Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Möbeljättarnas billiga designkopior – lika som bär

Klassiker eller kopia? Ibland kan även det tränade ögat ha svårt att avgöra när de stora möbeljättarna designar snarlika prylar. Och vissa kopior är farligt lika originalet. 

Här har vi samlat tio designklassiker och tio populära – och betydligt billigare – kopiorna från Ikea, Mio, Rusta och Ellos. Vad tycker du – inte helt olika va?

Furuvik Natur från Rusta/Matbordet 9A och stolen A2 från Grythyttan.

1. Trädgårdsmöblerna från Grythyttan

Trädgårdsmöblerna från Grythyttan är en riktig klassiker. Den mest populära modellen är 9A matbord med en meter i diameter följt av fyra A2 fåtöljer. Att skaffa sig ett eget är dock ingen billig historia.
Pris: 25 150 kronor.

Är man ute efter något liknande men inte lika dyrt säljer både Mio och Rusta snarlika varianter. Här är bordet Furuvik Natur från Rusta som kan köpas tillsammans med fyra tillhörande stolar. Vid första anblick är det svårt att skilja original och kopia, eller?  
Pris: 4 991 kronor.

 

Eames Plastic Chair DSW/Stolen Fanbyn av Ikea.

2. Populära plaststolen Eames Plastic Chair DSW 

Eames Plastic Chair DSW är en matsalsstol formgiven år 1950 av Charles och Ray Eames. Sätet i plast har monterats på en bas av fyra stolsben i trä och flera känner nog igen designen. Det är lätt att bli förvirrad bland alla kopior. För är det någon stol med många varianter så är det den här.  
Pris: 4 230 kronor

Ett exempel på lookalike finns på Ikea – stolen Fanbyn. Den speciellt formade plastsitsen och träbenen talar för sig när det gäller inspiration. Så vilken är mest värd, originalet eller kopian?
Pris: 595 kronor

 

Rusta/William Morris

3. Färgsprakande tapet av William Morris

Rustas Non-woven tapet Boutique, Garden Pink, har ett storblommigt mönster som är både trendigt, färgsprakade och... väldigt likt en annan välkänd design.
Pris: 299 kronor.

Ja, att tapeten påminner om William Morris tapet Pimpernel från 1876 går knappast att missa – men det är heller inget Rusta sticker under stol med. Morris stil som främst hör hemma inom Arts and Crafts har en tidlös känsla och som aldrig blir omodern.
Pris: 995 kronor.

 

Poul Henningsens PH 5-lampa/Picasso från Mio.

4. Klassiska PH 5-lampan 

År 1958 designade Poul Henningsen den bland många välkända och populära PH 5-lampan för Louis Poulsen. Under åren har klassikern lyst upp var och varannans köksbord och designen verkar aldrig gå ur tiden.
Pris: 7 325 kronor.

Mio är en av många som verkar ha inspirerats av den speciella designen. Deras lampa Picasso är minst sagt på gränsen till kopierad rakt av.
Pris: 2 095 kronor.

 

Snö för Asplund/Nordli för Ikea.

5. Den vita Snö-byrån

Snö-serien av Thomas Sandell och Jonas Bohlin, ritat för Asplund, lanserades 1994 och har sedan dess kommit att bli en storsäljande klassiker bland designälskare.
Pris: ca 13 000 kronor.

Ikeas motsvarighet heter Nordli och är designad av Ola Wihlborg. Byråarna är modulära vilket gör att du kan skapa din egna perfekta kombination. Inte helt olik Snö?
Pris: 1 495 kronor/6 lådor.

LÄS MER: 7 misstag du gör när du handlar på Ikea

 

Moore från Mio/Jetson av Bruno Mathsson.

6. Svarta läderfåtöljen av Bruno Mathsson

Jetson är en av Bruno Mathssons tidlösa klassiker, formgiven 1965 och inspirerad av gryende rymdåldern. Gemensamt för hans möbler är föreningen av funktion och komfort.
Pris: ca 18 000 kronor.

Det här med att förena komfort och funktion är väl inget unikt bland möbeldesigners, men Mios modell Moore har uppenbarligen tagit efter lite mer än så. Eller vad tycker du?
Pris: 11 995 kronor.

 

George från Ellos Home/Per Öberg för Svenskt Tenn.

7. Soffbordet från Svenskt Tenn

Svenskt Tenns ikoniska soffbord är med sitt höga pris för de flesta bara en dröm. Bordet formgavs år 2000 av arkitekt Per Öberg och är inspirerad av antikens meanderform och blandningen av modernt och klassiskt.
Pris: 34 000 kronor.

Även Ellos Home verkar ha tyckt att stilen på bordet passade deras formfilosofi. De säljer nämligen ett soffbord som är riktigt likt originalet och som heter George.
Pris: 799 kronor.

 

Rustas stol relax/MG501 Cuba chair av Morten Gøttle.

8. Fåtöljen med tygsits av Morten Gøttle

MG501 Cuba chair är formgiven av Morten Gøttle för danska varumärket Carl Hansen & Søn. Sedan 1908 har de stått för exklusiv möbeltillverkning med passion för hantverket. Och detta avspeglas naturligtvis i priset.
Pris: 6 890 kronor.

På Rusta finns en väldigt lik hopfällbar stol – Relax – som har mycket gemensamt med den danska lyxvarianten.  Dock till ett betydligt billigare pris.
Pris: 999 kronor.

 

Glas från Ernst form/Glas från Elsa form.

9. Enkelt och naturligt – som Ernst form

Inredningsföretaget Ernst form är grundat av tv-profilen Ernst Kirchsteiger. Designen kännetecknas av ett enkelt formspråk med produkter tillverkade i naturliga material. Produkterna har skapats efter Ernst Kirchsteigers egna behov och är tänkta att användas såväl till vardags som till fest. Serien innehåller allt från krukor och vaser till förkläden och tvättkorgar, många prylar prydda med Ernst mest älskade citat.

Just citaten får Ernst behålla för sig själv men inte mycket mer än så. Rustas nyligen lanserade heminredningssortiment Elsa form vars koncept har slående likheter med Ernst när det gäller både namn, tema, färg och form. Produkterna ska vara inspirerade av den skandinaviska naturen och dess färger, precis som den troliga förebilden.

LÄS MER: Ernst anklagas för plagiat av kända vasen

 

Dot från House Doctor/Gus från Mio.

10. Trendiga vasen Dot

Välkända vasen Dot från House Doctor är tillverkad av glaserad keramik och syns i många inredningsreportage. Den 30 centimeter höga vasen är lika snygg med som utan blommor i.
Pris: 599 kronor.

Vasen Gus från Mio är tillverkad i keramik med välarbetad yta. Den är förvisso betydligt mindre (16,3 centimeter) än Dot från House Doctor, men var inspirationen är hämtad är det ingen tvekan om.
Pris: 129 kronor.

LÄS MER: Havsinspirerad design – här är trendiga inredningen som ger folk rysningar
LÄS MER: Tre heta trender – så ska vi inreda våra hem i höst
LÄS MER: Missarna du gör när du handlar på Ikea