläggande tanken är att vi påverkas av allt runtomkring oss– färg, form, material, möblering och energifält. 

Jannice Wistrand är auktoriserad feng shui-konsult och är aktuell med en onlinekurs inom feng shui.

Varför ska vi inreda efter feng shui?

– För att du kan använda metoden för att skapa harmoni och välbefinnande i ditt hem oavsett stil. Grundtanken är att efterlikna naturen i flöden, möbleringar och färgsättning och på så sätt kan vi påverka vårt välmående.

Vem har användning av feng shui?

– Läran vänder sig till alla som vill ha ett vackert, tilltalande och personligt hem som är hållbart över tid och där välbefinnande och harmoni är det centrala.

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

Vad krävs för att man ska lyckas?

– Mycket är det sunda förnuft som vi har i oss, vi måste bara bli uppmärksamma på det bland allt brus vi påverkas av dagligen. Det handlar som allt annat om att ha tålamod, öva och vara intresserad. Feng shui är inte bara ett inredningsverktyg, det är ett sätt att leva.

Passar verkligen feng shui alla inredningsstilar? 

– Absolut! Det handlar om balansen i inredningen. Om flöden, färgsättning, möblering och mycket mer.

Du har gjort en kurs tillsammans med Sköna Hem– vad får vi lära oss? 

– Att tänka motsatsförhållanden i allt. Högt mot lågt, runt mot kantigt, blankt mot rufft och så vidare. Då uppstår balans och en skön känsla. Och att förändra det du kan förändra och acceptera det andra. Livet är inte perfekt. Det är viktigt att veta att det perfekta boendet inte finns hos någon. Vi ska inte bara bo i våra hem utan också leva i dem.

ANNONS: Online kurs: Lär dig inreda med Feng shui (Extern länk)

Jannice Wistrands tips

Fundera på hur energin flödar i ditt hem. 

Hela vår omgivning består av vibrerande energi och inom feng shui kallar man detta chi. När denna energi flödar likt ett stilla rinnande vatten mår vi som bäst. Alltså inte för fort, och inte för långsamt. Inredningar med typisk stressande och rusande chi är korridorer och ljusa, tomma lokaler med mycket fönster. Tänk exempelvis en sjukhuskorridor. Men ett rum kan också vara blockerat, där energin går för långsamt. Till exempel när det är för mycket möbler och prylar som bromsar flödet. I sådana rum känns det ofta tungt. Börja med att känna in rummet och ta ställning till om du behöver öka chi eller bromsa chin.

Ta in grönska i hemmet.

Växter inomhus kan ge samma känsla som att vara i naturen. Inomhusklimatet och luftfuktigheten blir betydligt bättre av friska växter. Tänk dock på att inte ha taggiga och vassa växter, speciellt inte i badrum och sovrum där du är som mest sårbar. 

Den viktiga hallen.

Det är i hallen som energierna kommer in i hemmet. I feng shuin vill man bevara energin som kommer in och se till att de ”vandrar vidare” till övriga rum.

Tänk på motståndsförhållanden.

Mixa motsatsförhållanden för bästa resultat. Mjukt mot hårt, kantigt mot runt, högt mot lågt osv. 

LÄS MER: Så skapade Lena sitt drömhem i tegelvillan 

ANNONS: Online kurs: Homestyling med Andrea Brodin (Extern länk)