1 AV 2
Färgstarkt. Fototapet Havana, 295 kronor per kvadrat, Rebel Walls. Matta, 4 200 kronor, Tisca. Kuddar, 399 kronor styck, Ceannis. Pläd, 1 790 kronor, Himla. Stort bord Stockholm, 1 900 kronor, Ikea. Det mindre bordet är köpt på loppis. Soffa privat.
Foto: Magnus Selander
2 AV 2
Ljusfat i betong, 99 kronor, ljushållare för värmeljus, 19 kronor styck, Granit. Mugg från Fide Fajans på Gotland. Kuddar, 399 kronor styck, båda från Ceannis.
Foto: Magnus Selander

Lekfulla idéer – så kan du inreda med böcker

Vi tog tillvara en massa gamla böcker och skapade roliga inredningsdetaljer! En lampfot, en blomkruka, skulpturer och lite till – se och inspireras. 

Sania Hedengren
Susanna Zacke

Att läsa böcker kan vara både väldigt lärorikt och ett bra tidsfördriv att ägna sig åt. Men dessa informationsbärare i papper kan vara bra till så mycket mer än att bara läsa eller för att fylla upp platsen på bokhyllorna. Böcker kan ockås, med lite finess, med fördel användas som inredningsdetaljer på lite mer spektakulära sätt. Kolla här hur häftigt man kan inreda med böcker.

 

LÄS OCKSÅ: Så gör du om hemma med trendig guldfärg

Bokkruka

Foto: Magnus Selander

Uppvikt bok med vikta sidor. Låt den ligga framme i fönstret som ett prydnadsföremål.

Halvcirkel

Foto: Magnus Selander

Större soffbord Stockholm, 1 995 kronor, Ikea. Det mindre loppisbordet har målats och tapetserats med tapet från Interiör 1900.

 

LÄS OCKSÅ: Inred med skärp – här är 8 fina idéer

Lekfullt bord

Foto: Magnus Selander

En trave gamla böcker limmades ihop, målades och fungerar nu som ett snyggt sidobord vid soffan. Pläden är köpt i Indien och muggen på loppis.

Så här gör du bordet:

 Skaffa böcker i lagom storlek (de bör vara ganska stora) och lagom många.
Prova att trava dem så du ser hur det kommer att bli.
 Limma sen ihop böckernas pärmar med varandra en efter en med trälim.
Låt det torka.
Grundmåla med en grundfärg för möbler och snickerier.
Färdigmåla med en lackfärg för möbler och snickerier, målarfärgen limmar automatsikt ihop alla bokblad.
Tänk på att hellre måla flera lager tunt än ett tjockt lager, då minskar risken att färgen rinner.
Låt det torka.
 

Diamant

Foto: Magnus Selander

En gammal bok, fylld med massor av text, har fått formen av en diamant. Fin dekoration att lägga i till exempel ett fönster.

Foto: Magnus Selander
Foto: Magnus Selander
Foto: Magnus Selander
Foto: Magnus Selander

 Vik det övre hörnet mot mitten.
Vik sedan den undre delen på samma sätt.
Varje blad ska alltså vikas två gånger.
Ta nästa blad och vik det på samma sätt.
Fortsätt likadant till det att alla bladen är vikta.
 

 

LÄS OCKSÅ: Så lätt gör du en pläd av gamla fleecefiltar

Betongfint

Foto: Magnus Selander

Ljusfat i betong, 99 kronor, ljushållare för värmeljus, 19 kronor styck, Granit. Muggen kommer från Fide Fajans på Gotland.

 

Fixa finaste asken. Använd ett bokomslag du tycker om och ta bort inlagan så att endast pärm och bokrygg är kvar. Limma fast en tändsticksask mellan pärmarna. Gör ett par hål och trä igenom ett snöre till en ögla för att kunna öppna asken.

Lampfot

Foto: Magnus Selander

Lampfot av böcker. Ta 8-10 lagom stora böcker och lägg i en trave, borra ett hål rakt igenom allihop. Skruva loss lampfästet och trä lampfoten igenom hålet, vi använde en lampfot från Ikea. Skruva fast lampfästet och sätt i en glödlampa. Vi valde en begagnad skärm från Myrorna.

 

LÄS OCKSÅ: Skapa en tavelvägg med fina prints – här är massor av utvalda favoriter du kan köpa

Bokhylla

Foto: Magnus Selander

Bokhylla. Två hyllplan på boktravar bildar en trevlig hylla utmed väggen. Hyllplan, 40 kronor styck, Ikea. Lampa, 1 530 kronor, glödlampa, 198 kronor, Himla. Rund ask, 65 kronor, respektive 85 kronor, ask med lock, 45 kronor, 65 kronor och 95 kronor, skrivbok, 55 kronor, allt från Afroart.

Bokkonst

Foto: Magnus Selander

Här visar vi ett par exempel på hur man kan skapa konst av böcker. De blir som skulpturer. Ta vara på gamla fina böcker, det bör vara böcker med mycket text och lite eller inga bilder. Alla storlekar fungerar. Sen viks sidorna med olika tekniker. Man kan välja att vika med bokpärmen kvar eller så tar man bort den. Då är det viktigt att limningen är kvar så att bokbladen fortfarande hålls ihop. Gardinen är köpt i Indien.

 

LÄS OCKSÅ: Fixa ett ombonat sovrum – bädda med linne och siden